HomeSalutEl 70% de les llevadores tarragonines treballen en més d’un lloc per...

El 70% de les llevadores tarragonines treballen en més d’un lloc per assegurar l’ atenció a les dones i famílies

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) acaba de passar una enquesta a les llevadores col·legiades per conèixer en quina situació estan. “Fem l’enquesta perquè tenim constància de la manca de llevadores a tota la província de Tarragona, i volem saber com això està afectant la seva tasca assistencial” explica Gemma Martínez, vocal de Llevadores de CODITA.

A Catalunya, la ràtio de llevadores per 1.000 habitants és de 0.18 mentre que als països de la OCDE és quasi el doble: 0.32. A aquesta situació, cal sumar-hi que en els propers anys es jubilaran més llevadores de les que s’estan formant. “En els propers 4 anys es jubilaran el 17,34% de les llevadores col·legiades a Tarragona (17 llevadores), i tenim la certesa que aquestes places no es cobriran en la seva totalitat, donat a que no es formen les suficients llevadores per a que hagi relleu generacional” alerta Gemma Martínez de CODITA.

Des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona i la seva comissió de llevadores constaten que la manca de llevadores té una afectació directe sobre l’atenció a la ciutadania, impacte en les condicions de treball, afavoreix el burnout i incrementa l’intrusisme professional.

Resultats

L’enquesta es va passar entre els mesos de setembre i octubre del 2022 i ha estat contestada pel 67% de les llevadores col·legiades¹. Majoritàriament treballen a la sala de parts (52%), mentre que un 47,7% ho fa a l’Atenció Primària, un 23,1% entre primària i hospital, un 7,7% treballa en planta de maternitat, un 4.6% fa docència i gestió, i només un 1% fa consulta privada, part a casa i online (serveis de llevadora a través de  pàgines web o xarxes socials).

El 70% de les llevadores, però, treballen en més d’un lloc de treball, cosa que implica que facin jornades d’entre  37.5h  fins a 60h setmanals.  Això passa perquè davant la manca de llevadores, les que hi son, han de fer hores extres i/o a treballar a dos llocs alhora. Concretament, ho fan el 40% de les llevadores que amplien la seva jornada habitual (amplia fent guàrdies de 24 hores o fent hores extres doblant la jornada) entre 6h i 24h més.

El 82% de les llevadores explica que en la seva àrea laboral s’ha reduït el nombre de llevadores i que, per tant, el 87.7% d’alguna activitat assistencial d’atenció a les persones s’ha vist reduïda i afectada. De fet, segons les enquestades, algunes de les competències professionals que s’han vist afectades han estat: disminució en el temps d’acompanyament a les dones  durant el part i post part, no presència de llevadores a les plantes de maternitat, menys assessorament i educació sanitària com: a la lactància, menopausa, sol pelvià, preparació al naixement, postpart i atenció al part a l’aigua, educació comunitària o cesària pro vincle (pell amb pell) i en urgències ginecològiques, obstètriques i lactància, entre d’altres.

La falta de llevadores fa que aquestes, ara, tinguin més pacients dels que haurien de visitar i amb més tasques assignades. Una sobrecàrrega que segons el 96% de les enquestades posa en risc la qualitat i la seguretat assistencial.

“Ens preocupa aquesta sobrecàrrega que les llevadores estan patint perquè afecta el seu estat emocional,  pot posar en risc l’atenció a la població i també suposa reduir l’accés a una formació continuada de qualitat, que volem i necessitem per seguir ser excel·lents en la nostra atenció sanitària” explica Gemma Martínez, vocal de llevadores de CODITA.

Allargar la jornada i doblar per vacances

El període de vacances del 2022 s’ha cobert en un 73 % amb la mateixa plantilla i només en un 9,4% s’ha contractat personal  i en un 6,3%  s’ha cobert amb altres professionals. És a dir, les llevadores que treballen han de doblar jornada per cobrir les vacances de les seves companyes. Així ha estat pel 75% de les llevadores, que ha doblat la seva jornada laboral per cobrir vacances  i d’aquestes un 13% ho han hagut de fer de forma obligatòria.

Cal remarcar l’esforç i la implicació professional que les llevadores realitzen per garantir l’assistència a les futures mares, dones i famílies, ja que d’una altra manera actualment no seria possible” explica Gemma Martínez, vocal de llevadores de CODITA.

L’intrusisme professional

La falta de llevadores també ha suposat que en alguns serveis s’hagin suprimit grups d’educació sanitària a la població, agendes de visites o alguns tipus de visites molt especialitzades. Alhora, han augmentat les llistes d’espera i s’han ocupats llocs de treball propis de les llevadores amb altres professionals,en alguns casos, no prou qualificats per fer la tasca assignada.

De fet, l’intrusisme professional preocupa, i molt, a CODITA. Segons l’enquesta un75% de llevadores coneixen casos d’intrusisme professional i de les persones que exerceixen aquest intrusisme, el 69 % no te formació reglada.

La població reclama a les llevadores serveis propis de la professió que actualment no es poden oferir per la falta de personal; d’aquí sorgeix l’inici de l’intrusisme. Des de CODITA volem alertar que les persones que cometen intrusisme professional no poden acreditar coneixements acadèmics regulats que habilitin les seves pràctiques o mètodes. Per tant, les persones ateses poden patir riscos físics i mentals, lesions o malalties derivades de males praxis que posin en risc la seva salut” aclareixen des de la comissió de llevadores del Col·legi d’Infermeres de Tarragona. 

El Burnout, un malestar creixent 

El 67% de les llevadores puntuen amb més de 7 ( en una escala on 0 és res i 10 és molt)el seu síndrome del cremat o Burnout. “En aquest context,  no és estrany que moltes llevadores demanin reduccions de jornada per la saturació de les llistes de treball, altres marxen a altres països amb millors condicions de treball i, fins i tot, algunes es plantegen canviar de professió” conclou Gemma Martínez de CODITA.

Finalment, preguntades sobre possibles solucions a aquesta situació de falta de llevadores, aposten per augmentar el nombre de places de l’especialitat, és a dir, que es puguin formar més llevadores, millorar les condicions laborals i econòmiques i afavorir a conciliació familiar.

Per tot plegat, “des de CODITA estem treballant conjuntament amb altres col·legis d’infermeria de Catalunya, associacions i el Consejo General de Enfermeria per a que les administracions autonòmica i estatal  posin solució a aquesta situació que en breu serà insostenible, i que tindrà conseqüències sobre la salut de les persones” conclouen des del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarrago

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies