HomeOpinióAl delta de l’Ebre, primer les persones

Al delta de l’Ebre, primer les persones

Tota activitat política s’ha de centrar en les persones, a garantir unes condicions socials mínimes i a mantenir i millorar la seua qualitat de vida. Al delta de l’Ebre viuen més de 50.000 habitants i les activitats econòmiques més importants són l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura i el turisme associat al medi ambient. Però tota aquesta activitat econòmica està en perill si no s’hi s’actua ràpidament.

L’anhelat manteniment de l’status quo morfològic del delta de l’Ebre implica la conservació de l’agricultura, de la pesca, de l’aqüicultura i del turisme. És el que es proposa des del territori i qualsevol persona que tingui empatia cap als habitants del delta de l’Ebre hi hauria d’estar a favor. Es tracta simplement de garantir drets que recull la Constitució com són a la propietat privada, al treball i a un habitatge. I és que el delta de l’Ebre és la propietat, l’habitatge i el treball de 50.000 persones, que estan en risc de ser els primers refugiats climàtics d’Europa.

Però les administracions, en lloc d’arribar a consensos i proposar solucions per a garantir els drets d’aquests habitants, aposten per la inacció, en el cas de la Generalitat, o per un pla per protegir el Delta, en el cas del Govern espanyol, que no té en compte les persones, perquè no fa una anàlisi d’aquest territori com a sistema social, econòmic, cultural i agronòmic. Es tracta d’un document elaborat pel Ministeri que no marca un objectiu clar i deixa, de forma cínica, el Delta a la sort de l’evolució falsament dita natural.

Perquè la intervenció humana a l’Ebre és molt forta: més de 200 preses i 8 transvasaments, una costa catalana plena d’infraestructures marítimes que alteren el transport de sediments i el mateix canvi climàtic. Tot són accions i efectes provocats per l’home i degraden el Delta, fins a incrementar la vulnerabilitat davant de l’erosió costanera i de la inundabilitat de la plana deltaica. En canvi, es considera artificial, i no desitjada, qualsevol mesura de protecció que vingui per la part humana.

El Govern espanyol proposa un pla sense coneixement, sense objectius, sense anàlisi d’alternatives, sense valoració de recursos, sense planificació de les actuacions i sense protocol de valoració dels resultats. Un document, per tant, que només té de pla el nom i que no compleix amb cap aspecte formal, a banda de no tenir en compte les persones que viuen al Delta. 

Des de Ciutadans apostem per mantenir i millorar el nivell de vida de tots els habitants del delta de l’Ebre en particular i de les Terres de l’Ebre en general i, per això, defensem amb fermesa el manteniment de la morfologia del Delta, ja que és el nostre patrimoni ambiental, social, turístic i agronòmic.

Miquel Angel Albacar Damian
Miquel Angel Albacar Damian
portaveu de Cs a l’Ajuntament de Tortosa. Enginyer de Camins, Canals i Ports.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 35

Últimes notícies