Un centenar de dones han reivindicat aquest dissabte el seu paper a les feines de la mar en el marc del III Fòrum de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, celebrat a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). Sota el lema ‘La mar té nom de dona’, quatre professionals han posat en comú les seves experiències en l’àmbit marítim per crear xarxa i enfortir vincles. Investigadores científiques i emprenedores han compartit la seva visió per parlar d’oportunitats en economia blava, les tecnologies subaquàtiques, la recerca marina o l’esport nàutic. En aquesta línia, la consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà ha defensat que en un context de canvis en el sector primari, la transformació ha de ser liderada per dones amb una visió “molt més feminitzada“.
Entre les mesures que defensa l’Associació Catalana de Dones de la Mar per transformar el sector primari s’hi troba l’augment de dones en càrrecs de lideratge. “Lluitem per la igualtat i els nostres drets, treballem perquè aquestes dones estiguin en llocs de decisió i que se’ls visibilitzi“, ha subratllat la presidenta de l’entitat, Leidy Johanna Aya Vega. Una visió compartida per la consellera Teresa Jordà, qui ha destacat la importància de celebrar trobades on enfortir vincles entre les professionals que es dediquen als diferents àmbits marítims. “Necessitem patrones majors a les confraries, igual que a les cooperatives agràries i els seus consells rectors“, ha remarcat.
Més enllà de visibilitzar la figura de la dona a la mar, el fòrum d’aquest dissabte també ha servit per donar a conèixer casos d’èxit d’investigadores científiques, emprenedores i enginyeres. N’és un exemple la professora agregada de la UAB i biòloga del grup de Salut d’Ecosistemes i Animals Aquàtics, Anna Soler. A parer seu, al llarg dels anys la ciència ha estat escrita majoritàriament per homes i l’arribada de la dona en aquest camp ha permès aportar una visió amb més “sensibilitat” a l’hora de transferir coneixements a la societat.
L’oportunitat existent en l’economia blava ha estat un dels altres temes tractats en el marc del III Fòrum ‘La mar té nom de dona’ amb una xerrada a càrrec d’Elena Torrecilla, membre de l’Oficina Suport a la Recerca de l’Institut de Ciències del Mar. Torrecilla ha apuntat que en els darrers anys s’ha notat un canvi pel que fa a les vocacions femenines en les noves generacions, si bé encara queda un camí llarg per recórrer, especialment a l’hora de trobar dones al capdavant d’òrgans de decisió.