HomeOpinióEnergies brutes a Catalunya

Energies brutes a Catalunya

El sector més contaminant a Catalunya amb un tall del 43% de consum energètic és el transport, el que més responsabilitat té sobre les emissions de diòxid de carboni amb un 40% del total per sobre de la generació elèctrica o la indústria. Catalunya se situa en el 5% del total en energia primària, i és una demostració que Catalunya té encara avui una gran dependència del petroli d’ un 46% d’energia consumida repartida entre l’urani que utilitza l’energia nuclear en un 25%, gas natural el 21%, el 49% en altres tipus d’energia i el 5% restant en renovables.

El poc pes de les renovables a Catalunya estan molt lluny dels objectius aprovats a la UE per al 2020 i segons el director de l’Institut Català de l’Energia, és bàsicament per tres raons que no s’hagen desenvolupat parcs solars o parcs de molins de vent. La primera raó seria el canvi de retribució d’aquests parcs en la legislació estatal que no són atractius per als inversors o receptors com els municipis que els allunya d’aquestes energies, una altra raó és el Decret aprovat per la Generalitat el 2009 per ordenar i impulsar els parcs eòlics que ha estat una barrera, d’una banda la complicada gestió per a l’obtenció de permisos amb la subhasta inclosa i la mala distribució en el territori, uns molt massificats, com la Terra Alta i altres que tenint unes fabuloses condicions no la tenen degut a aquest desgavell. Per últim, la gran oposició per la implantació de noves instal·lacions que ha crescut amb els anys per l’avançada consciència de la gent.

Bàsicament per aquest motiu en els últims anys a Catalunya s’han inaugurat molt pocs parcs eòlics i la dada ha fet pols les previsions del 20% per al 2020, tal com marca el calendari de la UE ,perquè una cinquena part del consum energètic fos d’energies renovables, de centrals hidràuliques, parcs fotovoltaics o eòlics i no s’ha arribat al percentatge que volia la Comunitat Europea del 8,5% per calcular el consum d’energies renovables. Catalunya ha escollit el 2050 perquè les renovables cobreixin el 100% de la demanda energètica i hauran de treballar de valent per desbloquejar el mapa fotovoltaic i eòlic que nomes representa l’1,9%  al país. Aquests mapes estan obsolets i seria bo que cada proposta d’instal·lació s’estudiés de manera individual i no general com fins ara, perquè hi guanyaríem en la distribució territorial, seria més justa, ja que es podria triar el lloc del territori en relació amb el seu impacte i massificació com es fa arreu.  

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 55

Últimes notícies