HomeTerres de l'EbreAmpliació · La plataforma per la millora de la carretera de Poble...

Ampliació · La plataforma per la millora de la carretera de Poble Nou demana transparència i celeritat a les administracions

TERRES DE L’EBRE // Perquè la Diputació de Tarragona assumeixi la titularitat de la carretera de Poble Nou, que dona accés a zones del Delta com el Trabucador, cal que Territori aprovi el Pla Zonal, un tràmit pendent des de fa 11 anys. Segons ha informat l’Ajuntament d’Amposta a la plataforma ‘La carretera de la Vergonya’, per canvis en els criteris tècnics, ja es va enviar a l’agost el document ambiental però l’entitat demana transparència per saber quin tipus de carretera es preveu fer i celeritat en els tràmits. El consistori s’ha compromès a adjudicar la redacció del projecte abans de final d’any però la plataforma lamenta que només se’ls informi quan protesten i adverteixen que el trànsit no para de créixer a la via per l’augment del turisme al Delta.

L’agost del 2009 es va aprovar el text refós de la Llei de Carreteres segons la qual es podien afegir a la xarxa local de carreteres les que definissin com a tals els Plans Zonals redactats per les Diputacions o altres ens supramunicipals i va ser aquell any quan es va impulsar el de Tarragona, que inclou la polèmica carretera de Poble Nou, una via amb qualificació de camí que dona accés a nucli de població i també a diferents espais de delta de l’Ebre.

Com ha argumentat l’Ajuntament d’Amposta a la plataforma de ‘La carretera de la vergonya’, en aquell moment, l’aprovació del Pla Zonal no requeria cap tràmit ambiental i l’aprovació inicial de la nova planificació es va fer el gener del 2014, però l’any següent la direcció general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre va emetre un informe que “plantejava discrepàncies prou de fons” per canviar el document aprovat inicialment sense tornar a fer referència a cap tramitació ambiental.

Davant les contradiccions que es plantejaven, el Departament de Territori i Sostenibilitat va impulsar un canvi en la llei que es va fer efectiu amb la Llei d’acompanyament de pressupostos de 2017 (llei 5/2017) que permetia mantenir el contingut essencial del Pla Zonal que s’havia redactat, i al maig de l’any passat es va aprovar el Pla Zonal de la xarxa local de carreteres de la Diputació de Tarragona 2020-2035.

Un cop sotmès a informació pública i tramès de nou a Territori, al mes de febrer d’enguany el Departament va informar que el Pla Zonal s’havia de sotmetre a avaluació ambiental estratègica simplificada, canviant el criteri inicial. El 5 d’agost es va emetre el document per tal que s’iniciï aquest procediment d’avaluació ambiental. El consistori ha explicat a la plataforma que Territori s’ha compromès a agilitzar el tràmit “el màxim possible” i confien que estigui tancat abans de finals d’any. Falta també l’informe de la direcció general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre.

Mentrestant, l’Ajuntament d’Amposta, ha preparat “tots els informes de secretaria i intervenció” per licitar la redacció del projecte de la carretera de Poble Nou i ha previst 100.000 euros del pressupost per fer-lo, adjudicar-lo enguany i “licitar l’obra tan aviat com es pugui”.

La plataforma que reivindica la millora de la carretera de Poble Nou ha rebut aquesta informació just quan han aixecat la veu per la inacció de les administracions els últims deu mesos. Aquest dimecres, davant la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, han lamentat que faci 11 anys que el Pla Zonal estigui pendent d’aprovació. “S’ha retardat tant que ha donat temps a canviar la normativa dos cops”, ha criticat Joaquim Reverté, un dels portaveus de l’entitat. “Demanen que a l’hora de donar prioritat a les infraestructures, en lloc de pensar els vots que poden treure amb elles, que pensin en les vides que poden salvar. Perquè en aquesta carretera s’estan jugant la vida cada dia, familiars, veïns i companys nostres. Som poqueta gent però les nostres vides valen tant com les dels altres”, ha reivindicat.

Josep Juan, representant de ‘La carretera de la vergonya’, també ha demanat que es clarifiqui si l’aprovació provisional del Pla Zonal ja permetria la redacció del projecte i la licitació de l’obra per arreglar la via de Poble Nou. “Ens diuen que ja hi ha una aprovació inicial, però està tot a l’aire”, ha assenyalat. “Estem a Tortosa per demanar a Territori i al Govern que s’espavilin i facin la feina que han de fer. Ja hem esperat prou anys i no es queda massa paciència”, ha advertit.

D’altra banda, la plataforma, davant la presència de tècnics de la Diputació de Tarragona prenent mesures a la carretera, ha reclamat que se’ls deixi participar en el disseny de la nova via. “Ens agradaria participar en el projecte perquè ens fa por que vulguin fer una macrocarretera que no lligui amb l’espai natural en què estem”, ha apuntat Jordi Quintano, portaveu de la plataforma. Tampoc es conformen amb les millores que han dut a terme els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita. “No ens faran callar i no hem vingut a blanquejar a ningú”, ha dit Reverté. “La reforma que han fet és benvinguda però suposem que no l’haurien fet sense la nostra pressió”, ha afegit Quintano.

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies