Els alcaldes de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja han enviat una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la que li reclamen ajuts per a fer front als danys ocasionats pels aiguats del passat 1 de setembre. Més enllà d’atendre la urgència (en el cas de Deltebre els danys en equipaments i camins s’han xifrat en més d’1,5 milions d’euros), els alcaldes reclamen inversions estructurals en infraestructures hidràuliques per a acabar amb el problema de les inundacions en zones urbanes quan plou amb intensitat.
Resoldre el problema del Préstamo a Deltebre
Com ja va passar amb el temporal Glòria, Deltebre va registrar el dimecres 1 de setembre importants inundacions, a la zona més fonda del municipi, a causa del col·lapse del desguàs del Préstamo. L’alcalde, Lluís Soler, ha insistit que cada vegada que hi ha un fort aiguat es troben amb el mateix problema, ja que el desguàs del Préstamo, que recorre de punta a punta el nucli urbà de Deltebre, no té un sistema eficaç d’evacuació de les aigües i en cas de forts aiguats es col·lapsa i provoca innudacions a tota la zona del voltant. Arran dels aiguats de la setmana passada, l’Ajuntament de Deltebre va haver d’utilitzar sistemes de bombeig durant gairebé 72 hores per a extraure l’aigua acumulada al Préstamo.
Per tal de poder resoldre este problema “estructural” i que es repetix cada vegada que plou, des de l’Ajuntament reclamen ajuts de l’Estat i la Generalitat per a poder-lo cobrir i implantar un sistema d’evacuació de les aigües cap al riu Ebre. “Si tinguéssem un sistema d’evacuació d’aigües com tocaria, que suposaria sectoritzar el desguàs del Préstamo, cobrir-lo i bombejar l’aigua al riu –ara es bombeja cap al mar-, això ens permetria poder evacuar les aigües municipals amb molta més facilitat i no en estes condicions infrahumanes”, ha dit l’alcalde, Lluís Soler. L’Ajuntament calcula que caldrà una inversió d’entre 12 i 14 milions d’euros per tal de poder resoldre el problema del desguàs del Préstamo i evitar les inundacions que es produïxen cada vegada que plou amb intensitat.
Sant Jaume també demana solucions
En el cas de Sant Jaume, les afectacions pels aiguats van ser molt menors que en el cas de Deltebre, però l’alcalde Joan Castor Gonell recorda que “hi ha punts conflictius que s’inunden cada vegada que plou” i “volem que se’ns tinga en compte a l’hora de planificar solucions estructurals per a posar fi a les inundacions, ja que amb el canvi climàtic estes situacions seran cada vegada més freqüents”.
Solidaritat amb els pobles més afectats
En la carta conjunta, els dos alcaldes se solidaritzen amb els municipis més afectats pels aiguats i mostren el seu “suport” i “escalf” amb els municipis d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona. Amb tot, lamenten no haver pogut participar en la reunió que Aragonès va fer dijous amb els alcaldes de les poblacions més afectades pel temporal per a traslladar-li personalment les seues peticions.