EDICIÓ PAPER // Els parcs naturals del Delta de l’Ebre i dels Ports han duplicat el nombre de visitants este estiu i es troben entre els espais naturals més visitats al juliol i a l’agost a Catalunya. La massificació dels espais naturals ha generat “disfuncions”, segons ha reconegut el Departament de Territori i Sostenibilitat, que estudia prendre mesures per a evitar que la situació es puga repetir l’any que ve. “Este increment de visitants ha generat conductes incíviques, no per part de tothom, però n’hi ha hagut i per això es parla de regular la situació”, ha explicat la directora dels serveis territorials de Territori a les Terres de l’Ebre, Lídia Pino, en una entrevista a Canal Terres de l’Ebre.
A l’agost el nombre de visitants al Delta va créixer un 131% i als Ports un 100% al juliol
Al delta de l’Ebre els visitants al juliol van augmentar un 34% i a l’agost un 131%. Les pernoctacions amb cotxes i autocaravanes i l’accés de motocicletes és un dels problemes que han registrat en este espai natural este estiu, en especial a indrets com la platja dels Eucaliptus o el Trabucador, segons ha precisat Pino. A més, també s’ha detectat conflictes amb determinades pràctiques esportives especialment amb el kitesurf o la navegació entrant a les zones de cria.
En el cas del Parc Natural dels Ports han registrat un increment del 100% de visitants al juliol i un 91% a l’agost, que ha comportat una massificació en zones de bany. “Es tracta de compatibilitzar la conservació de l’espai amb l’afluència de visitants”, insistix Pino, que assegura que entre les actituds incíviques que s’han trobat este estiu hi ha el bany en zones restringides com el Toll del Vidre o el Toll Blau, “malgrat que hi ha senyalització que ho prohibix”, o també el pas de persones per senderes no habilitades.
Grups de treball als Parcs Naturals
La situació al Delta i als Ports no ha estat excepcional i de fet, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha constatat que este increment de visitants s’ha donat en la majoria de parcs naturals del país com a efecte rebot de l’etapa de confinament per la pandèmia de la Covid-19 i per les limitacions del turisme internacional, que ha fet que la ciutadania haja buscat destinacions més pròximes. Davant la massificació que s’ha viscut en alguns espais el departament ha decidit crear grups de treball als diferents parcs naturals per a posar fil a l’agulla i minimitzar esta problemàtica de cara a l’any que ve. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat Marta Subirà ha dit que “es treballa en àmbits com la gestió d’accessos, la vigilància i la sensibilització ciutadana per tal de protegir estos espais tan fràgils i garantir una experiència de natura més plena als visitants”.
De moment, almenys en el cas del Delta i dels Ports no es parla en cap moment de limitar l’accés als espais naturals: “No es tracta de limitar l’accés, si tenim espais d’atenció als visitants és perquè volem que vinguen a visitar-nos. Es tracta de fer-ho compatible i que els visitants respecten les normes establertes”. Així s’estudia prendre mesures com la regulació d’activitats, incrementar la vigilància amb possibles sancions i campanyes d’educació ambiental.
Els grups de treball es crearan durant la tardor a cada parc natural per tal que cada espai puga determinar les mesures que s’han de prendre en cada cas. “Cada parc és diferent”, i “cal implementar les mesures cas a cas, amb consens dels ens locals i els veïns de la zona”, ha insistit Subirà. D’este grup de treball en formaran part els responsables de tots els espais naturals i algunes de les mesures a aplicar podran ja ser efectives la primavera de l’any 2021 i altres de més costoses s’aniran implementant de manera gradual.
Més recursos
Per a fer front a les disfuncions que s’han generat amb la massificació dels espais naturals “cal més recursos materials, econòmics i humans dels que hem tingut fins ara per a fer-hi front”, ha assegurat la secretària de Medi Ambient. En este sentit, ha assegurat que “l’Agència de la Natura i el Fons del patrimoni natural i la biodiversitat són dues eines que fa anys que reclamàvem, imprescindibles per a respondre a estes necessitats”. Això permetrà disposar de “recursos suficients i estables per a donar les respostes que la ciutadania demana, i oferir un bon servei controlant actituds i comportaments no adequats”. En este sentit, ha afirmat que “la idea és que els Fons de patrimoni natural siguin una realitat l’1 de gener del 2021”.