CATALUNYA // Aquesta setmana ha fet un mes que els centres educatius van obrir després del confinament i l’estiu. Les últimes dades mostren que hi ha un 2% de grups confinats i 966 centres afectats, gairebé un 19%. La secretària general del Departament d’Educació, Núria Cuenca, defensa a l’ACN que les xifres demostren que les mesures adoptades “estan funcionat” i destaca que “no s’estan produint contagis a les escoles“. Assegura també que els centres romandran oberts, tot i el “petit increment” de casos. Sindicats i part de les famílies valoren positivament haver tornat a les aules però defensen que si les escoles funcionen és a costa del sobreesforç dels professionals. Demanen més docents, baixar ràtios i més mesures a favor de l’educació.
Cuenca fa una valoració positiva de l’inici de curs i afirma que l’evolució ha estat “estable” pel que fa a l’afectació de la pandèmia de la covid-19. Reconeix que en els darrers dies hi ha hagut un “petit increment” de casos, relacionat amb l’empitjorament de la pandèmia a Catalunya, però insisteix que “no hi ha hagut cap contagi que s’hagi produït dins de l’escola“.Amb dades actualitzades aquest divendres, el nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid-19 era de 1.664, el 2,31% del total. A més, hi havia 41.243 persones confinades i 3.020 positius confirmats en els darrers 10 dies. D’aquests, 2.696 entre alumnat (0,19% del total), 274 entre docents i personal d’administració (0,17%) i 50 entre personal extern. Els positius acumulats declarats són 7.329.
Segons Cuenca, les mesures que es van prendre en l’inici de curs estan funcionant i així ho reflecteixen les xifres. “Si no s’estiguessin garantint les distàncies, la mascareta, la ventilació i l’organització en grups bombolles les dades ens estarien dient una cosa diferent de la que ens estan dient“, argumenta.
La secretària reconeix el “gran esforç” dels professors i assegura que s’estan estudiant les mesures necessàries per tal de “flexibilitzar” alguns aspectes per garantir personal suficient per cobrir totes les baixes que van sorgint. De fet, el tema de la manca de docents és una de les crítiques que es fan des dels sindicats i les famílies. Educació reconeix que s’estan “tensionant” les borses, especialment a primària i infantil però defensa que hi està treballant. Sobre les 8.000 contractacions anunciades al juliol, assegura que “la majoria” han estat ja nomenades.
Tot i l’empitjorament generals de les dades sanitàries, Cuenca insisteix que les escoles es mantindran obertes ja que ha assegurat que no només fan una funció educativa sinó també social. “Hem d’assegurar que no afeblim encara mes la crisi social tancant les escoles, que sabem que són una garantia de cohesió social i igualtat“, defensa.
Cuenca valora també positivament l’evolució de l’absentisme detectat a l’inici de curs entre famílies que van decidir no portar el fills a l’escola per por. Així, assegura que part d’aquests alumnes s’han anat incorporant “progressivament” i que es farà una avaluació quan acabi el primer trimestre per decidir si cal reforçar el treball que estan fent centres i direccions i en quin sentit.
“La comunitat educativa en general està contenta, les famílies estan contentes d’haver tornat a la normalitat en l’àmbit escolar i és legítim que hi hagi col·lectius que no ho acabin de veure igual o no acabin d’estar totalment convençuts de les mesures però les dades i els resultats que estem tenint són bons i ens apunta que estem anant per la bona direcció“, resumeix.
Els docents alerten del “caos”
Lluny d’aquesta valoració positiva, el portaveu d’USTEC, Xavier Díez, resumeix l’inici de curs amb la paraula “caos” i afirma que hi ha “molt malestar i molta irritació” entre els docents, que tenen una sensació d'”abandonament“.
Díez no és optimista pel que fa al futur i, tot i que reconeix que la incidència del virus a les aules no és molt destacable actualment, assegura que l'”invent” dels grups bombolla no funciona. “Les pròpies xifres del Departament són molt preocupants“, apunta. Pel que fa als docents, assegura que el “vaixell s’enfonsa” i que falten docents, uns docents que a més “han de fer de tot“. “Han de prendre la temperatura, netejar les taules, atendre les famílies, mantenir que els alumnes no es barregin… anem de sobreesforç en sobreesforç“, lamenta.
