Durant el debat al Parlament de Catalunya d’una moció subsegüent a la mobilitat i sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, es van aprovar diferents esmenes introduïdes pel grup republicà, i defensades pel diputat Albert Salvadó, entre les quals, en l’àmbit de la competitivitat destacava , la construcció d’un gran polígon públic de més de 100 hectàrees al nord de la Ribera d’Ebre.
L’alcalde de Flix i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, ha qualificat de “magnífica notícia per la reindustrialització” l’aprovació de la proposta republicana. “A territoris amb tradició industrial com el nord de la nostra comarca sempre hem tingut present que un vector de desenvolupament territorial que no podem obviar, és l’industrial”.
Barbero ha recordat que dins del marc del Fons de Transició Nuclear s’ha parlat de destinar diners cap a la generació de sòl industrial, i aquest nou polígon “ens permetria poder competir amb igualtat de condicions en projectes tractors i importants, que estant cercant ubicació al nostre país, i que no han pogut en descartar molts polígons perquè els hi manca espai”. D’aquí que hagi justificat la necessitat d’aquest gran polígon públic al nord de la Ribera d’Ebre, tant “per afrontar la desindustrialització que provocarà el tancament de les nuclears”, com “per ser competitius en atreure indústria que necessita espais que ara no tenim”.
En aquest sentit, encara ha reforçat més els seus arguments, destacant que aquest polígon de més de 100 hectàrees es faria “en un territori com el nord de la Ribera d’Ebre, on hi ha projectes tractors molt importants vinculats a l’energia, com per exemple, la instal·lació d’una fàbrica hidrogen verd a Ascó, o el de la central hidroelèctrica reversible de l’àrea de Flix, Riba-roja, la Fatarella”. Fet, que faria possible “posicionar les Terres de l’Ebre dins d’aquesta nova competitivitat que gira al voltant de projectes que tenen molt de consum d’energia, que volem que la tinguin renovable, i que necessiten molt d’espai per ubicar-se”. En canvi, ara mateix, el nostre territori no seria prou competitiu per poder captar instal·lacions elèctrointensives de consum important d’electricitat lligades a nous sectors tecnològics i de química verda perquè no es disposa d’espais prou grans.
El diputat republicà Albert Salvadó, ha afirmat que “hem de continuar planificant i treballant per la competitivitat de les Terres de l’Ebre”, i disposar d’infraestructures que ens ajuden a retenir i captar talent; i frenar la tendència al despoblament. Salvadó s’ha felicitat del fet que la proposta de nou polígon fos aprovada sense rebre cap vot en contra al Parlament “perquè en els projectes que són importants per al territori cal que anem tots a una i els protegim de baralles partidistes”.
La secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Maria Jesús Viña, ha fet memòria de la feina feta l’anterior legislatura pel govern republicà al polígon Catalunya Sud, on, des del consens, es va planificar una ampliació de 675 hectàrees, l’estació intermodal i el ramal ferroviari fins a Kronospan. Viña, davant el desconeixement dels avanços fets els darrers mesos, a més de demanar la necessitat de tenir un cronograma i calendari del seu desenvolupament, ha posat el seu partit a disposició del Govern per treballar-hi conjuntament.