L’exposició “55 URNES per la Llibertat” s’inaugurarà aquest divendres, 20 de setembre, a les 19 hores, a la sala d’exposicions del Palau Oliver de Boteller de Tortosa, i comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Joaquim Martorell, i el comissari de la mostra, Esteve Sabench.
El Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord va posar en marxa aquest projecte amb l’objectiu de fer memòria, denúncia i homenatge als fets de l’1 d’octubre. L’exposició “55 URNES per la Llibertat” mostra el treball d’una cinquantena d’artistes de Catalunya, de diferents tendències, diferents generacions, des de les Terres de l’Ebre fins a París, tots ells amb una creació que fa visible el seu compromís amb una societat que afirma pacíficament des de fa anys la seva voluntat de llibertat.
Cadascun dels artistes va disposar d’una de les urnes del referèndum de l’1-O i va poder fer la seua creació per a mostrar el seu compromís pel dret a la democràcia i a decidir. Cal destacar que amb gran generositat han cedit el seu treball de manera gratuïta per a ajudar a aconseguir els objectius del projecte.
Així mateix, es presenta una selecció de fotografies de Jordi Bartoli, membre de la cooperativa Divergence Images, realitzades entre el 20 de setembre i el 21 de desembre del 2017 per al diari Le Monde. Comissariada per Esteve Sabench i Fina Duran i amb muntatge dissenyat per Jordi Tolosa, l’exposició, va iniciar el seu recorregut a Brussel·les, inaugurada pel conseller Lluís Puig i a continuació va viatjar a Perpinyà, on va ser presentada pel president, Quim Torra. Ell mateix la va inaugurar a Barcelona, a l’Arts Santa Mònica, i posteriorment va viatjar a Girona, on va ser presentada per l’alcaldessa Marta Madrenas, a Vilanova i la Geltrú i a Olot.
Un dels eixos del projecte és el catàleg posat a la venda a favor de la Caixa de Resistència. Aquest llibre s’ha convertit, gràcies al disseny de David Torrents, un objecte, ple de compromís i denúncia, donat que tots els que hi van col·laborar (autors, fotògrafs, dissenyador, traductors, correctors, impressors, distribuïdors) ho han fet de manera desinteressada. S’hi poden llegir textos del president Carles Puigdemont, dels comissaris, del coordinador del Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord, Hervé Pi; del professor de la Universitat de Perpinyà, Joan Becat; del filòsof i professor de la Universitat de Girona, Xavier Antich; del periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal; de l’historiador de l’art i professor de la UAB, Joan M. Minguet; del poeta, assagista i traficant d’idees, Vicenç Altaió, i de l’activista David Fernàndez.
La reproducció en color de cadascuna de les peces de l’exposició va acompanyada d’un text de cada un dels 55 artistes, on reflexiona al voltant del significat de la seua obra i de la seua visió personal de l’1 d’octubre. Aquest catàleg es pot adquirir per 25 euros.