HomeSocietatEls ramaders demanen complicitat al territori després d’un 2020 sense correbous i...

Els ramaders demanen complicitat al territori després d’un 2020 sense correbous i un 2021 sota mínims

La Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre ha fet balanç de la temporada taurina del 2021, en què el territori va recuperar els correbous després d’un any de no poder-ne fer per la pandèmia, però encara amb molts condicionants, començant per l’obligatorietat d’utilitzar places portàtils o recintes que permetessen controlar els aforaments i continuant per la impossibilitat de dur a terme modalitats que impliquen aglomeracions de gent, com el bou capllaçat: només se n’ha fet un en dos anys.

Així, el 2021 es van fer 102 dies de correbous, amb un total de 173 espectacles programats, mentre que al 2019 se n’havien fet 205 i fins a 440 espectacles, la meitat de dies i més d’un terç dels espectacles, per la qual cosa el president de l’Associació de Criadors de Bous Braus de les Terres de l’Ebre, Paco Palmer, assegura que els ingressos s’han situat per sota de la meitat en relació amb una temporada normal i que el sector ha acumulat dos anys “molt durs”, en què si bé no ha tancat cap de les sis ramaderies que acostumen a fer correbous, l’excepcionalitat les ha situat “contra les cordes”. A més a més, es dona la circumstància, com recorda Palmer, que si bé el 2020 van rebre ajuts directes de part de la Diputació de Tarragona, l’any passat ja no van percebre cap compensació econòmica de cap administració.

El delegat del Govern, Albert Salvadó, i el director dels Serveis Territorials d’Interior, Miquel Alonso, han previst que la temporada 2022 permetrà, si no hi ha un altre cop de volant ocasionat per la pandèmia, tornar plenament a la normalitat taurina al territori, si bé van matisar que l’objectiu en cap cas serà fer més actes per a compensar els que no s’hagen pogut fer durant els dos darrers anys. En tot cas, amb expectatives renovades, Palmer fa una crida als ajuntaments i a les penyes -als organitzadors d’actes en general- perquè “s’aposte per les ramaderies del territori, que de vegades som les grans oblidades”. “Veníem d’anys de treballar, però ara s’han esgotat les reserves”, va expressar el portaveu dels ramaders.

Al marge del sector ramader, enguany s’ha posat en funcionament una taula institucional de seguiment de les festes amb bous, formada pel Govern, alcaldes, penyes taurines i veterinaris. “És importantíssim que tinguem este fòrum d’entesa”, va destacar Alonso. Un dels objectius, plantejat pels veterinaris serà millorar les condicions dels corrals dels bous durant els actes taurins.

El més destacable és que durant el 2021, Interior no va haver d’obrir cap expedient de denúncia, mentre que el més habitual és que es presenten entre 10 i 15 denúncies per temporada de mitjana per incompliments del reglament que regula el funcionament dels correbous. El 2019, es van tramitar 17 expedients i es van imposar tres sancions. El Govern ho atribuïx al menor nombre d’actes i al fet que estos no van ser multitudinaris i es van haver de fer amb el màxim rigor que imposaven les condicions pandèmiques.

Palmer també opina que hi pot tenir a veure “el desgast dels animalistes”, ja que, al seu parer, acostumen a veure com les seues denúncies no cristal·litzen en expedients sancionadors “perquè no tenen cap ni peus o parlen de petits formalismes, com la durada exacta d’un bou embolat”, argumenta.

La previsió és que Aldover, després de dos anys sense correbous, inaugure per Sant Jordi la temporada d’actes taurins a les Terres de l’Ebre.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies