HomeSuccessosÉs el COPATE l'entitat estafada amb mig milió d'euros, però fou l'any...

És el COPATE l’entitat estafada amb mig milió d’euros, però fou l’any 2020

L’any 2020 el Consorci de Serveis Agroambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), adscrit en aquell moment al Consell Comarcal del Montsià, i ara el 2022 al Consell Comarcal del Baix Ebre, fou l’organisme víctima d’una estafa superior als 400.000 euros amb el canvi fraudulent del número de compte corrent de l’empresa. La informació d’aquest cap de setmana de La Vanguardia sobre l’arribada del cas a l’Audiència Nacional, i recollida per la gran majoria de mitjans catalans, no feia referència a aquest important detall atribuint-li al Baix Ebre, i com si fos en l’actualitat, una estafa que va tenir lloc fa dos anys de la que s’havia parlat extensament.

Segons informacions d’aquells moments el delinqüent o delinqüents, amb possibles connexions amb grups de l’Europa de l’Est, van poder aconseguir saltar-se tots els filtres de seguretat i rígids procediments de les administracions públiques per aconseguir, amb relativa facilitat, poder ingressar centenars de milers d’euros als seus comptes corrents que havien d’ingressar les empreses contractades. El Copate, l’ens integrat pels ajuntaments i els consells del Baix Ebre i el Montsià, encarregat de la gestió dels residus o els tractaments de plagues, ha estat víctima del cop més important.

Els serveis administratius de l’organisme van rebre un correu electrònic corporatiu, fent-se passar per Nordvert, sol·licitant que procedissin a canviar el número de compte on se’ls transferien els pagaments pel servei. “No havia dubte: era un correu corporatiu com el de l’empresa suplantada, utilitzant el mateix logo i imatge corporativa», relata el llavors president del Copate, Joan Alginet, que qualificava el frau com l’obra d’«autèntics professionals“.

El departament d’intervenció de l’ens públic va respondre la petició dels estafadors requerint la sol·licitud formal per part del responsable de l’empresa titular així com el certificat de l’entitat financera acreditant la titularitat del nou compte, com se sol fer en aquests casos. De fet, els documents que va rebre el Copate incloïen tota la informació legal i fiscal de la societat, la suposada signatura d’un dels seus responsables i el document bancari d’ING amb aparença de plena legalitat, segons remarca Alginet. El canvi es va fer efectiu i els pagaments es van començar a fer al nou compte.

Tot va acabar esclatant quan l’empresa Nordvert va retreure als responsables del Copate que no havia percebut les transferències pels serveis prestats durant els últims quatre mesos. Le gestions immediates de la intervenció amb els bancs propis van permetre aturar el pagament d’uns 30.000 euros dels 400.000 que s’havien transferit.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 35

Últimes notícies