HomeTerres de l'EbreUnió de Pagesos reclama minimitzar el moviment d'animals d'origen intracomunitari per evitar...

Unió de Pagesos reclama minimitzar el moviment d’animals d’origen intracomunitari per evitar l’entrada de la Pesta Porcina Africana

TERRES DE L’EBRE // Unió de Pagesos demana a l’Administració que extremi les mesures de bioseguretat en el moviment d’animals per evitar l’entrada de la Pesta Porcina Africana (PPA), tant pel que fa als animals com al transport. En aquest sentit, reclama la verificació de documentació i la revisió visual dels animals a la frontera, tenint en compte la capacitat de contagi d’aquesta malaltia i les greus conseqüències econòmiques que pot comportar. El sindicat defensa una producció porcina “estable i segura” a llarg termini i, per això, demana potenciar el cicle tancat en l’àmbit del territori, amb granges especialitzades en garrins, i altres, en engreix, per disminuir el moviment d’animals i, a la vegada, millorar les condicions de benestar d’aquests.

Unió de Pagesos remarca que l’any 2019 l’estat espanyol va importar més de 2,5 milions d’animals (garrins i porcs per a sacrifici), segons dades del Ministeri d’Agricultura, xifra que supera en quasi un milió la del 2018. Les dades d’aquest any són similars, amb un lleu descens del 4% si es compara el període entre gener i juny respecte al mateix període del 2019. Però a partir del primer cas positiu detectat en porcs senglars a Alemanya -ara n’hi ha un centenar-, el sindicat assegura que el moviment d’animals en l’àmbit europeu haurà tingut repercussió amb tota probabilitat.

Unió de Pagesos recorda que les granges porcines catalanes s’han adaptat als requeriments per prevenir l’entrada i difusió de malalties. Totes són revisades per veterinaris mitjançant una enquesta de bioseguretat que avalua les mesures tècniques, sanitàries i el maneig dels animals a la granja. Algunes d’aquestes mesures són obligatòries, com ara disposar d’una correcta tanca perimetral, separar físicament la zona neta (la nau) i la zona bruta (resta de la finca), controlar entrades, tenir vestuaris i roba adequada, sitges, sistema d’eliminació de cadàvers, aigua i alimentació, neteja i desinfecció, control del moviment d’animals i prevenció de riscos, i altres, opcionals, com les referents als molls de càrrega i descàrrega dels animals i a la descàrrega de pinso des de l’exterior.

En aquest sentit, el sindicat ha demanat al Ministeri d’Agricultura, i també ho traslladarà aquest dimarts al Govern, en una reunió del sector amb el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que les granges que acullin garrins d’origen intracomunitari disposin d’un moll de càrrega d’animals, i que la descàrrega de pinso també es faci des de l’exterior de la granja per evitar que els vehicles entrin al recinte.

En els països amb un alt grau de bioseguretat a les granges, l’origen de la transmissió de la PPA són els porcs senglars. Per aquest motiu, Unió de Pagesos reclama posar en pràctica totes les mesures a l’abast per controlar-ne la població. Els brots de PPA detectats a Bèlgica i a Alemanya van sorgir únicament en porcs senglars i no van tenir lloc en cap granja.

El sindicat recorda que la normativa europea, per preservar la seguretat alimentària i evitar la difusió de la malaltia, activa el mecanisme de regionalització davant d’un cas positiu. Això implica que limita la zona on s’ha detectat, però molts països tercers tanquen les fronteres a les importacions de porcí provinents de tot l’Estat sense delimitar la zona afectada. Tenint en compte que l’estat espanyol exporta el 23% del porcí que produeix a països tercers, des d’Unió de Pagesos adverteixen que un cas positiu en PPA tindria efectes “nefastos” per al sector.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 23

Últimes notícies