Díez critica les “situacions kafkianes” en els confinaments a les aules, els “llimbs jurídics” en que ha quedat personal vulnerable i resumeix que “ha faltat planificació i previsió“. El portaveu d’USTEC assegura que s’ha arribat a aquesta situació “per la culminació d’una sèrie de males decisions en els darrers anys“.
Les famílies demanen més recursos
La presidenta de les Associacions Federades de Famílies de Catalunya (aFFaC), Belen Tascón, comparteix en línies generals aquesta visió i reivindica que les escoles estan funcionament però amb el “mínim de recursos possibles“. Creu que el fet que les escoles estiguin obertes és un “èxit col·lectiu“, que les dades reflecteixin “que no hi ha contagi dins dels centres” i espera que així continuï sent tot i l’empitjorament de la pandèmia. Malgrat tot, apunta que mantenir els centres oberts “no és suficient” sinó que calen mesures per garantir al màxim la seguretat i la qualitat educativa.
En aquest sentit, insisteix que no s’han contractat tots els docents promesos, que es mantenen ràtios altes, que no s’han habilitat espais extra fora dels centres i que no hi ha directrius clares sobre ventilació. A més, alerta sobre la problemàtica per cobrir les substitucions. En aquest sentit, lamenta la “sobrecàrrega” que pateixen els centres educatius i les divergències en els protocols de gestió de la covid que generen moltes preguntes a les famílies. “S’està intentant passar la pandèmia fent el mínim possible“, conclou Tascón.
Cansament emocional amb només un mes de curs escolar
Tascón comparteix amb el president de la Federació d’Associacions de Mares i Pares de l’Escola Lliure de Catalunya (Fapel), Josep Manel Prats, que fa un mes que van obrir els centres però que sembla “que en faci tres“. En aquest sentit, Prats afirma que hi ha cansament emocional per part de docents i famílies per la intensitat de la situació i demana al Departament d’Educació que això es tingui en compte per abordar-ho.
Amb tot, Prats fa una valoració “molt positiva” de l’inici del curs perquè “els auguris que hi havia abans de començar eren terribles“. Assegura que escoles i professorat han superat “perfectament” les expectatives generades i celebra que en línies generals “tot està funcionant molt bé“. En aquest sentit, fa una menció especial a l’esforç dels equips directius i docents.
Tot i aquesta valoració positiva, reconeix que hi ha aspectes que es podrien millorar, com la comunicació entre els centres d’atenció primària i els educatius pel que fa a la gestió de casos i els “decalatges” que es produeixen en l’aplicació dels protocols. També demana “mirar i revisar” les ràtios a les aules i el “problema de disponibilitat de professorat“.
De cara al futur, Prats confia que els centres escolars es mantinguin oberts i demana a les famílies que facin “un esforç per evitar les conductes de risc“. “A l’escola s’està aturant perquè s’estan detectant els casos, és un entorn segur“, defensa, al temps que demana a les famílies “que no tinguin por” per portar els fills a l’escola.
Denúncia per la gestió de la covid
Tot i aquesta crida, hi ha un sector de les famílies que va decidir no portar els fills als centres educatius en considerar que no eren segurs i sostenen que estaven en el cert i que la situació va a pitjor. Això ha portat l’associació Famílies per la Revolta Educativa (FRE) a denunciar davant la fiscalia la gestió de la covid als centres escolars. La presidenta de FRE, Sesa Cameán, fa una valoració negativa del primer mes de classes “perquè no s’han pres les mesures de protecció i planificació adequades“. Critica que no es tanquen centres amb diversos grups confinats i demana tancar tots els centres i fer un “replantejament“.
“Nosaltres creiem fermament que tenim tota la raó i amb les setmanes les coses encara aniran a pitjor, estem començant a veure allò que dèiem que passaria, i passarà perquè no s’atura el nivell de contagis sinó que està augmentant“, manifesta Cameán.