HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catHumils recomanacions per als programes dels partits polítics de Deltebre

Humils recomanacions per als programes dels partits polítics de Deltebre

Aviat tindrem eleccions municipals i en aquests moments els diferents partits polítics que es presentaran a Deltebre estaran preparant els seus programes. Jo, com a partidalenc interessat pel futur del nostre poble, amb tota la humilitat, gosaré, en aquest article, fer uns suggeriments per si li poden ser útils a algú.

L’any 1977, ara farà 46 anys, la Pedania de Jesús i Maria amb uns 3.000 habitants es va segregar del municipi de Tortosa i juntament amb la de la Cava amb uns 5.000 habitants van formar el municipi de Deltebre.  Però Jesús i Maria a dia d’avui ha rebut clarament menys inversions dels successius consistoris. En aquests moments encara tenim símptomes del passat amb impostos i pressupostos molt elevats i per la gran majoria de les obres dels Ajuntaments tan sols s’han realitzat des de la Cava a Riomar.

A Jesús i Maria continuem amb les mateixes instal·lacions d’aigua, llum, pals elèctrics de fusta vella, etc  des de fa 60 o 70 anys, i sovint els veïns es queden a fosques i/o sense aigua o fins i tot  amb algun pal a punt de caure podent ocasionar danys a algun vianant o cotxe, donant una imatge tercermundista si ho comparem amb el veïnat de la Cava, que ja gaudeixen de totes les comoditats.

Aquestes darreres setmanes he vist com a Jesús i Maria s’han asfaltat gairebé tots els carrers com a la Cava. Es un pas en la bona direcció i vull reconeix-ho com cal. De tota manera i sense oblidar el que s’ha començat a fer, acabaré d’explicar el que us volia dir.

Fins ara, els visitants quan arriben a la primera entrada de Deltebre per Jesús i Maria (Catxina) observen l’abandonament del carrer principal i dels dos laterals, donen la volta i marxen cap a la Cava i Riomar sense poder gaudir de l’atractiu turístic que té el Molí dels Mirons, L’illa de Gràcia i els seus voltants catalogats d’interès turístic per les agències de viatges com a primera visita obligada a Deltebre.

L’únic que vull es igualtat de tractes entre Jesús i Maria, on vaig néixer, i la Cava on també hi tinc família. Per aquest motiu m’atreveixo a SUGGERIR:

  • Que s’arregli l’entrada principal, pel Mas de Catxina, com els carrers principals d’entrada a la Cava, tant el sòl com el subsòl. Aquesta entrada es molt important pels visitants que puguin venir a Jesús i Maria pel carrer Aldover i Reis Catòlics; vora riu permetria gaudir del seu paisatge i tranquil·litat. Seria un passeig fluvial amb una amplada de 4 o 5 metres, amb pas per vianants i sols amb accés per vehicles veïnals. 
  • La finca confrontant amb el carrer Aldover em porta molts records perquè es on vaig tenir el primer treball durant les vacances d’estiu de finals dels anys 1950 regant el panís que allí es conreava a les ordres de l’encarregat de la finca del capità Sr. Barea, si la memòria no em falla. Aquest carrer Aldover algun dia pot convertir-se en un carrer important del Delta separant Deltebre de una hipotètica urbanització a Catxina o Masdavall. 
  • Caldrien subvencions oficials per arreglar l’única construcció històrica que tenim a Jesús i Maria, LA XEMENEIA del molí i tot el seu voltant. Crec que s’hauria de conservar; no ha de caure. Cuideu-lo i adorneu-lo de manera semblant a com s’adorna el Pont Nou a les celebracions.
  • Convertir amb aparcaments asfaltats l’espai ocupat pel magatzem situat a la mateixa corba del molí.
  • Que es cobreixi el canalet de reg que va pel costat del carrer Amposta i Reis Catòlics des de Catxina fins al restaurant Rius per evitar desgràcies, tant amb els xiquets que es recreen al parc infantil allí existent com amb els cotxes que hi circulen o aparquen envaint part de la carretera. Un molt bon lloc per aparcar si  el canalet fos cobert.
  • També es pot fer un atractiu mirador paisatgístic amb dos plantes per a més de 50 persones dins del riu al seu pas pel Molí dels Mirons. La primera planta arran de carretera per a la gent gran i una planta de 3 o 4 metres d’alçada per a la gent més àgil.
  • Seria bo que el parc infantil del Molí dels Mirons no quedes inundat d’aigua quant plou perquè els tubs de desaigua col·locats tenen tan sols tres centímetres de diàmetre i es tapen abans de ploure.
  • Una dotzena d’amarradors al riu per a barques de menys de 6 metres d’eslora, no sobrarien.
  • Una adequada senyalització a 150 metres abans de les entrades a DELTEBRE. Jesús i Maria per als visitants que vinguin d’Amposta, Camarles, Ampolla i Riomar; i afegir els llocs d’interès (Riu Ebre, Molí dels Mirons, restaurant Rius, restaurant Catxina…).
  • Els indicadors posats a l’entrada a Jesús i Maria venint d’Amposta, Camarles i Ampolla, inviten a no entrar-hi i continuar direcció la Cava i Riomar. Considero que es una falta de respecte, continuem, sent marginats.

Soc conscient que a la Cava i a Jesús i Maria hi ha molts carrers i carrerons, però almenys ha d’haver igualtat d’oportunitats. Aquest era l’esperit dels segregacionistes que es van passar mitjà vida lluitant per a que ara poguéssim fer UN POBLE UNIT, sense que una part discrimini l’altra. Units en igualtat.

M’agradaria que l’Ajuntament hi hagués gent disposada a treballar pel bé, a la vegada, de la Cava i de Jesús i Maria. És el mínim que es pot demanar, però per algun motiu, que no és difícil imaginar, sembla que dir que això és un inconvenient i demanar-ho, un impossible.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies