HomeEconomiaEl govern espanyol preveu aplicar en "3 o 4 setmanes" l'acord per...

El govern espanyol preveu aplicar en “3 o 4 setmanes” l’acord per impulsar mesures d’emergència per abaratir la llum

La vicepresidenta del govern estatal i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, preveu que en “tres o quatre setmanes” es puga aplicar ja l’acord europeu que permetrà a Espanya i Portugal impulsar mesures d’emergències per abaratir el preu de la llum.

En una entrevista a TVE, Ribera ha explicat que el que es va aprovar va ser una “orientació política”, i que Espanya i Portugal hauran d’enviar esta setmana les mesures per ser autoritzades i fer recomanacions. “Calculem que en tres o quatre setmanes podríem tenir un pronunciament de la comissió sobre el que li proposem i fer-ho immediatament operatiu”, ha assegurat.

Ribera ha explicat que introduiran un sistema de pagament de gas, però que el govern espanyol vol que aquest preu “no siga el preu a què es pague la resta d’electricitat que es produeix, que té un cos més barat”. “El que farem serà separar el gas del mecanisme de formació de preus”, ha afegit.

La vicepresidenta ha remarcat que l’acord de divendres era “imprescindible” perquè, sense este acord, si el govern espanyol fes una actuació d’este tipus podria enfrontar-se a un procés d’infracció per incomplir amb les regles europees.

Ribera ha afegit que “en principi” aquest serà un mecanisme “temporal” i que, si s’habilita un sistema de compra de gas conjunta que abaratiria el preu, el sistema d’ajust espanyol “no tindria sentit”.

Buscar altres proveïdors

La vicepresidenta ha constatat que la situació amb Rússia “se seguirà complicant i que “no és descartable” que s’haja d’acabar tancant l’arribada de gas rus a Europa. Per això, veu “fonamental” buscar altres proveïdors i “ser intel·ligents en el consum dels recursos energètics”. Per substituir la dependència actual del gas rus, Ribera ha citat els EUA, Noruega, Algèria, Qatar o Austràlia. Ribera ha subratllat la necessitat de ser “més autònoms” en l’abastiment energètic.

Sobre si Espanya té garantida l’arribada de gas d’Algèria després del canvi de posició del govern espanyol respecte al Sàhara, Ribera ha constatat que és un “país aliat” amb una “bona relació de veïnatge”. “Aspirem al fet que així segueixi sent”, ha dit, “confiem seguir tenint una excel·lent relació diplomàtica entre els dos països, esperem que es normalitze i es recupere la solvència i la confiança recíproca el més aviat possible“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 17

Últimes notícies