HomeSense categoriaVeus que s’apaguen

Veus que s’apaguen

EDITORIAL // La nova directora del Comebe reflexiona en este número sobre la necessitat d’educar els jóvens en la memòria històrica. “Vivim una societat molt presentista, marcada per la immediatesa i molt connectada, però això no impedix que als jóvens els interesse la història”, afirma. Cal, continua, trobar el relat que els puga enganxar, que puga vincular passat i present. I hi ha una fórmula que no acostuma a fallar: les històries de vida. De les petites històries personals n’és feta la Història amb majúscules.

Tot i que el discurs històric no s’atura en la privadesa dels individus sense vida pública ni corona, les seues històries de vida, com es diu ara, són les que il·lustren millor i fan més entenedor el discurs general que ens arriba a través dels llibres convencionals d’història. Microhistòries que expliquen millor que cap assaig sociològic els patiments, les temors, les penúries… també les alegries, però malauradament són els episodis més dramàtics els que marquen a foc les persones i els territoris i tenen una incidència determinant en el seu desenvolupament humà i socioeconòmic.

Darrere de cada membre de la Lleva del Biberó i cadascuna de les versions de la Guerra Civil a Tortosa que ha recollit Toni Royo, hi ha una història de vida farcida d’interès dramàtic, i entre tots hem de ser conscients que el fet que es vagen apagant progressivament -des del punt de vista exclusivament foniàtric- les últimes veus d’estos testimonis de primera i segona línia de la Guerra Civil, no ha d’apagar la seua veu en majúscules. El seu llegat, que cal apropar als jóvens, resulta alliçonador, perquè el silenci no implica girar full i és necessari que el trauma d’una guerra passe explícitament de generació en generació per a poder afavorir un dol social efectiu i la presa de consciència dels fonaments sobre els quals està escrita la nostra incerta però a la vegada còmoda actualitat. Una transmissió necessària sobretot en la mesura que la memòria no faça distincions ideològiques. 

Instem des d’esta publicació que el periodisme aporte amb la periodicitat del curt termini, relats i vivències que donaran perspectiva històrica a llarg termini.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies