HomeOpinióPolítiques en femeníAjuntaments oberts i transparents al servei de la ciutadania

Ajuntaments oberts i transparents al servei de la ciutadania

La Universitat Autònoma de Barcelona premia anualment aquelles administracions que assumeixen el compromís d’informar la ciutadania de les coses que fan. Són aquelles institucions que prioritzen la qualitat informativa i la transparència en la seva manera de fer les coses i que creen sistemes per tal que la ciutadania pugui demanar informació o la tingui directament al seu abast a través de pàgines web o perfils institucionals.

Els avala la Llei catalana de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que des de l’any 2014 fixa les bases perquè tots els ens administratius treballen en el sentit més ampli de la democràcia: el de donar les eines i capacitat als ciutadans i ciutadanes per decidir lliurement.

Una manera de fer política que busca recuperar i incrementar la confiança dels ciutadans davant la gestió pública i la política. Una manera de fer política que ha de facilitar i ha de promoure el retiment de comptes i ha de garantir l’ètica dels nostres governants.

Fa temps que les administracions s’hi han posat de cap i han començat a creure’s que aquesta és una feina tan important com l’arranjament de carrers o la millora de l’enllumenat públic. El problema és que encara no hi som tots. I aquí és on rau la diferència entre un bon o un mal gestor. Polítics que encara aposten per l’opacitat, per la manca d’informació pública i per l’incomprensible lluïment personal d’alcaldes i alcaldesses a les xarxes socials.

En el cas del meu poble, Ulldecona,  que  amb només un 36% de compliment dels ítems que marca la normativa, es fa ben difícil i en alguns casos impossible trobar informació sobre contractes signats pel nostre ajuntament, imports, o formes d’adjudicació. En un sol clic hauríem de poder trobar serveis, costos i aprovacions actualitzades de totes aquelles coses que són competència d’un ajuntament. I aquesta informació no ha de ser només accessible sinó que ha de ser intel·ligible. És un dret, és el nostre dret com a ciutadans. I és una obligació, l’obligació de cada responsable polític.

Ajuntaments com la Ràpita, Alcanar o Amposta i Consells Comarcals com el Baix Ebre o el Montsià s’acosten al compliment total. A més, apliquen i canalitzen  la informació a través de diferents mitjans posats al servei de la ciutadania, com per exemple assemblees participatives, on els assistents poden preguntar directament sobre la gestió municipal, o programes de ràdio, televisió, e-bans o butlletins amb objectius similars. La pandèmia fins i tot ens ha portat a conèixer noves formes de relacionar-nos a través de les pantalles que afavoreixen i molt la participació en actes, xarrades i esdeveniments per posar els i les polítiques al servei de la ciutadania i obrir els nostres ajuntaments.

Perquè està clar que per a poder despullar una administració s’ha de ser ben valent i ben valenta o, almenys, tenir la consciència i la certesa que les coses es fan bé: ser transparent en la contractació pública, en la contractació de personal i en la gestió econòmica, millorant les relacions entre ens local i ciutadania i obrint la porta a la participació pública, al bon govern i a la priorització col·lectiva d’objectius. Obrir processos selectius de personal amb totes les garanties d’igualtat, mèrit i capacitat, dibuixar horitzons, metes i models per donar a tothom les mateixes oportunitats.  Aquesta hauria de ser la feina d’un bon polític municipal.

A les nostres mans està lluitar contra aquelles velles maneres opaques de fer política i a les nostres mans està escollir opcions que apostin per maneres lliures d’explicar les coses. Sistemes opacs i poc clars que res tenen a veure ni amb majories absolutes ni amb eternitzacions a les estructures de govern. Però que, no ens enganyem, els mals hàbits s’agafen amb el temps.

Animem-nos a transformar i comencem a exigir a les nostres administracions que siguin obertes, justes, sinceres i transparents. Perquè la informació i la comunicació és d’aquelles coses que, quan no les tens, es troben tant a faltar.

Entre tots i totes tenim l’oportunitat de millorar la qualitat democràtica de casa nostra. Ens hi posem?

Neus Guiu
Neus Guiu
presidenta de la Secció Local d’Esquerra Republicana a Ulldecona
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 8

Últimes notícies