HomeOpinióFerreries, “rive droite”

Ferreries, “rive droite”

En quatre mesos se celebraran els World Sports Games a Tortosa, dels quals participaran altres poblacions de la zona. Va ser una excel·lent iniciativa que mereix felicitar a qui era alcalde en el moment d’aconseguir-los, Ferran Bel, i a l’equip, entre ells l’actual alcaldessa, Meritxell Roigé, i el tinent d’alcalde, Josep Felip Monclús.

Les competicions tindran lloc en diversos escenaris, però, a llarga distància de qualsevol altre, el principal serà el conjunt d’instal·lacions de l’Estadi Municipal de Tortosa, situat a Ferreries. Si dins Tortosa alguna cosa caracteritza aquest barri de la part dreta de l’Ebre són les instal·lacions esportives.

Però em sembla que és poc. A Ferreries, o si es vol en terminologia més antiga Ferreries-La Casota o Ferreries-Sant Vicent, li cal un protagonisme més gran en el conjunt de la ciutat. Ara que s’acosten les eleccions municipals ho brindo a tots els grups polítics, per si algú la vol recollir. També a l’Associació de Veïns i altres forces vives del barri. Encunyar el ‘Tortosa, rive droite’ (Tortosa, marge dret).

És una petulància cap comparació amb París, on tothom sabem com fins i tot en l’àmbit intel·lectual es van encunyar amb força i projecció mundial les referències de les dues bandes del Sena, “rive droite” i “rive gauche”, especialment aquesta darrera. Però, en petit, donar protagonisme a una part de la ciutat i reconèixer les especificitats pot ser positiu. A més, encoratja els afectats que poden sentir-se més interpel·lats a intervenir en tirar-ho endavant, en benefici de tota la ciutat. Els primers a impulsar-ho els del propi barri, des dels comerciants fins a qualsevol resident, passant per les associacions.
És evident que la part de Tortosa de la banda esquerra del riu és la més gran, on hi ha a més la zona monumental, els barris antics i la majoria d’organismes públics, però per a res treu que es pugui potenciar l’altra
ribera. 
Llançada la idea cal concretar com a mínim alguns elements per a anar pensant a convertir-la en realitat. Tirant al vol per tal que cadascú agafi el que vulgui n’esmento unes quantes possibles.
La primera, la imatge bàsica del barri, que és també la principal de la ciutat de Tortosa a les televisions i mitjans: el pont de l’Estat i l’església del Roser.  Aquesta darrera està externament molt deteriorada. En la reconstrucció de postguerra, donada la situació de misèria del moment, Regiones Devastadas utilitzava materials molt pobres, i es nota cada cop més. Cal la restauració. Del campanar l’ideal seria reconstruir-lo com havia estat l’obra original de Joan Abril Guanyabens, tan malmès a la guerra i després retallat en alçada, però potser això no és viable donat el cost que representaria, però com a mínim una façana repicada i neta, amb una bona il·luminació, ja donaria molt de si com símbol amb força del  barri.

El mateix passeig de l’Ebre és magnífic, i es poden millorar les cases. Entre elles, restaurar la façana de casa Llorca, una de les més clàssiques i significatives. Per descomptat, el passeig és lloc adient per a terrasses de bars i restaurants. I potenciar el Centre d’Interpretació de l’Oli.

No s’atura en els edificis o el que ja existeix. La major part d’esdeveniments importants que es fan a la ciutat tenen lloc a la part esquerra del riu. És normal i està bé. Però, amb allò de renovar-se o morir, posant imaginació, no val la pena crear-ne un més per a potenciar la ciutat i que sigui Ferreries el seu indret d’aplicació? Un esdeveniment gran, no només de nivell de barri o de ciutat. Que pugui interessar a molta gent de fora, fins i tot llunyana.

Exemples al vol que puguin fer-se bàsicament al carrer, sense haver de construir cap especial instal·lació. Per què no un Ferreries-rock o Ferreries-swing? O un gran certamen gastronòmic? O relacionat amb la tecnologia? O una gran trobada de llançament d’artistes joves?… No implica que hagi de ser cap d’aquestes en concret, però val la pena un ball d’idees, que afloren suggeriments. 

Exemplaritzar pot ajudar a entendre: Avui l’esdeveniment més important de projecció de Tortosa cap a fora és la Festa del Renaixement. Està molt bé i cal seguir, però potser ja no pot donar molt més de si i cal anar pensant en algun esdeveniment més. 
I de modernitat, de mirar cap avant, no només a la història. Fins i tot ubicat en un barri més modern. La idea Ferreries pot significar aires nous.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies