HomeOpinióDestrossa a Jesús

Destrossa a Jesús

La Brigada Municipal de Tortosa va destrossar fa uns dies a martellades una imatge de Sant Antoni de Pàdua a Jesús. Estava a una paret del grup d’habitatges socials de nom Sant Antoni de Pàdua construïts els anys 50 per la que aleshores s’anomenava Obra Sindical del Hogar.

Aquella imatge de ceràmica havia estat col·locada el 13 de juny (dia de Sant Antoni de Pàdua) de 1956. La iniciativa va ser d’un veí de Jesús i durant anys agutzil del poble, Jaume Arasa Albesa.

La trencadissa deriva de l’intent de complir el requeriment de les autoritats superiors que tots els ajuntaments han de retirar els símbols franquistes, ordre sobre la qual, a més, el Síndic de Greuges de Catalunya pressiona recordant-ho sistemàticament.

Quan vaig tenir coneixement de la destrossa vaig protestar davant de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i de l’alcalde l’EMD de Jesús, Víctor Ferrando. Vaig assenyalar, a més, que l’acció podia estar en la línia d’odi a la religió catòlica que s’està estenent a Espanya entre alguns sectors i partits, una de les manifestacions del qual és precisament la d’aprofitar de treure símbols suposadament franquistes per a liquidar imatges o símbols cristians. Ha passat a molts llocs, i només cal recordar el recent d’Aguilar de la Frontera, enviant a les escombraries la creu de la població que estava davant d’un convent.

Cal aclarir que ni en l’alcaldessa de Tortosa ni l’alcalde de Jesús es dona aquella hostilitat al cristianisme i que del fet esmentat no en van tenir coneixement fins després de la destrossa, tot i que n’era l’autora la Brigada Municipal.
L’alcalde de Jesús ha demanat la reposició de la imatge. Pensem que val la pena. Sigui refer-la basant-nos en les fotos de la destrossada o que altres artistes presentin propostes d’un “nou” Sant Antoni a posar al mateix o a un altre lloc.  

En tot cas i més enllà del fet puntual, no deixa de ser greu que l’eliminació de símbols franquistes s’aprofiti de manera molt generalitzada per a la persecució religiosa, o que puguin funcionar pel seu compte i fent destrosses persones que potser sense mala voluntat no saben distingir unes coses i unes altres. 

Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies