HomeSalutEls pacients d’hemodiàlisi de l’Hospital de Jesús gaudixen de música en directe

Els pacients d’hemodiàlisi de l’Hospital de Jesús gaudixen de música en directe

En nombroses ocasions s’ha demostrat que escoltar música aporta diversos beneficis: provoca una gran quantitat d’activitat i estímuls cerebrals i influïx en els estats d’ànim i en el control de l’estrès, l’ansietat o la fatiga. Esta setmana, i per tal de crear un ambient més relaxat, agradable i confortable per als pacients que se sotmeten diàriament a tractaments d’hemodiàlisi, la Unitat d’Atenció Nefrològica de l’Hospital Santa Creu de Jesús ha comptat amb la presència de músics, que han ofert concerts terapèutics en directe.

Així, el centre s’ha sumat al projecte Ars et Corpus, que funciona des de fa temps a les unitats oncològiques de Tarragona i Reus, i ara s’estén, per primer cop, a les persones que durant tres o quatre cops a la setmana han de passar per llargues sessions, de fins a tres o quatre hores, d’hemodiàlisi. Este dijous, un duet format per un guitarrista i un violoncel·lista els van interpretar diverses peces, que van fer més amena la sessió de tractament renal, tal com admetia Sara Moratalla, una de les pacients: “Et fa passar millor el temps aquí”.

El dimecres vinent tornaran a haver-hi sessions musicals “no invasives” al matí i a la tarda, i es treballa la possibilitat que es puguen oferir de manera regular i permanent.

En este moment, la Unitat de Nefrologia de l’Hospital de Jesús, el centre de referència de les Terres de l’Ebre en esta especialitat des de fa més de 40 anys, atén 126 pacients en quatre torns, l’edat dels quals va dels 20 als 90 anys o, en alguns casos, més de 90 anys. Hi ha pacients que, com Sara Morataya, han d’acudir al centre quatre dies a la setmana: “Això suposa més de 16 hores setmanals; per la qual cosa veure tocar música en directe representa una experiència única i molt agradable”.

La iniciativa també ha tingut bona rebuda per part dels professionals sanitaris, tal com assenyala l’adjunta d’infermeria de la unitat, Arantxa Esbri: “Els pacients han d’adaptar la seua vida a la malaltia, i això els suposa un canvi molt important. Que puguen gaudir de la música i dels seus efectes relaxants mentre són aquí els aporta una vivència diferent i se senten molt agraïts”.

Vània del Monaco, directora del projecte Ars et Corpus, detalla que “l’emoció és molt gran. Comparable o superant la d’una gran sala de concerts quan aplaudixen. Veure les cares d’alegria i com s’emocionen els pacients en sentir la música és una mostra d’allò que pot aconseguir la música. No sé si el regal el fem nosaltres o els pacients ens el fan amb este feedback”. La iniciativa és finançada amb 25.000 € per la Diputació de Tarragona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 11 = 18

Últimes notícies