HomeSense categoriaHomenatge a Manuel Pérez Bonfill amb motiu del primer aniversari de la seua...

Homenatge a Manuel Pérez Bonfill amb motiu del primer aniversari de la seua mort

Aquest dimecres 19 de juny es complirà el primer aniversari de la mort de Manuel Pérez Bonfill (Tortosa 1926-2018). Poeta, narrador, dramaturg, director teatral, professor de llengua i literatura castellanes, intel·lectual d’esquerres, cronista de la cultura catalana i una de les figures més emblemàtiques de la literatura catalana a les Terres de l’Ebre, que durant més quaranta anys va impartir classes a l’Institut Dertosa de Tortosa (antic Institut Joaquín Bau) on va deixar una profunda empremta en diverses generacions d’estudiants. “Era un savi enciclopèdic, amb un coneixement global de totes les arts”, apunta Emigdi Subirats, un dels seus deixebles i actualment professor al Dertosa.

Precisament, Subirats és el coordinador de l’acte d’homenatge que aquest dimecres tindrà lloc al carrer Hemingway de Tortosa per commemorar el primer aniversari de la mort de Pérez Bonfill, una iniciativa que compta amb el suport de les tres universitats que tenen seu a Tortosa: la URV, la UNED i la UOC. “Ja li vam fer un homenatge el 2016 amb motiu del seu norantè aniversari i pensem que com universitat és important reiterar el nostre reconeixement a una persona que va dedicar tota la vida a promoure la literatura i la llengua catalanes i va contribuir a forjar nombroses carreres artístiques”, assenyala Núria Gil, responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa.

El col·lectiu DiLLUMS d’Art al Forn, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Tortosa formen part també l’organització d’aquest homenatge que tindrà lloc a les 19:30 al carrer Hemingway de Tortosa, on s’hi troba un dels refugis antiaeris de la ciutat, construïts arran de la Guerra Civil.

L’emplaçament no és casual, s’ha buscat la connexió de Pérez Bonfill amb l’escriptor nord-americà Ernest Hemingway, a qui el literat tortosí va dedicar dos cròniques literàries a la prestigiosa revista Géminis. De fet, Hemingway és el títol de l’última obra publicada de Pérez Bonfill, un recull d’escrits en castellà, entre els quals hi ha aquestes dos cròniques. I també la connexió amb la Guerra Civil que marca significativament tota l’obra literària de Pérez Bonfill.

L’acte de dimecres consistirà en la lectura de textos literaris de Pérez Bonfill, poesia, prosa i també cartes, també s’exhibiran les il·lustracions de Ferran Vilàs a l’obra Giny d’aigua (Publicacions URV, 2011), hi haurà música i diàlegs teatralitzats. L’acte s’ha estructurat en tres escenes i en cadascuna s’escenificaran diverses arts com una forma d’al·ludir el coneixement global de l’homenatjat. Hi intervindran noms destacats del panorama literari de les Terres de l’Ebre o persones vinculades a la docència com ara els escriptors Jesús Maria Tibau o Manel Ollé, les poetesses Sílvia Panisello o Carme Boldú; i professors també escriptors com Manel Ollé, Tomàs Camacho o el mateix Emigdi Subirats.

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 30

Últimes notícies