HomeSocietatEls sindicats fan una crida a manifestar-se, després de dos anys sense...

Els sindicats fan una crida a manifestar-se, després de dos anys sense fer-ho i de 14 de “crisi sistèmica”

Els sindicats amb més d’un 10 per cent de representativitat en el teixit laboral de les Terres de l’Ebre, UGT, CCOO i USOC, han fet esta setmana una crida a tornar a manifestar- se pels carrers de Tortosa, després de dos anys de pandèmia en què el màxim gest de protesta permès per l’1 de Maig va ser la concentració de l’any passat i en què, a conseqüència de la crisi sanitària, primer, i de la crisi bèl·lica actual, s’ ha consolidat una dinàmica de “14 anys de crisi sistèmica” segons va denunciar el secretari general d’USOC al territori, David Queralt en què els contextos han servit d’”excusa” per a consolidar un retrocés dels drets laborals i un avanç de les desigualtats, que es barreja en l’actualitat amb una crisi energètica i una inflació galopants.

Esta vegada, sí que hi haurà manifestació, que sortirà a les 12 h de la plaça del Carrilet i acabarà a la plaça de l’Ajuntament, amb el lema: ‘La solució: apujar salaris, contenir preus i posar fi a les desigualtats’. “És important tornar a guanyar el carrer per a reivindicar que estes desigualtats s’han d’anar reduint”, va manifestar el secretari general d’UGT a l’Ebre, Valentí Marin, que va matisar que la reforma laboral del govern liderat pel PSOE, si més no, ha permès “revertir una tendència de molts anys” amb aspectes favorables, com la prevalença dels convenis de sector amb les subcontractacions i els obstacles a la ultraactivitat.

“El 80 % dels contractes fets des del gener [quan va ser vigent la reforma] són indefinits”, va valorar. Marin va apel·lar a una reconversió industrial sufragada pels beneficis de les grans companyies, també, les elèctriques, en els darrers anys, i no pas pels consumidors i els treballadors. Queralt va enfocar un panorama econòmic i social extraordinàriament preocupant, “amb un IPC desbordat com fa 35 anys que no passava i uns salaris que no només no augmenten sinó que cauen respecte al cost de la vida de forma inèdita en este segle XXI”.

Segons Queralt, això provoca que les famílies ebrenques hagen de fer “malabarismes” per a arribar a final de mes. “Cal tornar a apujar els salaris per a reactivar el consum i posar les clàusules de revisió salarial als convenis perquè les famílies no continuen perdent poder adquisitiu”, va denunciar, “fins a dixar de tenir garantides les necessitats bàsiques”. També va enfocar que els costos industrials acumulen un increment interanual del 45,6 %, i si es compten només els energètics, del 134,6 %, cosa que minva la productivitat de les empreses i afecta les condicions dels treballadors.

Finalment, el secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre, Marc March, va fer una crida perquè la manifestació de l’1 de maig esdevinga una eina de confluència de tots els sectors revoltats, com ara els jubilats amb les pensions més baixes, els mestres i els pares i mares davant la pèrdua de qualitat educativa, o col·lectius amb reivindicacions concretes com la nova Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre. “Les xarxes socials funcionen bé, però quan es veu la força de la gent és en una manifestació”, va concloure.

 

KRONOSPAN com a model salarial

Els tres sindicats van valorar els anuncis de noves implantacions industrials a les Terres de l’Ebre, com ara el cas paradigmàtic de Kronospan. Van demanar que està inèrcia de reindustrialització servisca per a forçar una millora de les infraestructures al territori, per a millorar la competitivitat de la resta d’empreses i per a homologar sous.

Valentí Marin va afirmar que els salaris més baixos del conveni de Kronospan estan 4.000 euros anuals per sobre dels més baixos del sector territorial de la fusta. “Això ha de servir per a trencar topalls”, va demanar

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies