HomeOpinióEls pobles petits també ens en sortirem

Els pobles petits també ens en sortirem

En uns moments en els quals la prioritat és la salut segurament no tocaria fer valoracions polítiques, i no les vull fer. Tanmateix em permetreu que recordi que el govern espanyol ahir va tornar a fer treballar milers de persones, quan la gran majoria dels experts i del món sanitari aconsellaven que era millor esperar uns dies més a casa. Això sí, entre ahir i avui aquest govern repartirà 180.000 mascaretes a tota la demarcació de Tarragona per a les persones que s’incorporin al treball, i a l’Ebre, de moment, només es van repartir a dos llocs del terme municipal de Tortosa. Potser també us feu la mateixa pregunta que jo: la resta de pobles de les Terres de l’Ebre no tenim treballadors i treballadores? 

La crisi sanitària que patim té un abast mundial amb uns efectes socials i econòmics de dimensions catastròfiques. En aquesta crisi, com en d’altres viscudes anteriorment, ens han sortit experts de baix de les pedres, i més d’un s’atreveix a donar consells o pontificar sobre la situació sense cap tipus de pudor. Fa uns anys, arran de la crisi econòmica, tots érem experts en economia, de la mateixa manera que milers ho són en futbol i; ara, sembla que tothom és expert en sanitat, epidèmies i gestió de crisis. Els dirigents polítics aquesta vegada tampoc han volgut ser una excepció a la resta de la gent, i s’han erigit en grans entesos, fet que veurem les conseqüències que comporta.

Són moments molt complicats i de gran incertesa que cal afrontar amb humilitat i prudència, fent cas d’aquells que veritat saben del que parlen. També són temps pels oportunistes que promouen el populisme, per aquells que tenen pressa per encertar la frase del gran titular i intenten guanyar la batalla del relat de la gestió. Des de la política municipal però, la realitat que vivim és una altra. És la de la preocupació i determinació per afrontar una situació extraordinària que requereix múltiples i diverses accions per donar solucions a la immediatesa de les necessitats de la població; i a la vegada, pensar en com podrem ajudar la nostra gent i remuntar el vol una vegada superat el mal tràngol. 

Si de normal el dia a dia als pobles petits no és fàcil, pocs recursos i mateixos problemes, ara encara és més difícil. El coronavirus ha fet que visquem amb més preocupació per la nostra gent, amb el neguit de veure sonar el telèfon i que et donin una mala notícia. Actuar en aquestes situacions extremes és complicat però gràcies al gran coneixement que tenim dels nostres pobles podem reaccionar davant les situacions d’urgència amb agilitat i rapidesa, malgrat les limitacions. En pobles com el nostre, on la taxa d’envelliment és molt alta, les primeres accions s’han centrat en com ajudar i preservar al màxim aquest col·lectiu més vulnerable de qualsevol possible infecció per Covid-19. L’Ajuntament de Paüls per exemple, amb els serveis d’ajuda a domicili els hem facilitat tot el necessari per al seu dia a dia. En el cas d’aquells que viuen sols o soles, o bé necessiten atencions especials, els responsables municipals hi hem abocat més esforços perquè no els falti de res, ampliant el servei d’ajuda a domicili amb altres sistemes com per exemple les trucades telefòniques personalitzades que ens permeten saber, en tot moment, el seu estat de salut i d’ànims. A més a més voldria destacar la solidaritat i col·laboració entre veïns i veïnes, que es manté molt viva als pobles petits, i que malauradament en aquells pobles més grans això no és tan fàcil ni habitual. És un puntal extraordinari, un valor afegit i un plus d’ajuda que ens està servint a tot el poble per tirar endavant en aquests moments complicats i suportar millor el confinament. 

El coneixement personal dels nostres conciutadans/es i l’agilitat i capacitat d’actuar contrasta amb la limitació dels nostres mitjans a l’hora de poder ajudar als nostres autònoms/es, comerços, i treballadors/es. Malgrat això, i conscients de l’afectació socioeconòmica que patim i patirem, des dels petits ajuntaments hem impulsat diferents accions referents a congelar o suprimir diferents taxes o pagaments municipals intentant reduir al màxim les càrregues a la nostra ciutadania. De moment però l’atenció segueix centrada a evitar al màxim el contagi i propagació del Covid-19 amb actuacions de desinfecció de les zones comunitàries del poble i comerços i conscienciant la ciutadania de les mesures d’autoprotecció. Fet que només serà possible amb el compromís i col·laboració de tothom, respectant la distància de seguretat i fent cas als consells dels experts i sanitaris. 

Després, una vegada aixecat el confinament, haurem d’aprendre a conviure amb aquest virus mentre no tinguem una vacuna. No sabem que representarà en la nostra vida diària ni tampoc com afectarà la vida col·lectiva dels nostres pobles, només sabem que res tornarà a ser igual durant uns mesos. Correspondrà però al govern espanyol en primer terme, i a la resta d’administracions en menor mesura, posar els mitjans per començar la reconstrucció social i econòmica amb les mínimes afectacions possibles i durant el menor temps. Malgrat tot, la solidaritat entre veïns i amb els veïns seguirà sent una de les millors eines que tindrem per encarar els nous temps.

Seguim endavant, ens en sortirem.

 

 

Enric Adell
Enric Adell
alcalde de Paüls i president del grup d’Esquerra a la Diputació de Tarragona
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 31 = 37

Últimes notícies