El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció que insta el Govern de la Generalitat a construir un nou hospital a Tortosa gestionat per l’ICS en una nova ubicació perquè “s’ajuste a les exigències actuals” i que “pose fi als greus problemes d’espais i accessibilitat” que té l’actual Hospital Verge de la Cinta. El text reclama a Salut que actue “amb la major celeritat possible” i constata que és “urgent” i “no es pot ajornar més”.
El representant de Movem i diputat tortosí dels comuns, Jordi Jordan, va aconseguir dur la qüestió al Parlament perquè hi veu “el moment de comprometre’s amb un nou hospital sense més dilacions”, en una sessió que va comptar amb la presència de representants de la nova Plataforma per un Nou Hospital. Encara està pendent, però, la votació d’una proposta de resolució en favor d’un hospital nou que fa mesos van presentar els socialistes.
El punt de la moció dels comuns es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups i l’abstenció d’ERC, que de tota manera, a través de la diputada tortosina Maria Jesús Viña, va reiterar que donarà suport a l’acord al qual arriben el Departament de Salut i l’Ajuntament de Tortosa.
Este suposat acord encara pendent de tancar-se va carregar de controvèrsia les hores anteriors a la votació del Parlament, ja que, per una banda, Salut no va arribar a convocar una roda de premsa a Tortosa en què el conseller, Josep Maria Argimon, havia de desvetllar d’una vegada el futur del centre hospitalari de referència del territori. I, d’altra banda, ebredigital.cat va publicar que Ajuntament i Salut havien pactat fer una remodelació, urgent, però de mínims, de l’actual Verge de la Cinta; renunciar a l’ampliació milionària que s’havia pactat el 2020, i impulsar la construcció d’un hospital nou.
L’Ajuntament de Tortosa va desmentir que hi hagués tancada cap entesa i, de fet, ja aleshores no hi va haver compareixença del conseller i esta setmana ha continuat el silenci del Departament, ja que fonts oficials d’este han assegurat al Setmanari L’EBRE que no hi ha “cap novetat al respecte”. Ara bé, la informació avançada per Ebredigital va ser implícitament validada per la intervenció de la diputada de Junts per Catalunya Irene Negre durant el debat de la moció dels comuns.
Junts és qui pilota actualment el Departament de Salut, i Negre va afirmar en seu parlamentària que “es durà a terme una remodelació, que engegarem dintre d’esta anualitat, de l’actual Hospital Verge de la Cinta, per a donar una resposta necessària, urgent i inajornable per a oferir un servei de qualitat als seus usuaris”, però sense referir-se en cap moment a l’ambiciosa ampliació projectada per Salut, que implicava la construcció de dos nous edificis assistencials i que va ser anunciada fa un any i mig, quan el Departament depenia d’ERC.
“Això no vol dir que no es pense en el futur. Garantirem un bon servei i unes bones instal·lacions fins a la posada en marxa d’un nou hospital, projecte que requerix uns anys. Cal treballar per un nou hospital més accessible i que done resposta al territori per molts anys”, va concloure la representant de Junts i regidora al govern de l’Aldea. “No ens podem permetre l’espectacle dels últims dies, amb filtracions a la premsa, rodes de premsa que no es convoquen, desmentits o propostes d’hospital a l’Aldea. Prou de mercadejar amb l’hospital de Tortosa”, va lamentar Viña, d’Esquerra, que va tornar a demanar celeritat al Departament per a prendre una determinació.
Els partits de l’oposició sí que van donar suport a la majoria de punts de la moció, que també incloïa actuacions en favor de la millora de les infraestructures, la mobilitat, la reindustrialització o la protecció del Delta, però la van considerar “paper mullat”, en paraules del portaveu del PP Alejandro Fernández. “Si ja li costa, al Govern, complir amb les mocions que tenen un sol punt, imaginin-se amb una que en té 32 [a partir de les diferents esmenes incorporades]”, va dir. “Amb l’hospital, ens trobem amb una mentida rere una altra”, va denunciar la portaveu de Vox, Isabel Lázaro.
La diputada de la CUP, Laia Estrada, va remarcar que és “imprescindible” un nou hospital, però va carregar contra els grups de Govern que havien presentat esmenes a la moció. “Vostès governen, per què necessiten una moció? Per a demanarse a si mateixos coses que no estan fent?”, va preguntar. També el portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, es va manifestar en el mateix sentit.
Al seu torn, el diputat terraltí del PSC Joaquim Paladella, es va queixar que “l’hospital és l’exemple clar” de la “desídia” i la “desinversió” acumulades a les Terres de l’Ebre. “Vam passar de tenir terrenys definits, un pla funcional i previsió de construcció d’un nou hospital [amb el fallit projecte anunciat el 2006 pel tripartit], a anys de retallades i estudis, sense voluntat política d’invertir en un hospital nou”.
Paladella va invocar el “consens total” entre la gent del territori sobre la “necessitat imperiosa” de construir un nou hospital. Jordan, dels comuns, va agrair que la moció prosperés, però va recordar que complir-la “necessita calendari i terrenys” i va alertar que el territori “no mereix més frustracions”.
Els terrenys
En relació amb els terrenys, Jordan ha anat més enllà i Movem Tortosa ha proposat que el nou hospital de les Terres de l’Ebre s’ubique als terrenys que hi ha al darrere del tanatori de Ferreries, al costat de l’eix de l’Ebre. Des de Movem creuen que serviria per a dinamitzar tant el barri com l’EMD de Jesús, tot i que es mostren oberts a ubicar-lo en un altre indret de la ciutat de Tortosa.
Movem Tortosa, Ciutadans o la CUP han reclamat més d’una vegada al consistori que compre uns terrenys per a cedir-los a la Generalitat per a fer-hi un nou hospital, però l’alcaldessa Meritxell Roigé, de Junts per Tortosa, sosté que l’Ajuntament té experiència a habilitar terrenys a través del desenvolupament de plans parcials urbanístics, que permeten obtindre gratuïtament el sòl per a equipaments, i que l’únic que cal per a obrir la via del nou hospital és la voluntat política del Govern de la Generalitat. “Si hi ha pressupost, el Govern tindrà els terrenys de forma ràpida”, ha reiterat esta setmana, després de lamentar també les filtracions i la descoordinació en “un tema molt seriós per al territori”; ni es planteja que el futur hospital no es faça a Tortosa i fa unes setmanes, en declaracions al Setmanari L’EBRE, afirmava que el Pla Parcial Farinera, també a tocar de l’Eix de l’Ebre i que implicava obtindre prop de 40.000 metres quadrats per a equipaments per a encaixar-hi el nou hospital anunciat el 2006, és plenament vigent.
El debat sobre el nou hospital no dixarà de bullir a escala municipal perquè Cs ja ha anunciat que dilluns tornarà a dur la qüestió al ple. “Ara hi ha unes condicions que fan necessari que des de l’Ajuntament de Tortosa s’aposte per liderar i planificar el nou hospital”, va manifestar Albacar, en declaracions fetes a Canal 21.
La Plataforma, optimista però a l’aguait
La Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre ha valorat “molt positivament” el resultat de la votació al Parlament. Però, com que tem que, com altres acords del Parlament, es guarde en un calaix, crearà una comissió tècnica per a fer un seguiment de la qüestió. “Ens enfrontarem a qualsevol projecte d’ampliació que puga hipotecar la construcció d’un nou hospital”, insistix el portaveu de la plataforma, Miquel Franch.