HomeTerres de l'EbreEl “malson” de la plaça de les Dones de Deltebre

El “malson” de la plaça de les Dones de Deltebre

Les obres del que ha de ser la nova plaça de les Dones de Deltebre, ocupant l’espai de les antigues naus de Mobles Delta, s’ha convertit en un autèntic “malson” per al govern d’Enlairem Deltebre. La plaça havia d’estar acabada al mes de juny, però la realitat és que les obres estan aturades des de fa cinc mesos, sense que l’Ajuntament de Deltebre haja obtingut una explicació convincent del perquè, malgrat haver mantingut fins a tres reunions amb els tècnics responsables i haver dictat una provisió d’Alcaldia per a exigir un informe per escrit al director tècnic i al director executiu en què reclama saber per què s’han fet obres fora del projecte i el cost exacte d’estos treballs. 

Les obres de la plaça de les Dones de Deltebre es van adjudicar el passat 15 de març a l’empresa Covan per 98.634,76 euros. El projecte, que ha de canviar la imatge de l’entrada principal al municipi de Deltebre per l’avinguda Goles de l’Ebre, preveu crear un nou espai públic que comptarà amb tres envelats de diferents mides per a la realització de diferents activitats i amb un espai per a infants. Les obres van començar al mes d’abril i havien d’estar acabades al juny.

Segons consta en l’expedient de l’obra, tal com va fer públic el portaveu d’ERC-Més Deltebre, Joan Alginet, en el ple celebrat el passat 16 d’octubre, l’Ajuntament de Deltebre va fer un primer advertiment a l’empresa a principis de juliol, demanant explicacions de per què s’havia aturat l’obra. “Entre finals de juny i principis de juliol detectem que
s’ha aturat l’obra i vam decidir esperar uns dies pensant que estarien pendents dels tendals per als envelats”,
va explicar l’alcalde Lluís Soler al Ple. La primera resposta que va obtindre per part dels tècnics i l’empresa és que hi havia hagut un canvi en els amidaments “i no vaig aclarir molta cosa més”, va admetre l’alcalde.

El 22 de juliol hi va haver una primera reunió amb el director d’execució de l’obra (l’arquitecte tècnic municipal) i el director tècnic del projecte (un treballador extern a l’Ajuntament) en la qual l’alcalde els demana un informe del per què s’han paralitzat les obres i els avisa que d’acord amb la certificació hi ha obres no previstes al projecte. Segons Soler,  el cost extra podria ascendir a un màxim de 60.000 euros, una xifra estimada encara no confirmada. “En veure esta quantitat inicial em vaig alarmar”, reconeix l’alcalde, i és a partir d’aquí que s’acceleren les reunions amb els tècnics i l’empresa. A l’expedient de l’obra consten diverses reunions el 7 d’agost -en la qual no es presenten els informes sol·licitats- i una altra el 6 de setembre. Davant la “impotència” de no obtindre cap explicació ni resposta als requeriments fets per l’Ajuntament, l’alcaldia emet una última provisió en data 22 de setembre, comunicada per burofax, en la qual es dona un termini improrrogable de 5 dies als dos directors de l’obra perquè presenten un informe on s’esclarisca el cost exacte i el motiu de les modificacions que s’han realitzat a la plaça. Segons va assegurar l’alcalde, al ple del dia 16, els dos tècnics han enviat ja la documentació, si bé ho van fer amb retard, i tot apunta que hi ha arguments discordants entre els dos tècnics. A tot este enrenou cal sumar-hi que l’arquitecte municipal, el director executiu de l’obra, ha decidit demanar-se una excedència de l’Ajuntament de Deltebre, sense que haja transcendit si té res a veure amb este cas.

“És un malson”, va admetre Lluís soler al Ple, “hi ha casos en què pots assumir la culpa, però en este cas ha sigut un tema que s’ha escapat totalment i s’ha anat fent sense cap tipus de procediment administratiu i això a mi em provoca molt de malestar. He demanat informes a tots els tècnics interns perquè crec que no s’han fet les coses com tocava i s’ha omès la funció de fiscalització”, va assegurar. 

Ara, un cop l’Ajuntament de Deltebre ja ha rebut els informes que esperava dels dos tècnics caldrà analitzar-los, ja que d’entrada sembla que no són coincidents, i els serveis de secretaria i intervenció hauran d’informar sobre què cal fer a partir d’ara. En cas que l’increment de pressupost estigués justificat es podria tirar endavant amb l’obra, però tampoc es descarta que es puga anul·lar el contracte amb l’empresa adjudicatària. El que sí que va deixar clar Lluís Soler és que la decisió que s’haja de prendre respecte a les obres de la plaça de Dones passarà pel plenari municipal.

El cas de la plaça de les Dones ha sortit a la llum després de la pregunta que ERC-Més Deltebre va fer al Ple municipal expressant el seu malestar per la paralització de les obres i en el qual es va preguntar també per si s’ha detectat algun sobrecost en l’obra. “L’alcalde ha reclamat uns informes tècnics que parlen de xifres contradictòries i volem saber si este sobrecost està fonamentat i si els responsables polítics n’estaven al cas”. Alginet ha alertat que en cas que la xifra de 60.000 euros que l’alcalde va donar al ple fos real “estaríem parlant d’un 60% de sobrecost i, per tant, un import que requerix una modificació de contracte”, tenint en compte que el projecte va ser adjudicat per 98.634 euros. Els republicans ja han advertit que faran un seguiment exhaustiu de l’obra.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

65 + = 74

Últimes notícies