HomeCulturaEudaldo Pedrola, el fotògraf internacional

Eudaldo Pedrola, el fotògraf internacional

Eudaldo Pedrola, (Tortosa, 1903-1983), va ser més conegut a la seua ciutat natal per ser un comerciant de teixits que no pas per la seua afició a la fotografia.

En canvi, Pedrola “tenia una vida internacional molt intensa i la seua obra fotogràfica es coneixia molt més a fora que a la seua ciutat”, explica Albert Curto, autor juntament amb Laura Tienda, del llibre Eudaldo Pedrola, el traç artístic (Onada), que forma part de la col·lecció Finestres al passat que vol reivindicar i donar a conèixer els fotògrafs del territori.

La seua projecció internacional va ser notable i es relacionava per carta amb aficionats i professionals de la fotografia d’arreu del món, es va presentar a concursos dels cinc continents i va exposar la seua obra a ciutats com Milà o Estocolm, llocs que mai va visitar, ja que pràcticament no va sortir de Tortosa i l’Ampolla.

Sobre l’aportació de Pedrola al món de la fotografia, Curto en destaca tres aspectes. En primer lloc que apostés pels concursos, ja que va participar en centenars, la qual cosa li va fer merèixer premis i reconeixement. En segon lloc l’impuls per la fotografia que va propiciar en l’àmbit local, sobretot a partir de la dècada del 1950 a través del Círculo Artístico on ell va liderar i impulsar tot tipus d’activitats relacionades amb la fotografia com concursos, xarrades o sortides. I, en tercer lloc, “el mestratge que va exercir, gràcies al seu coneixement, per a tota una generació de fotògrafs aficionats de la postguerra”.

En el llibre s’ha seleccionat només 40 imatges de l’extensíssim fons fotogràfic que conserva la família Chavarria Pedrola, ja que ell mateix s’encarregava de recuperar les imatges que enviava per als concursos. En l’elaboració del llibre, Curto i Tienda han pogut recollir un llistat inacabable de mencions honorífiques, accèssits i premis que acrediten els premis rebuts per Pedrola en desenes de concursos fotogràfics. A més, les seues obres surten referenciades en una vintena de catàlegs internacionals des de Los Angeles, a Honolulu, Buenos Aires, Santiago de Xile o Toronto. “Respecte dels catàlegs d’àmbit estatal només cal dir que n’hem trobat 308, entre 1942 i 1958, on consta obra seua”, afegix Curto. A més, cal destacar que imatges d’Eudaldo Pedrola han estat publicades a mitjans d’àmbit estatal i internacional com Destino, Diario de Barcelona, Art Photography o The austalasian photo-review.

Les fotografies de Pedrola destaquen per la seua “visió artística” i molt sovint els personatges que hi surten semblen elements d’un quadre escènic. Amb tot, les fotografies de Pedrola tenen un alt valor etnològic i històric i en el seu moment van destacar en l’àmbit internacional ja que retratava un món rural “insòlit”. 

Este dissabte, 15 de desembre, es farà la presentació del llibre Eudaldo Pedrola, el traç artístic a la llibreria Viladrich 2 de Tortosa, a les 19 hores.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies