PREGUNTA: Quines són les xifres que resumixen esta edició de la Festa?
RESPOSTA: Esta 27a edició ve marcada perquè hem organitzat 15 espectacles nous, que estan dins dels 87 que s’hi podran veure i que són protagonitzats per 52 companyies, de les quals 34 són del territori o de Tortosa, cosa que m’agrada destacar. Les altres 18 són d’àmbit nacional i internacional.
P: En quina mesura han apostat pel canvi?
R: Hem fet un treball per repensar el programa, tant pel que fa al format com a l’estructuració. La gent no trobarà un programa convencional, com l’han vist sempre, sinó que en trobarà un d’organitzat en blocs. Tenim els corrals de comèdia, on hi ha els espectacles fixos en places i carrers o en emplaçaments concrets, tant gratuïts com de pagament. El segon bloc seria el de cerimònies d’època i celebracions, que inclou els actes quotidians oficials i protocol·laris, i el tercer bloc integra els ambients del segle XVI, més d’àmbit patrimonial, exposicions, visites i mostres, tallers i jocs familiars; l’Espai Natura al Clos del Riu i tres mercats d’època.
P: Hi haurà més metres de mercat d’època que mai.
R: Enguany, a més dels dos de tota la vida, inaugurarem un tercer mercat d’època a la plaça de l’antic escorxador. Això a més a més dels sis campaments que recreen la vida quotidiana de l’època i dels sonadors i comèdies a les places, que complementen els corrals de comèdia. Un sisè bloc el configuren les rutes nòmades del segle XVI, que serien els espectacles itinerants i animacions al carrer.
P: Han elaborat per primer cop itineraris recomanats, segons el perfil dels visitants. Com funcionarà?
R: A partir d’un estudi del públic que ens visita, hem confeccionat sis itineraris per a diferents perfils. Tenim un dedicat a Cristòfol Despuig, coincidint amb el 450 aniversari de la seua mort; un altre itinerari que inclou totes les novetats de la Festa; un tercer per als que els agrada la nit; un quart itinerari per a apassionats de la història; un cinquè per a les famílies, que té en compte l’accessibilitat i els espais oberts, i finalment un itinerari per als que ja ens han visitat alguna vegada, que també posa l’accent en novetats però afegix algunes particularitats.
P: Quines són les altres novetats?
R: Hi ha una renovació del programa no només pel que fa a contractació d’espectacles i espais d’ús sinó també quant a l’ordenació dels actes i de l’oferta. També hem activat el menjador de la Festa, amb la promoció de productes de restauració i comerços de proximitat o les llepolies de la Festa, de la mà d’un establiment de postres de Tortosa.
P: Ja és la seua segona Festa com a regidor. Ha agafat més perspectiva de futur?
R: Després d’un any, ja tens més possibilitats de marcar línies de futur, tot i que ha de ser a partir del treball previ que s’ha fet durant anys, per exemple a través de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre o de l’equip d’historiadors que han treballat per la recuperació historiogràfica del Renaixement a Tortosa. Sense apartar-nos d’esta línia, podem anar recuperant esdeveniments i espais. A nivell de programació i lingüística, enguany també hem recuperat una part de la nomenclatura dels espais i els actes.
P: Se manté la fila zero per a persones amb necessitats funcionals?
R: Hem apostat per millorar l’accessibilitat i amabilitat de la Festa. Vam començar amb la fila zero -per a persones amb problemes de mobilitat-, però ara afegirem la zona zero soroll durant la mostra d’armes de la desfilada final, li donarem més envergadura a la traducció simultània i habilitarem espais per a nadons, on les famílies puguen atendre les criatures més petites en moments de bullici.
P: Quins són els reptes de futur quant a amabilitat?
R: Volem habilitar una zona per als cotxets de les criatures i una zona d’aspersió d’aigua per a combatre l’augment de temperatures, però enguany no hi hem arribat.
P: Què aporta la figura de director tècnic de la Festa?
R: Entenem que calia, perquè com a regidor tens un pla de Festa i unes línies estratègiques a impulsar, però es necessitava un rellançament tècnic, sobretot a nivell de la direcció estratègica, que ara recau en mans de Jordi Príncep i que ha de permetre marcar el recorregut dels anys futurs.