HomeInfraestructuresEl Govern suspèn llicències en 45 sectors constructius de la costa de...

El Govern suspèn llicències en 45 sectors constructius de la costa de l’Ebre

L’Ametlla de Mar, Alcanar i Amposta són tres dels municipis del litoral català en què el Govern de la Generalitat ha decidit aplicar una suspensió de llicències amb l’aprovació de l’avanç del Pla director urbanístic (PDU).

Un cop aprovat l’avenç del PDU, ara la Generalitat revisarà els plantejaments urbanístics de fins a 41 poblacions per a identificar tots aquells àmbits on encara es podria construir i revisar-los amb criteris moderns de sostenibilitat. A més, en 30 d’estos 41 municipis s’ha suspès un any les llicències d’edificació, una moratòria que servirà per a avaluar si els plans urbanístics són sostenibles. En el cas de les Terres de l’Ebre la suspensió de llicències afecta el planejament de 45 sectors de l’Ametlla de Mar, Alcanar i Amposta amb un total de 8.063 habitatges projectats.

Segons Agustí Serra, director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, esta moratòria es fa necessària “tenint en compte que encara trigarem uns quants mesos a tenir el Pla director aprovat definitivament, volem evitar que este marge de temps s’aprofite per a intentar construir en els àmbits que estem treballant i que analitzarem”.

 

Els ajuntaments ebrencs celebren la revisió

Els tres municipis de la costa de l’Ebre afectats per la suspensió de llicències i la revisió urbanística de desenes de sectors celebren d’entrada la decisió del Govern, tot i que alerten que caldrà definir bé les afectacions i com s’assumiran les possibles demandes de responsabilitat patrimonial. Els alcaldes consideren que la mesura permetrà posar fre al creixement urbanístic desenfrenat al litoral durant dècades passades però recorden que caldrà afinar bé i calcular les conseqüències de dixar fora espais amb possibles drets d’urbanització adquirits.

 

Alcanar vol dixar enrere el caos urbanístic

A Alcanar, on l’episodi de pluges torrencials de l’1 de setembre passat va tornar a posar sobre la taula la necessitat de regular la construcció en espais litorals i lleres fluvials, l’anunci del PDU s’ha rebut de forma positiva i es mostren en sintonia amb els objectius generals del Pla. En declaracions a l’ACN, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha apuntat que “estem d’acord que el model urbanístic del litoral català siga sostenible” i recorda que els darrers aiguats han posat de manifest la necessitat de la revisió del model com un “problema de país”. El terme municipal, segons recorda Roig, patix les conseqüències de plans urbanístics “del passat” que definix com a “totalment caòtics”. Hi ha edificacions al mig de barrancs o, fins i tot, obstaculitzant el traçat normal dels carrers. Este escenari va agreujar les conseqüències de les pluges torrencials i va ajudar a maximitzar els danys, fins a posar en perill la integritat de les persones.

En el cas concret d’Alcanar, el PDU preveu revisar fins a 30 sectors on es podien arribar a projectar 3.249 habitatges. L’alcalde recorda que es tracta de sectors que emanen del pla aprovat el 1997 que “no es correspon al model actual, vinculat a valors de sostenibilitat urbanística. Està totalment desfasat”, subratlla. A més, ha avançat que el consistori ja tenia la intenció de regular i posar en ordre tots estos projectes amb l’aprovació d’un nou POUM que el govern municipal encara no ha pogut posar en marxa per diversos entrebancs normatius.

Això sí Roig fa una advertència: el fet que sòls que estaven reconeguts com a urbanitzables passen a ser no urbanitzables podria ser font de reclamacions patrimonials per part de propietaris i promotors. “S’ha de definir molt bé amb la Generalitat qui es farà càrrec de les reclamacions, en cas que n’hi haja, i esclarir les qüestions en un procés participatiu amb els ajuntaments abans que quede definit el pla. És absolutament necessari”, conclou.

 

La Cala, el municipi amb més habitatges afectats

També l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha secundat la demanda de l’alcalde d’Alcanar. El seu municipi és el que major nombre de potencials habitatges queda afectat per la moratòria de la Generalitat: 3.779 en vuit sectors. “Volem un urbanisme que puguem assumir, que no ens perjudique i no que siga a l’inrevés. Ha de seguir una lògica urbanística i de sentit comú”. Gaseni ha insistit que un cop s’hi pose, “la Generalitat haurà de tenir en compte les responsabilitats”.

En este cas, el PDU ha inclòs sectors amb els quals, anys enrere, s’havia previst expandir el nucli urbà i incrementar substancialment la població: és el cas de l’ampliació del sector 22b1, amb 2.348 habitatges previstos. “No estem ara en el mateix moment. Com a ajuntament estudiarem i assimilarem cada cas en el qual s’aplique la suspensió”. Tot i que sense efectes de suspensió concrets, també incorpora els espais d’Artilleria i Port Olivet, dos zones anteriorment destinades a albergar grans desenvolupaments urbanístics. Uns sectors que, per la complexitat en l’abordatge del planejament, el POUM aprovat el 2017 va dixar com a no urbanitzables -rústics- per a tractar-los més endavant i evitar que l’allargament del procés d’aprovació seguís bloquejant la concessió de llicències. Gaseni s’ha compromès, en este sentit, a ser “el màxim d’escrupolós amb la protecció d’allò més valuós que tenim: els espais naturals”.

 

Un miler d’habitatges afectats a Amposta

En el cas d’Amposta, el tercer municipi inclòs en la revisió que planteja el PDU, la moratòria abasta set sectors -entre els quals, l’accés nord de l’N-340, amb 238 habitatges, o dos fases de Favaret, que en sumen gairebé 200-. La suspensió ha afectat un total de 1.035 habitatges potencials.

“Es tracta de sectors que encara no havíem engegat, qualificats com a sòl urbanitzable no delimitat i mentre s’estudia que es fa si es passa a rústic o si es divideix per polígons, hi ha una suspensió de llicències”, ha explicat l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs en declaracions a l’Al Dia Terres de l’Ebre. “És fruit de repensar tot allò que es va fer en el boom immobiliari”, ha reblat.

Deltebre, no necessitarà revisió

Entre els municipis on caldrà una revisió del POUM, la Generalitat ha afegit Deltebre, tot i que l’anunci es va fer just un dia després que el nou planejament entrés en vigor després de la seua publicació al DOGC. Segons l’alcalde, Lluís Soler, el POUM de Deltebre “no està dins de l’afectació perquè la revisió ja s’ha fet durant la tramitació prèvia”.

En el cas de l’Ampolla, tampoc esperen que hi haja massa afectacions, ja que recorden que el seu planejament està adaptat al Pla parcial de les Terres de l’Ebre. “De moment no tenim suspensió de llicències, però sí que estarem pendents de com ens pot afectar esta revisió perquè hem de ser capaços de trobar el punt d’equilibri entre l’urbanisme sostenible i la possibilitat de poder seguir creixent i avançant”, ha dit Francesc Arasa, alcalde de l’Ampolla.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 42

Últimes notícies