HomeCrònicaCrònica · Nit d’alta costura en paper

Crònica · Nit d’alta costura en paper

Si fa més de seixanta anys algú ens hagués parlat d’un concurs de confecció amb paper, l’hauríem pres per boig. Com es pot transformar este material fràgil i que s’arruga amb facilitat en un vestit o jaqueta? Amposta i Mollerussa han demostrat que és possible, amb temps i pràctica. Les dos localitats, són, des de fa molts anys, les úniques a Catalunya que organitzen certàmens dedicats a esta afició que atrau molts modistes i dissenyadors, a més d’un públic fidel.

Amposta enguany ha celebrat el cinquantè aniversari d’este esdeveniment, que es fa des de l’any 1971 durant les Festes Majors. Enguany, la cita s’ha avançat al 23 de juliol amb motiu de l’efemèride.

A les cinc de la tarda ja hi havia espectadors que, buscant un bon lloc per a no perdre’s detall, començaven a arribar al nucli antic, on es va celebrar el concurs. Una gran passarel·la ocupava la plaça de l’Ajuntament i part del carrer Major per a convertir la desfilada en un acte digne de la Setmana de la Moda i també d’una data tan assenyalada.

La música en directe, novetat d’enguany, va estar-hi present, acompanyant les models i el director d’Amposta Ràdio, Manel Ramon, i la que fou presentadora d’Imagina Ràdio, Noemí Alquezar, que van desvelar els secrets dels dissenys participants.

Sobre les deu, els amfitrions de la nit van encetar l’esdeveniment que, durant uns 120 minuts, mostraria gairebé una cinquantena de vestits entre els participants i la mostra posterior. Després d’un discurs en què el regidor de Festes, Ramon Bel, va fer un agraïment a tothom que ho havia fet possible, va començar la desfilada, en què es van mostrar els treballs fets per a l’ocasió amb diversos tipus de paper, com el de regal, seda, diari, reciclat o crespó, el més utilitzat al llarg de la història del concurs, i amb tècniques com brodats, macramé, papiroflèxia o paper maixé.

Els primers a desfilar van ser els més menuts. Indumentàries de personatges de ficció, inspirats en la natura o de moda quotidiana foren les principals temàtiques en esta categoria plena de colors i alegria. La va seguir la moda actual, amb estils casuals, estiuencs i informals, sense oblidar complements com tocats, barrets, joies i bosses, tot de paper. Després va ser el torn d’una de les modalitats més aclamades: Amposta va viatjar a través de la història amb vestits d’època, sobretot, pomposos, brillants i basats en la reialesa o en esdeveniments socials. La desfilada va acabar amb la Fantasia, que no té límit per a la imaginació i que va mostrar creacions que recorden altres cultures, la mitologia o els carnavals. Mentre el jurat deliberava, els assistents van gaudir també d’una mostra de dissenys premiats al certamen de Mollerussa.

Finalment, els experts van premiar la modista Paquita Pagà amb un 3r premi en la modalitat infantil per ‘Filestone’, inspirat en la sèrie dels Picapedra, una primera posició a Època per un vestit negre amb brodats de paper anomenat ‘Gatto Pardo’ i un 3r lloc en la modalitat de Fantasia per ‘Croupier’, un conjunt fet amb cartes de pòquer.

Yolanda Moreno també es va emportar diversos premis: el primer lloc d’Infantil per ‘Unicorn Arc de Sant Martí’, basat en la sèrie My Little Ponny, el 3r premi de la categoria actual per ‘Fashion Animal’, un disseny que reivindica l’amor per les mascotes i el 1r de Fantasia pel model ‘Encadenats’, que representa els sentiments durant la pandèmia mitjançant un vestit negre amb cadenes de colors i flors.

Catalina Lara va quedar segona en la categoria Infantil per ‘Caputxeta vermella’, inspirat en el tradicional conte i Àngels Cid va aconseguir un tercer lloc en Època amb una rèplica d’un vestit de Maria Antonieta i un segon en Fantasia per la representació d’un cirerer florit inspirat en el Japó, ‘Anamis Sakura’.

La resta de premiades van ser Mireia Panissello, amb un 2n lloc de moda casual per un conjunt anomenat ‘Geometria’, que consistix en top i faldilla pantaló negra i una jaqueta de patchwork. Conxita Roig s’endugué un 3r premi d’Època per ‘Princesa Anna’, un vestit d’estil romàntic. Rosa Camos va ser premiada a Millor Treball Artesà per ‘Margaret, arxiduquessa d’Àustria’, un vestit de palau amb elements de ganxet, paper lluent i un para-sol, també de paper.

D’altra banda, l’organització, es vol assegurar la continuïtat del concurs amb la nova categoria Premi Revelació per a modistes menors de 30, que va guanyar Andrea Adell pel conjunt de platja ‘Bora Bora’.

Totes les creacions, com va indicar durant l’esdeveniment Marc Solsona, alcalde de Mollerussa “són obres d’art dinàmiques” i com a tal un any més van delectar el públic durant una nit. Potser, si hi hagués un museu propi, com a la ciutat lleidatana i com les modistes porten reclamant des de fa tant temps, ho podrien fer més sovint.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies