HomeSocietatEl Govern treballa per aprofitar el reglament aprovat del Fons Nuclear i...

El Govern treballa per aprofitar el reglament aprovat del Fons Nuclear i no haver de posposar el seu desplegament

Els serveis jurídics del departament d’Empresa estudien si es pot “aprofitar” el reglament del Fons de Transició Nuclear que ja s’havia aprovat, i adaptar-lo a les modificacions que ha suposat la proposició de llei impulsada pel PSC a final d’any i que es va aprovar in extremis amb el suport de Junts i Ciutadans. Fer-ne un de nou suposaria un retard en el desplegament dels recursos, sobretot en la zona del Penta I en la qual la nova normativa no concreta com desplegar-los. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha ratificat “la responsabilitat i el compromís” de la Generalitat perquè el Fons Nuclear “s’apliqui de la manera més ràpida possible i més eficaç possible, i també pels objectius pels quals estava destinat“.

Salvadó ha tornat a celebrar que amb la proposició de llei que regularà el Fons de Transició Nuclear s’hagi aconseguit que retorni al territori la meitat de l’impost nuclear. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha assenyalat que el fons es va crear a través del projecte de llei de mesures fiscals per al 2022 amb un finançament del 20% -procedent de l’impost nuclear- perquè aquest va ser el percentatge màxim amb suport parlamentari, llavors. També ha recordat les traves judicials que ha hagut de superar el cànon català que grava el risc mediambiental de les nuclears, que havia tombat el Tribunal Constitucional en el primer intent de crear-lo.

Tots sabem que és molt bona notícia aquest 50%. Passar del 20% al 50% és un actiu que hem guanyat al territori i que hem de preservar, però tenim incerteses“, ha reconegut Salvadó. La més important d’aquesta incertitud és el desplegament de la nova normativa que regula el Fons Nuclear. El delegat ha remarcat que s’havia treballat tot l’any passat perquè el reglament del Fons tingués el consens territorial “imprescindible per garantir la millor aplicabilitat” aquest mes de gener.

El delegat a l’Ebre ha defensat que el compromís del Govern amb aquests recursos està intacte i que ha estat i continuarà sent “sempre molt ferm“, ara mirant de desencallar la seva aplicació i els seus objectius inicials, “el desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears catalanes“.

Salvadó ha demanat que “es fugi de tècniques partidistes” i ha lamentat que els grups parlamentaris no hagin estat capaços “de prioritzar el territori” en aquesta qüestió. “Insisteixo que cal consens territorial en els grans temes. Els territoris que avancen són només els capaços d’obtenir grans consensos en els temes transcendents“, ha reivindicat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 30

Últimes notícies