HomeSocietatAmposta repartirà més de 14.000 gots reutilitzables durant les Festes Majors

Amposta repartirà més de 14.000 gots reutilitzables durant les Festes Majors

L’Ajuntament d’Amposta torna a apostar pels gots reutilitzables, este cop durant les Festes Majors, que tindran lloc del 12 al 21 d’agost.

L’alcalde, Adam Tomàs, explicava que “és una acció que vam començar a implementar el 2021 i amb l’obertura de totes les activitats de forma normalitzada volem que s’expandisca a tots els actes organitzats per l’Ajuntament on este col·labora”.

Així, es repartiran un total de 14.000 gots reutilitzables entre la Zona Jove, les activitats de Surt al Castell, el ball, el festival We Love Fest, a més de dos establiments privats que s’han interessat per la iniciativa. La regidora de Polítiques Ambientals, Núria Marco, recordava que esta xifra, multiplicada per cada vegada que una mateixa persona el reutilitza i que es neteja per tornar-lo a posar a disposició de la ciutadania, equivaldria a uns 56.000 gots que evitem tirar al medi ambient”.

A més dels gots reutilitzables propis, s’ha posat en marxa un sistema de gestió d’estos per poder netejar-los i donar-los un nou ús. “Tothom qui vulga pot adquirir un got pel preu d’un euro i, si posteriorment el torna, se li retornarà. Això ens permet netejar el got i reutilitzar-lo en una altra ocasió”, explicava la regidora.

Marco concretava que des de la Festa del Mercat, quan es va iniciar esta prova pilot, passant pel Festival Lo Riu Sona, els Lligallos del Poble Nou o el festival de 12 hores del Legend, s’han repartit més de 21.000 gots. “L’acció que podem realitzar les administracions públiques per cuidar el medi ambient és molt gran i, a més de fer pedagogia cap a la ciutadania, este sistema ens ajuda a reduir molts de residus i l’estat dels espais també queda més net i ens permet ser més eficients al moment de tornar-lo a utilitzar”, reblava la regidora.

D’altra banda, l’alcalde destacava que “l’objectiu és canviar el paradigma de totes les activitats que es fan des de l’Ajuntament o en les que este col·labora, no només amb gots reutilitzables, sinó també pel que fa als plats o coberts, que hauran de ser reutilitzables o, com a mínim, biodegradables. Per això, de cara al 2023, farem una valoració del funcionament d’este sistema i es treballarà amb les entitats i els locals de restauració i hostaleria interessats per anar un pas més enllà”.

Amposta és l’única ciutat de les Terres de l’Ebre que està adherida activament als objectius de l’Agenda 2030, pel qual des del consistori es treballa pel compliment dels 17 ODS, així com per traslladar a la ciutadania els valors de sostenibilitat que els sustenten.

Accions per fomentar el reciclatge i la sostenibilitat

En els darrers anys, des de l’Ajuntament d’Amposta s’han engegat diferents accions per aconseguir una gestió més eficient i sostenible dels residus. Un dels exemples és la sala de residus del Mercat, el pla pilot de recollida selectiva porta a porta a les grans empreses i productors, el Punt Verd del Poble Nou del Delta o la recuperació de la Val de Zafán. En este últim, es van extreure més de 50 tones d’escombraries per l’abocament il·legal que durant molt de temps s’havia dut a terme a l’espai.

A més d’estes accions directes, des del consistori s’apliquen clàusules ambientals de sostenibilitat, reciclatge i bones pràctiques als plecs de licitació com la del bar de la piscina o del futbol, on es comunica explícitament que el titular de l’activitat haurà de fer una gestió de residus selectiva o utilitzar gots reutilitzables a les activitats que realitzen.

Totes aquestes accions van alineades amb tres Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030: el 12, de Consum i producció responsable; el 13, d’Acció climàtica per evitar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i el 14, per evitar que més plàstics facen cap al mar.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies