HomeEconomiaEnagás ja construeix el gasoducte per transportar biometà de la planta de...

Enagás ja construeix el gasoducte per transportar biometà de la planta de la Galera per la xarxa general

Enagás construeix el ramal que permetrà a la planta de biometà de la Galera transportar-ne fins a la xarxa general.

Després de dos anys de traves i buits administratius i legals, el projecte de s’ha desencallat i a l’octubre la planta de Biometagás La Galera SL estarà connectada a la xarxa gasística de transport general. La picabaralla per les competències sobre el projecte de les administracions catalana i espanyola s’ha resolt amb una modificació de les bases reguladores de la normativa, en concret de l’article 78 de la Llei d’Hidrocarburs. L’empresa de la Galera produeix biogàs des de l’agost del 2020 i com no es permet acumular-lo, l’han hagut de cremar, “a raó de 150.000 euros al mes (3,6 MEUR de pèrdues)”, ha detallat el gerent.

La planta de biometà de la Galera ha sigut la primera d’estes característiques a Catalunya i la seua particularitat ha desvelat un buit legal a l’estat espanyol pel que fa a injeccions de gas a la xarxa general d’Enagás. El projecte es va crear per produir biogàs a partir del tractament d’aliments caducats, residus agrícoles, ramaders i orgànics, però l’any 2016, l’empresa va fer un pas més i va instal·lar, al mateix recinte, una nova planta de neteja per generar biometà, per depurar el biogàs i aconseguir un producte encara més net.

Inicialment, Enagás va proposar a la companyia traslladar per carretera el biometà fins a un punt de connexió de la xarxa de Naturgy a la Ràpita, però el febrer del 2021, l’empresa gasista espanyola va acceptar connectar la planta amb el gasoducte general, que passa a un quilòmetre de les instal·lacions galerenques. Per a la construcció del ramal de connexió, de 70 bars, Biometagàs La Galera va avançar i pagar 1 MEUR a Enagàs. El pressupost que té l’empresa pública, segons es detalla en les autoritzacions ministerials és de 823.325 euros.

Tot i avançar el pagament i tancar l’acord, l’empresa va topar amb un buit burocràtic, la falta d’especificitat del seu cas en la normativa, i les administracions es passaven la pilota. “No teníem constància, ni nosaltres, ni Enagás, ni el Ministeri, que no hi havia llei que clarifiqués la injecció a la xarxa de transport. No existia una normativa“, ha explicat Albert Martínez, gerent de Biometagàs La Galera.

Després de mesos d’espera, s’ha modificat l’apartat 5 de l’article 78 de la Llei 34/1998 i s’ha definit com a línia directa la connexió d’una planta de producció de gasos renovables amb el sistema gasista. Això ha desencallat les autoritzacions.

El passat 23 de juny, de la direcció general de Política Energètica i Mines va atorgar a Enagás Transporte, l’autorització administrativa i va aprovar el projecte per executar l’ampliació i modificació de la posició 15.03A del gasoducte de distribució primari ‘Barcelona-ValenciaVascongadas –unitat de mesura G-65- per injectar biometà a la Galera.

Com el projecte no s’inclou en els supòsits de la Llei 21/2013, no necessita una avaluació d’impacte ambiental, però ha necessitat l’informe favorable de la Comissió dels Mercats i la Competència (de la sessió del passat 9 de juny), que segons l’article 7.35 de la Llei 3/2013 és l’organisme que ha d’autoritzar les instal·lacions a la xarxa bàsica de gas natural. Enagás s’encarregarà que el ramal complisca amb la Llei dels Hidrocarburs, el reial decret 1434/2002 que regula el transport, distribució, comercialització del gas, i el reglament i normes de la Llei 21/1992 d’Indústria.

Biometagàs també té ja el permís d’injecció de la Generalitat, del departament d’Acció Climàtica, una resolució del 2 d’agost on demana una declaració responsable de la promotora del compliment dels requisits de la normativa. També caldrà un informe del gestor tècnic del sistema, Enagás, que ha sol·licitat. Les obres van començar el mateix 2 d’agost.

Demanda i inversió

Les instal·lacions de Biometagàs La Galera han suposat una inversió d’uns 5,5 milions d’euros (més el milió d’euros per construir el ramal) i poden produir fins a 4 milions de metres cúbics anuals d’aquest gas renovable, molt ben rebut a Europa, sobretot, en el sector del transport. L’empresa produeix biogàs des de l’agost del 2020.

L’any passat van tancar un acord per vendre el biometà a la companyia espanyola Molgas –accionista de l’empresa- i esta, al seu torn, a una comercialitzadora holandesa, però amb la nova planta aturada, el biogàs s’ha hagut de cremar durant dos anys mentre no es desencallava la injecció del gas a la xarxa de transport general.

La crisi del gas derivada de la Guerra d’Ucraïna “ha disparat exponencialment” la demanda de biometà a la planta de la Galera, però l’empresa no preveu tancar nous acords fins que no estiguen injectant al ramal de transport, que els permetrà comercialitzar el biometà arreu d’Europa, gràcies a un sistema de certificats de compra-venda de gas renovable. “La Guerra ha estat un detonant, però el problema és l’escassedat i el preu de l’energia. Ara mateix podem triar els nostres clients”, ha explicat Martínez.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

57 + = 60

Últimes notícies