HomeSocietatUna quinzena de voluntaris recullen més de 2.200 burilles dels carrers de...

Una quinzena de voluntaris recullen més de 2.200 burilles dels carrers de la Ràpita

‘La Ràpita no és un cendrer’. Sota este lema, el grup Take Action Delta ha iniciat una campanya amb l’objectiu de recollir, fins al 31 d’agost, unes 5.000 burilles dels carrers de la Ràpita. De moment, amb només una hora, el passat 24 de juliol, prop d’una quinzena de voluntaris van recollir pràcticament la meitat del repte: 2.222 burilles, especialment del centre de la població.

Les burilles són un dels residus que més contaminen el medi ambient, més, fins i tot, que els plàstics, assenyalen des del grup ecologista. “Una burilla pot contaminar fins a 60 litres d’aigua”, diu el rapitenc i coordinador del grup Take Action Delta, Ramon Segarra, que afegix “estan fabricades d’acetat de cel·lulosa, un component no biodegradable que pot tardar entre 7 i 12 anys a descompondre’s”. 

A més, les burilles contenen unes 400 substàncies tòxiques, quitrà, metalls pesants -com el cadmi i l’arsènic-, que fan cap a la mar, quan plou o a través de les clavegueres, i són absorbits per les espècies marines. De fet, cada any, 5 bilions de burilles són llançades a l’entorn, fet que causa una greu contaminació dels ecosistemes naturals. “Actualment, són el 40% dels residus que hi ha al mar Mediterrani”, i que afecten “les espècies marines -tant la fauna com la flora-”, indica Segarra.

És per tot això que des de Take Action Delta s’han proposat conscienciar la població. “No és que siga un problema local i que a la Ràpita es fume més, és un problema del planeta i de contaminació que ningú fa prou cas”, afirma el coordinador del grup: “ens les trobem quan anem pel carrer, però passem de llarg”. Davant d’això, i inspirats pel moviment Fill the bottle'(‘Omple la botella’) creat per unes adolescents de França i de gran repercussió mundial, els voluntaris de Take Action Delta han impulsat esta campanya, que compta amb la col·laboració de Catalunya CleanUp Challenge.
Així, doncs, el passat 24 de juliol, els voluntaris van anar pel carrer Sant Isidre, el Gorria, de l’Arsenal, van recórrer tots els carrers adjacents a la plaça Carles III -la plaça del Cóc-, i per la part del passeig marítim, des del Pavelló 1 d’Octubre fins al Club Nàutic. Durant una hora, els voluntaris van fotografiar les burilles que anaven localitzant a través de l’aplicació mòbil Literatti, per geolocalitzar-les, i després “poder fer un mapa del poble amb els punts més calents on es llancen burilles”.

En este sentit, destaquen les 470 burilles recollides per les Alamedes i la plaça del Cóc, 401 davant del consistori i el Col·legi Sagrada Família, i 261 pel passeig marítim.

La campanya no acabarà amb les 5.000 burilles. Durant els pròxims dies, el grup instal·larà pels carrers de la Ràpita uns cendrers fets de garrafes d’aigua reciclades, que comptaran amb un tap de conserva metàl·lic, perquè els fumadors puguen apagar les burilles i tirar-les a dins, on hi haurà aigua o sorra. “No sé si tindrà èxit o no, però els cendrers són per cridar l’atenció”, explica Segarra.

Take Action Delta

El grup de voluntaris Take Action Delta va nàixer ara fa tres anys a la Ràpita, “com ho fan totes les coses: per casualitat”, explica Segarra. “Habitualment quan vaig al Montsià, a la Foradada, m’emporto una bossa de plàstic i recullo tot el que trobo pel terra”, detalla el coordinador del grup, que afegix “i en estes sortides acostumava a trobar-me amb altres persones que també ho feien, per això vaig pensar que seria bona idea fer un grup i connectar-nos tots, en lloc de fer-ho de manera aïllada”. 

I de la casualitat van passar a l’acció. En este sentit, Segarra apunta que “no som una entitat, ni una associació, ni tampoc els escombraires del poble; som un grup de persones, organitzats al Facebook, que col·laborem i actuem recollint residus, especialment plàstics, a la zona del Delta i de la comarca del Montsià”. 

Durant estos tres anys han organitzat jornades de neteja després del temporal Glòria, del temporal Filomena, a la platja del Trabucador; així com, recentment, han col·laborat amb el GEPEC a la Bassa de les Olles, al Barranc del Codonyol, entre d’altres. “També hem fet neteges a la platja del Molinet, que aprofito per dir que és un lloc meravellós, però que està totalment abandonat i brut, malgrat haver-ho comunicat diverses vegades a l’Ajuntament”, lamenta Segarra.
D’altra banda, el coordinador de Take Action Delta ha conclòs que “estem en un moment crític del planeta, de canvi climàtic, i tots hem de fer-hi alguna cosa. No ho podem dixar ni als governs, ni a les institucions: els ciutadans també hem de liderar-ho”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies