HomeEntrevistesDoctor Rebull: "Haurem d'avançar-nos en l'administració de la tercera dosi en els...

Doctor Rebull: “Haurem d’avançar-nos en l’administració de la tercera dosi en els grups de risc vacunats”

El cap de Medicina Preventiva del Verge de la Cinta, el doctor Josep Rebull, assenyala que les vacunes podrien estar perdent efectivitat en estos col·lectius, ja que van ser els primers a qui se’ls va administrar, i este estiu han detectat ingressos de persones de més de 80 anys amb la pauta completa

La sisena onada del coronavirus “per poder, pot venir”. Esta va ser l’afirmació del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a la inauguració del Congrés Nacional i Internacional de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, celebrat el passat 22, 23 i 24 de setembre, a Santander (Cantàbria).

I és que tot i tenir més d’un 70% de la població amb la pauta completa -a l’Ebre, este dijous, se situava en el 72,5%-, els experts no descarten l’arribada d’una nova onada, això sí, amb unes característiques menys virulentes respecte de les anteriors. Així ho assenyala el doctor Josep Rebull, cap del servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta: “la majoria d’especialistes en medicina preventiva descartem que vinga una onada forta, com la primera que vam viure o la de després de Sant Joan. Continuaran havent-hi casos positius de covid, sí, i haurem de seguir convivint amb ell, també, però no serà una onada que ens torne a tancar els sistemes sanitaris”.

Les dos característiques que els fan preveure això són: “d’una banda, el percentatge de població vacunada, i d’altra banda, perquè els virus es van adaptant i les mortalitats van minvant. També estem veient que el nivell de contagis, quan s’estan reobrint sectors i s’està tornant a la normalitat amb el desenvolupament d’algunes activitats, no s’està traduint amb un increment dels ingressos hospitalaris”. De fet, assenyala que en les darreres setmanes, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta “hem tingut una mitjana de dos ingressos setmanals per covid, mentre que, en moments puntuals d’altres onades, n’hem tingut una vintena i s’ha col·lapsat l’hospital”.

Ara bé, s’haurà d’anar vigilant la situació perquè “la climatologia té molta influència en els virus respiratoris, i a mesura que aniran canviant les temperatures, tindrem menys hores de llum solar, i estarem més temps a casa, s’afavoriran les condicions per a este tipus de virus”.

Els grups de risc vacunats, al punt de mira

Tot i que les previsions són bones, els epidemiòlegs comencen a plantejar-se un altre escenari a tenir en compte: la pèrdua d’efectivitat de les vacunes en els primers grups de risc vacunats. “Haurem d’anar molt amb compte amb la gent que es va vacunar a l’inici -la campanya de vacunació al territori va iniciar-se el 27 de desembre del 2020-, aquells que tenien més factors de risc, com són els usuaris de residències, les persones de més de 80 anys, entre d’altres, perquè estem començant a veure que tenim ingressos de gent vacunada”.

Durant els mesos de juliol, agost i setembre, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta han ingressat una trentena de persones contagiades que tenien la pauta completa. Els ingressats eren persones de més de 80 anys, vacunades amb dos dosis i amb diversos factors de risc. “En alguns grups de risc la vacuna està perdent efectivitat, tal com s’està veient en altres països. Al Regne Unit tenen informes del seu sistema sanitari que assenyalen que en determinats col·lectius de risc, el vaccí té una efectivitat de 6 mesos i després es va perdent el nivell d’anticossos. Tanmateix, hi ha moltes preguntes sense resposta com si la unitat cel·lular podria respondre igual”, diu. Davant d’això, el cap de servei de Medicina Preventiva del Verge de la Cinta assenyala que la solució “reforça la idea de la tercera dosi en estos col·lectius”.

Quant al 25% de població que encara no s’ha vacunat, el doctor determina que “sempre hi haurà gent que pel seu model de creences o el que siga, compra el model antivacunes, cosa que als epidemiòlegs ens costa d’entendre, ja que hi ha una evidència científica clara: la vacuna no evita la transmissió, però sí que la limita molt. No és el mateix estar amb un grup de gent, estant vacunat, i que en un moment donat tinga contacte amb el virus, que el tinga 24 hores a les mucoses, però no puga atacar el meu cos perquè estan actuant els anticossos i aquí acabe la vida del virus, a que puga estar 10 dies, o dos o tres setmanes dins meu. No té comparació”.

Per al Dr. Rebull, un jove de 20 anys no té la mateixa percepció de risc que una de 70, per això a esta última no li costa tant vacunar-se, ja que sap que té més probabilitats d’acabar a la Unitat de Cures Intensives si agafa la covid. “S’hauria de canviar el discurs i se’ls hauria d’entrar amb un de més social que els digués: ‘sí, tens un risc menor de tenir una patologia greu, però als que t’envolten no’. Els hem de fer entendre que la salut pública de molta gent depèn d’ells”. Segons les últimes dades de Salut, la franja d’edat de 30 a 34 anys és la que té el percentatge de vacunació més baix -este dijous, un 61,8%-, seguit dels adolescents de 12 a 15 anys, 62,5%, tot i que estos últims han estat la darrera franja a administrar-los els vaccins.

D’altra banda, el doctor indica que la immunitat de grup “no és fàcil d’aconseguir, i només s’aconseguix, de vegades, en aquelles vacunacions sistemàtiques a la infància, com el xarampió, el tètanus, entre d’altres”. Una manera d’incrementar la vacunació seria la implantació del certificat covid per accedir a determinades activitats o equipaments, tal com s’està fent en alguns països europeus.

“Molta gent que ara es nega a vacunar-se, ho acabaran fent per comoditat, interessos, per motius laborals, d’oci, o per a viatjar”, afirma. També s’ha de tenir en compte que els menors de 12 anys encara no es vacunen “perquè no hi ha assajos clínics amb prou individus per a comprovar l’efectivitat de la vacuna en estes edats i els efectes secundaris”. En esta franja d’edat, “que no tenen quasi risc de patir-ho greument s’espera que vagen sortint més casos amb la tornada a l’escola i les interaccions entre ells, i que vagen agafant la immunitat sense haver-se vacunat”.

 

Reptes de la sisena onada

El risc de rebrot i la velocitat de transmissió de l’Ebre han anat oscil·lant en les darreres setmanes, ja que en ser un territori petit, un brot o una sèrie de casos els incrementen exponencialment. Este dijous se situaven en 114 i 1,37 punts, respectivament. “El problema és quan et mantens per sobre d’1 durant diverses setmanes, cosa que vol dir que s’està transmetent el virus. Hem d’anar controlant-ho i veient quina és la tendència en les pròximes setmanes”, expressa.

Per a ell, els reptes d’esta segona tardor en pandèmia són “controlar les variants que puguen sortir de la covid i puguen afectar l’efectivitat de les vacunes -ara, el 95% de casos són de la variant Delta-, analitzar per què ingressen els grups de risc vacunats, i avançar-nos en l’administració de la tercera dosi a estos col·lectius perquè seran els possibles causants de la sisena onada”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies