Les entitats que s’oposen a la instal·lació d’una planta de biogàs a Camarles, a la zona del Pla del Bif, intenten evitar que l’empresa promotora Ence (Energía y Celulosa S.A.) inicie la tramitació administrativa del projecte, ja que entenen que un cop comence el procediment serà més difícil d’aturar. Segons ha explicat la presidenta de l’Associació de Defensa Ambiental de Camarles i els Lligallos (ADACILL), Caitlin Davenport, l’empresa ja disposaria del certificat de compatibilitat urbanística per part de l’Ajuntament de Camarles i “ara és decisió seua si comença o no el tràmit de l’autorització ambiental integrada. Pel que nosaltres sabem encara no han començat”. Davenport va fer estes declaracions dissabte 15 de juny en l’acte de protesta convocat per les entitats locals ADACILL i el Grup Verd l’Omeda, juntament amb el suport d’altres entitats com Amevesaba (Associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara) o el grup ecologista GEPEC. Precisament l’objectiu de la mobilització, que va comptar amb una marxa lenta de vehicles per l’N-340 i una caminada a peu fins a la finca on hi ha prevista la planta de biogàs, té com a objectiu demostrar a l’empresa promotora que la població està decidida a lluitar contra este projecte i forçar-la a retirar-se del municipi abans d’iniciar els tràmits d’autorització ambiental. “Els ho posarem difícil i posarem tots els obstacles, perquè el poble no ho vol. Que ho tinguen clar tant l’empresa promotora com l’Ajuntament”, va alertar Davenport, que ha demanat a l’alcalde de Camarles que defense la població. A la mobilització van participar un centenar llarg de persones.
L’informe de compatibilitat urbanística de la planta estaria signat per part de l’alcalde, segons el GEPEC, en data 5 de juny, fet que entenen des del grup ecologista que “dona marge suficient per a aturar el projecte”. Ximo Estellé, tècnic de Defensa Ambiental del GEPEC, va reiterar que “la intenció és intentar que la planta siga descartada si pot ser abans de la mateixa tramitació administrativa. Després sempre hi ha la possibilitat que el projecte es puga aturar pels seus impactes ambientals, però serà més complicat”.
Entre els motius que argumenten tant ADACILL com el GEPEC per a rebutjar este projecte hi ha la seua ubicació: “És una zona de cultiu d’oliveres, que està molt a prop dels vessants de les serres del Boix, a prop d’espais Xarxa Natura 2000. És una part del territori que té un alt valor ambiental”. Des d’ADCILL alerten dels múltiples efectes que poden tindre este tipus de plantes, com els efectes per a la salut “per la contaminació que generen, però també per l’impacte odorífic, ja que això provoca problemes de salut. També hi haurà un impacte molt important pel trànsit i el transport per carretera que generarà, i també un impacte econòmic per la devaluació immobiliària”, explica Davenport.
Proliferació de plantes de biogàs
Des del GEPEC lamenten que s’estiga fent un mal plantejament amb la proliferació de plantes de biogàs i de biometà per tot el territori. “Estem veient que estan sortint un munt de projectes relacionats amb la transició energètica, com les plantes de biogàs, i que les seues ubicacions són zones al mig del camp, sense infraestructures de transport adequades i que, per estar en zones relativament aïllades, tenen valors ambientals considerables”, va dir Estellé.
Segons el GEPEC s’està davant d’un tipus d’instal·lacions que si bé podrien ser positives des del punt de vista de la transició energètica, ja que promouen la circularitat i l’eliminació de residus i produïxen un gas necessari, topen amb el problema de la ubicació: “Estem començant a posar totes estes instal·lacions en llocs no adequats. Abans podria tindre sentit fer això perquè d’instal·lacions d’estes n’hi havia poques. Però ara això s’està multiplicant. Ha d’haver-hi un pla de la Generalitat que intente ordenar tot això”.
Tant en el cas de Camarles com en el de Campredó, el Gepec alerta que per a fer funcionar les plantes caldrà molta més matèria primera de la que es genera al territori: “Llavors el que fas és portar coses de molt lluny i és quan les emissions de CO2 se disparen”.
Junts i ERC volen posar el fre a través del POUM
Els grups municipals de Junts i ERC de Camarles, a l’oposició, han presentat una moció al ple per a rebutjar la instal·lació de la planta de biogàs proposada al Pla del Bif i convidar l’empresa a buscar un altre emplaçament sense molèsties veïnals, proper al punt de generació dels residus necessaris. També aposten per regular, a través del POUM, les condicions d’implantació d’activitats a sòl no urbanitzable, per a impedir la introducció d’indústries que generen molèsties per olor.