HomeCulturaEl ‘Rihihiu’, el crit ancestral de la pagesia de Santa Bàrbara torna...

El ‘Rihihiu’, el crit ancestral de la pagesia de Santa Bàrbara torna del 21 al 23 d’octubre

La segona edició del festival d’arts escèniques de Santa Bàrbara, el Rihihiu, tornarà del 21 al 23 d’octubre, per a reivindicar el crit que feien els pagesos i les pageses per a avisar els veïns que havien arribat a la llar o al tros. Així, l’onomatopeia rihihiu era una manera de comunicar-se amb les persones de l’entorn del fet que estaven preparats per a trobar-se, per a compartir un àpat o per a intercanviar-se verdures de l’hort.

Un espectacle de circ de l’artista d’origen català i sirià Amer Kabanni, amb la Coral de Rihihius, donarà el tret de sortida al festival, el divendres 21 d’octubre, a la Masada de Cid. Partint d’un taller amb la coral de Rihihius, Kabbani explorarà, a través de la seua tècnica acrobàtica, la fórmula per a convertir estos crits en pes i el pes en crits. Tot seguit, hi haurà l’actuació de Paolo Angeli per a viatjar a l’essència de la cultura mediterrània, amb un compendi de la tradició musical de la seua illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació oberta per a reflexionar sobre les identitats.

D’altra banda, d’entre la programació també destaca la desfilada de majorets que hi haurà el dissabte 22 al matí, que comptarà amb la participació de l’artista escocès Graham Bell Tornado i, també, de Luzbel de Montiel -la primera Drag Queen planera que s’autodenomina com a transvestit infernal: cupletista, irreverent i rural- per tal de desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa. A la tarda, Bell Tornado i Luzbel de Montiel, juntament amb la pintora Laia Gimeno, participaran en un col·loqui agroqueer per tal d’abordar com les identitats dissidents poden manipular la tradició per a crear fórmules identitàries queers, que no formen part de la cultura heteronormativa. El duet musical Tarta Relena donarà per acabada la jornada, al Molí de Vallés, amb un concert que barrejarà músiques de tradició oral amb les de creació contemporània.

El diumenge arrancarà amb l’exposició Pèls i muntanya de l’artista tortosina Aura Roig a la Masada de l’Alto en què es mostraran imatges del cos, en representació de les dones i les identitats de gènere no dissidents, els tabús, els traumes i la sexualitat; tot seguit, la geògrafa Rosa Cerarols, l’artista Jaume Vidal, dones arrosseres i les associacions Vent del Sud i Diàspora Ebrenca dialogaran al voltant de les experiències creatives en el món rural des d’una perspectiva artística i de gènere, al voltant del llibre L’altre món rural. Un taller d’ungles de plegar olives, la performance Galop de panderetes, que qüestionarà a partir de la dansa tradicional catalana el binarisme de gènere, i una ruta comentada i escenificada pels vestigis de les masades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara completaran la programació del festival, impulsat per les activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló, juntament amb l’Ajuntament del municipi.

Este festival de petit format té l’objectiu de recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble a través de representacions artístiques vinculades a històries de vida, a la quotidianitat i a manifestacions culturals locals. L’any passat, fins a 600 persones van reunir-se per a reviure i recuperar el patrimoni i el crit del Rihihiu.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 3 =

Últimes notícies