El col·lapse

L’estudi zero emissions netes que costaria i que podria aportar als sectors més exposats per productes d’altes emissions són la indústria, l’energia, la mobilitat i l’agricultura que actualment representa un 20% del PIB mundial que junt el 10% de les cadenes de subministrament són uns percentatges molt alts per les economies de tots els països, segons aquest informe el nostre país està menys exposat que altres països als canvis d’emissions zero perquè el PIB per càpita és alt i l’economia està basada en el sector serveis. En aquest període de transició a les zero emissions, les llars amb baixos ingressos seran els més afectats pel cost més gran de l’energia a curt termini i pels costos dels productes de baixes emissions com calefaccions o cotxes elèctrics, però tot i aquests costos seria molt pitjor si no es prengués cap mesura, fent una transició ben coordinada que aportarà una gran millora a l’economia i bons resultats sanitaris. La UE demana més ambició als països, assegura que el punt de partida de la COP 26 no és bona, els científics asseguren que no estem a on voldríem ser per combatre el canvi climàtic i diuen en els informes que s’ha de millorar perquè estem en una situació molt perillosa no tenint a l’abast l’objectiu de limitar la temperatura a menys 2 °C l’escalfament global, aquest esforç és a curt termini, uns deu anys, no a llarg termini,30 o 40 anys, perquè seria del tot irreversible. Un element essencial per dur a terme aquesta feina és el, Vulebook, que tracta de posar d’acord a tots els països de la UE perquè es posin d’acord sobre les regles per analitzar els progressos, pacte complicat, però molt important per saber tant les passes enrere com endavant en aquesta lluita de manera harmonitzada.

En aquesta lluita els països que representen el 80% de les emissions i tenen una especial responsabilitat per abordar la situació econòmica global amb especial atenció al subministrament i preus de l’energia que són la gran amenaça per la recuperació. En la cimera de Glasgow els països rics es varen comprometre a fer de les tecnologies netes i les solucions sostenibles siguin l’objectiu més assequible i atractiu per a tots els sectors abans de l’any 2030. Però la font de tots aquests problemes és el capitalisme, destrossa el planeta i amagar els diners en paradisos fiscals no és una perversió del capitalisme, és el capitalisme, fins ara la seva justificació és que qualsevol persona es pot fer ric a través del treball i les empreses afegint valor a la riquesa natural, el més gran engany de la humanitat, l’economia extractiva de les colònies està vigent a través dels comerciants de matèries primeres que obtenen a través dels Cleptòcrates i oligarques sense pagar mitjançant instruments maquiavèl·lics com els preus de transferència, muntatge que existeix gràcies als paradisos fiscals i règims secrets propiciats per les elits corruptes que ho canalitzen aquests paradisos amb empreses fictícies. A mesura que el capital està destruint tot el planeta posen la mirada als oceans i l’espai, la seva ambició no té límit. M’entres les prediccions de futur del clima ens diu que estem en la zona taronja anant de dret als 4 °C d’augment de la temperatura a finals d’aquest segle, una dada important per entendre que la diferència de temperatura entre l’edat de gel i ara són 4 °C un canvi tan gran com quan hi havia mamuts i la raça humana estava a la vora de l’extinció, aquesta diferència és amb només un segle quan l’anterior de l’edat de gel va ser en cinc segles, podem apreciar el poder de devastació del planeta de la raça humana d’avui. La intervenció de l’home en el medi ambient ha estat i ho continua sent fatal per aquest motiu només hem estat un segle per estar en perill d’extinció. És impossible viure amb aquest canvi de temperatura que està més enllà de la fisiologia de l’home per a gestionar-ho, l’escenari de col·lapse total és un desafiament per tots.

Avui, amb només 1,1 °C d’escalfament el planeta està més calent que en tota la història de la civilització i anem cap a temperatures que significaran viure amb elements extrems superposats i per sempre, la pandèmia és un avançament de la manera que ens tocarà viure fins ara impensable, però amb l’esperança que acabi en mesos, però adaptar-nos a una puja de la temperatura de 2 °C més serà per sempre. La pandèmia ens està ensenyant un tros de futur del canvi climàtic, la desacceleració econòmica ha significat una reducció de la contaminació atmosfèrica que està refredant el planeta, estem vivint a través de condicions climàtiques que sense la pandèmia no hagués estat possible fins uns anys després i a partir d’aquest punt podem fer volar la imaginació, hauran provocat La pandèmia per refredar el planeta davant la impossibilitat que el capitalisme vulgui canviar d’hàbits, seria molt greu si fos així pels milers de morts que ha provocat, però i si estigués tot pensat per reduir la població mundial, amb un tret haurien mort dos ocells. Els ciutadans hem d’esperar que no se’ls escapi de les mans i ho tinguin tot controlat sinó les prescripcions de Notre Damus sobre la fi de la civilització orquestrada per la nostra civilització.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies