HomeSocietatDesenes de refugiats ucraïnesos busquen protecció temporal a les Terres de l’Ebre

Desenes de refugiats ucraïnesos busquen protecció temporal a les Terres de l’Ebre

El Govern espanyol ha activat el mecanisme a través del qual els refugiats ucraïnesos poden sol·licitar i accedir a la protecció temporal i a tots els drets associats a esta figura, com ara el permís de residència i de treball.

La protecció s’ha d’habilitar a la Policia o als centres de recepció habilitats. Al seu torn, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre ha constituït una Taula de contingència per a coordinar l’acollida de refugiats ucraïnesos, formada pels diferents serveis territorials dels departaments de la Generalitat implicats (Igualtat i Feminismes, que és qui té les competències d’acollida, Interior, Salut, Educació i Drets Socials) i Creu Roja.

Este setmana es va fer la primera reunió d’esta Taula, per a preparar i fixar protocols per a facilitar la integració d’estes famílies refugiades: que puguen accedir al sistema sanitari públic, que puguen escolaritzar els seus fills, etcètera.

El Delegat del Govern, Albert Salvadó, preveu una “afluència massiva de ciutadans procedents d’Ucraïna”. Dimarts, 14 de març, dia en què es va fer la primera reunió, hi havia registrades, per part dels serveis d’acollida a les Terres de l’Ebre, un total de 79 persones adultes i 81 menors, 15 dels quals ja han estat incorporats a l’escola catalana.

La majoria d’estes 160 persones han arribat al territori a través de contactes o enllaços particulars que estan facilitant una primera acollida, si bé una desena han estat derivades a l’operatiu de Creu Roja.

El número total ja haurà evolucionat a l’alça per força des de dimarts i cal sumar-hi les persones que han arribat per vies no oficials i que encara no estan identificades. En esta tasca d’identificació, la Delegació preveu que serà determinant el paper dels ajuntaments, especialment dels municipis més menuts, i per això ja ha mobilitzat també les alcaldies i els governs locals, per a incorporar-los al circuit de contingència.

Es recomana que els nouvinguts o les famílies que en faciliten l’arribada contacten amb els serveis tècnics d’acollida, municipals, en el cas de Tortosa o Amposta, o a través dels Consells Comarcals, per a la resta de municipis ebrencs.

Ja s’havien tramitat fa dos dies, segons les dades de la Delegació, una quarantena de targetes sanitàries, i s’insta el refugiat a concertar una primera visita “de manera immediata” amb els serveis mèdics d’atenció primària, per a obrir-los historial o actualitzar, per exemple, la seua situació vacunal.

Salvadó avisa que el degoteig i els moviments són continus i que en els propers mesos, reitera, es produirà una arribada de refugiats per a la qual el territori no estava preparat: “Superarà, de molt, la nostra capacitat amb mitjans ordinaris”. També manifesta que la responsabilitat de l’acollida a mitjà o llarg terminis -perquè la guerra no té data de finalització- no pot recaure en la comunitat ucraïnesa que ja vivia a les Terres de l’Ebre, si bé el seu paper és molt important al principi, sobretot a l’hora de superar els obstacles idiomàtics.

Quant als reptes habitacionistes, explica que, de moment, està activat el circuit de Creu Roja, amb instal·lacions pròpies de l’entitat i hotels, però avisa que caldrà actualitzar els protocols i intentar incorporar-hi altres places. Per exemple, el Govern ha activat albergs en altres punts del país.

El Govern de la Generalitat ha posat de manifest que, després d’uns primers dies d’incertesa, institucions i organitzacions especialitzades en acollida i ajut humanitari han posat en marxa mecanismes eficients per a la gestió d’esta crisi, mecanismes que “garantixen els drets humans de les persones que estan fugint de la guerra.” En este sentit, la secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes, Mireia Mata Solsona, ha reconegut “l’esforç de solidaritat de la població catalana, que un cop més s’ha mobilitzat en defensa dels drets de la població refugiada”, però ha subratllat la importància de “vehicular esta solidaritat a través dels canals que poden proporcionar més garanties a les persones que estan fugint del conflicte a Ucraïna”.

 

Com es pot ajudar

Per tal de millorar la difusió d’estos canals, el Govern ha posat en marxa un web que centralitza tota la informació sobre el conflicte a Ucraïna: ucraina. gencat.cat (també consultable en anglès i ucraïnès a ukraine.gencat.cat). L’apartat ‘Com col·laborar’ d’este web proporciona informació clara sobre com oferir ajuda a organitzacions, com donar material i aliments, i com acollir famílies, criatures o adolescents menors d’edat.

Igualment, es pot consultar la pàgina ‘Com puc ajudar?’ posada en marxa pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. També, entitats sense ànim de lucre han activat xarxes en línia per a posar a disposició habitatges.

En tot cas, el Departament d’Igualtat i Feminismes fa una crida a canalitzar les donacions a través d’aportacions econòmiques a les entitats especialitzades que treballen tant en la gestió de la crisi sobre el terreny com en l’acollida de les persones refugiades a Catalunya. També es desaconsella anar a buscar persones ucraïneses a Polònia o a d’altres zones frontereres per a portar-les a Catalunya, si no és que es té referències d’algú concret a qui recollir. “Desaconsellem estes iniciatives particulars i desvinculades de les entitats d’acollida, ja que en estos moments hi ha habilitades vies legals i segures”, ha dit Mata.

Des del Govern es recorda que, com apunten diferents entitats especialitzades agrupades sota el paraigua de LaFede.cat, cal garantir que les persones refugiades tinguen la documentació necessària, i podran entrar al circuit oficial per a gaudir de tots els seus drets, entre els quals es troba el suport i l’atenció psicològica que oferix Igualtat i Feminismes. També cal assegurarse que les persones que es recullen volen arribar efectivament a Catalunya, tenint en compte que les persones que estan a les diferents fronteres es troben sovint en situacions de molta incertesa i tensió.

Cal tenir cura especial amb infants i adolescents menors de 18 anys; entendre que en contextos de crisi operen també xarxes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació, i que el fet que els trasllats es realitzen a través d’organitzacions especialitzades és una garantia de seguretat. Tampoc es recomana, en estos moments, viatjar a Ucraïna o a països fronterers com a personal voluntari, si no és a través d’aquelles organitzacions.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 63

Últimes notícies