HomeSalutAMPLIACIÓ · Uns 5.000 metges surten al carrer en el segon dia...

AMPLIACIÓ · Uns 5.000 metges surten al carrer en el segon dia de vaga dels facultatius

Els metges han tornat a ocupar els carrers aquest dijous en el segon dia de vaga convocada per Metges de Catalunya. Després de la manifestació d’aquest dimecres, que va congregar 9.300 facultatius, unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, s’han congregat a les 10 hores a la plaça Sant Jaume i s’han dirigit cap al Parlament per denunciar el “dèficit” de professionals, que genera una gran sobrecàrrega assistencial. Els manifestants han baixat per Via Laietana i han començat a onejar les seves bates blanques quan han arribat davant de la cambra catalana, on han demanat als polítiques que “donin la cara“.

Entre els principals lemes i pancartes de la marxa destaquen els de ‘Ho hem donat tot, no hem rebut res’, ‘Per una sanitat pública i de qualitat’, ‘Ens volem quedar, ens obligareu a marxar’ i ‘Diagnòstic: dèficit de facultatives’. Durant el recorregut, els manifestants han entonat lemes com ‘A tu també t’afecta’ i també interpel·lacions directes al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut: “[Manel] Balcells, mou fitxa, el metge no se’l trepitja“.

En una setamana en què han confluït diverses convocatòries de vaga, també d’altres sanitaris, docents i taxistes, els metges han posat una vegada més l’accent en la manca de professionals del sistema sanitari català, la sobrecàrrega de treball i unes condicions que fa que estiguin esgotats físicament i mental. De fet, el sindicat ha parlat aquests dies de “crisi de facultatius“.

A les portes del Parlament, els manifestants han onejat bates blanques d’un sol ús que han acabat tirant en senyal de protesta per les males condicions que estan portant alguns facultatius a abandonar la professió. En la manifestació del dia abans, havien denunciat la marxa de facultatius a altres països amb una acció simbòlica davant de l’estació de Sants. Els metges també alerten de les jubilacions que s’esperen en els propers anys.

Alguns diputats han baixat a rebre els manifestants, com ara Assumpta Escarp, del PSC; Jèssica Albiach i David Cid, dels comuns; Eulàlia Reguant, de la CUP, i Assumpció Laïlla, de Junts i presidenta de la Comissió de Salut del Parlament.

Ens donen suport i entenen la situació però hem de deixar molt clar que nosaltres no estem aquí per cap opció política, sinó pel maltractament sistemàtic i reiterat d’aquests anys“, ha puntualitzat davant els periodistes el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, que ha afegit: “Exigim a les administracions una solució, perquè si no d’aquí a molts pocs anys, no hi haurà metges per atendre la població“.

El sindicat diu que estan “units” i insta Salut a trobar solucions immediates

Lleonart ha afirmat que amb la segona jornada de vaga i la mobilització d’aquest dijous el col·lectiu de facultatius ha demostrat que està “unit, cohesionat i emprenyat” i ha exigit que el Govern “estigui a l’altura” i que doni “una solució amb caràcter immediat a la greu crisi demogràfica de metges” i a les altres reivindicacions.

El sindicat i el Departament de Salut tenen previst tornar a reunir-se aquest divendres després de tres trobades en els darrers dies que han acabat sense acord per la manca de concreció de la conselleria, segons el sindicat, davant les seves reivindicacions pel que fa a la pressió assistencial i la falta de facultatius i millores retributives, entre altres reclamacions.

Lleonart ha assegurat que els responsables polítics té els “estris” i la “capacitat jurídica” i que el que falta és “voluntat” per trobar solucions i donar sortida a les reivindicacions d’un col·lectiu “maltractat“. Preguntat per si esperaven que la conselleria mogués fitxa després de les mobilitzacions d’aquests dos dies, el secretari general ha respost que creu que ho haurien de fer. La setmana que ve, els dies 1, 2 i 3 de febrer, hi ha convocades tres jornades més de vaga, amb aturades parcials.

Pediatra de primària: “Cada vegada som menys i més cremats”

Una de les pancartes exhibides entre els manifestants és la que ha portat Elisabet Algans: “Maltractar la pediatria és maltractar els infants“. En declaracions a l’ACN, Algans alerta que el col·lectiu està “en un punt crític” per la “falta gravíssima” de pediatres a l’atenció primària. “Cada vegada som menys i cada vegada serem menys“, ha advertit amb referència a les jubilacions dels propers anys i al fet que siguin pocs els pediatres que escullin la primària.

Cada vegada som menys i més cremats“, ha continuat, per avisar sobre “agendes infinites que semblen un xiclet“. “Veiem molts més nens dels que podríem veure amb els temps estipulats i això va en detriment de la qualitat assistencial i de la seguretat i la salut dels infants“, ha assenyalat aquesta pediatra d’atenció primària, que ha indicat que un terç de les places de Pediatria no estan cobertes per aquests especialistes.

Per la seva banda, la Marta i el Dani, residents de Medicina de Família de primer any, també reivindiquen unes millors condicions. “Treballem moltes hores sense cobrar i no tenim els descansos i la supervisió que mereixem“, han dit. “La carrera de Medicina són molts anys, molts durs, i això no et permet treballar durant la carrera. La gent està molt acostumada a condicions que no haurien de ser acceptables“, han afegit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + = 19

Últimes notícies