HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl nou Espai Joan Moreira, un equipament que fa ciutat i que...

El nou Espai Joan Moreira, un equipament que fa ciutat i que mostra la vitalitat de Ferreries

Esta setmana hem dut a terme el primer acte públic a les instal·lacions del nou Espai Joan Moreira, a Ferreries. És el nom amb el qual hem anomenat el nou equipament cultural que hem generat a l’edifici, situat dins de l’àmbit de Quatre Camins, que antigament havia acollit diverses activitats industrials: primer com a SAMAR i, posteriorment, amb la factoria de la SAMO.

Després de quedar en desús, l’Ajuntament vam adquirir l’edifici fa quatre anys per tal de poder-lo recuperar per al barri i poder-lo destinar a usos per a la ciutat. Per la seua distribució, era idoni per a acollir part de la diversa vida cultural de Tortosa, així com per a les nombroses activitats que acull el barri de Ferreries. Des de l’adquisició, i gràcies a les diferents actuacions que hi hem anat desenvolupant de manera continuada, hem recuperat bona part de l’espai i l’hem habilitat per a acollir diverses entitats de cultura popular de la nostra ciutat: ja hi són presents des de fa alguns anys agrupacions com la Colla de Diables Lo Golafre, la Colla Castellera de Tortosa, i més recentment també l’associació 4 més 1-Gaiters de l’Aguilot o els Diables Lucifers. És per aquest motiu que hem volgut posar el nom del folklorista Joan Moreira al nou equipament, amb l’objectiu de subratllar l’activitat social i de cultura popular que ja acull, i que seguirem ampliant en els propers anys amb més entitats de la ciutat.

Els treballs de recuperació de l’edifici que anem fent sense descans han permès culminar aquesta setmana l’habilitació d’una nova sala d’actes de gran format. La transformació que hem fet al que abans havia estat una factoria ens ha permès posar en valor l’arquitectura industrial de l’edifici, dotant-la novament de vida. És una sala cridada a acollir bona part de la nombrosa activitat de Ferreries, però que també té una clara vocació de servei per al conjunt de barris de Tortosa. Un espai on podrem fer conferències, exposicions, actuacions teatrals o musicals, trobades… Tot un seguit d’activitats amb les quals la ciutat podrà continuar mostrant la riquesa social i cultural que tenim a Tortosa.

Amb l’actuació feta, també hem volgut tenir un record a l’activitat industrial que va fer néixer aquelles naus i que les va omplir de contingut fins al cessament definitiu. Amb la recuperació de la part frontal de l’edifici, que també permet a partir d’ara l’accés per la porta principal, hem instal·lat uns panells de gran format que ens permeten recordar que l’edifici va arrencar amb l’activitat de l’empresa tèxtil Saturnino Sanz Martorell (SAMAR), i que posteriorment va acollir l’empresa de fabricació d’ulleres SAMO. A la vegada, repassem altres mostres de l’activitat econòmica i social més representativa de les últimes dècades de Ferreries, així com altres imatges d’elements característics que confereixen identitat al barri.

Els treballs continuen en marxa fins a poder completar la recuperació de tot l’edifici. Volem seguir actuant a la resta de naus i els pisos superiors, per tal de posar-los a disposició de la ciutadania i de les entitats. Aquesta setmana també hem presentat el projecte de reforma de la rambla Catalunya: un nou projecte al barri de Ferreries que té com a objectiu convertir aquest emblemàtic carrer en un espai més actual, més amable, més verd i més bonic.

El nou Espai Joan Moreira i el nou projecte de remodelació de la rambla Catalunya són una aposta important per Ferreries que són, a la vegada, una gran aposta pel conjunt de Tortosa.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
Alcaldessa de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 82

Últimes notícies