HomeEconomiaLa climatologia castiga i reduïx la producció d’arròs al delta de l’Ebre

La climatologia castiga i reduïx la producció d’arròs al delta de l’Ebre

La producció d’arròs al delta de l’Ebre es veurà finalment afectada per la climatologia de finals d’agost i de principis de setembre, i també per l’atac del fong de la pyricularia.

En alguns casos les minves de producció han estat importants i la Unió de Pagesos calcula que serà difícil assolir la xifra dels 130 milions de quilos d’arròs a tot el Delta. La baixa de producció es calcula d’entre un 10 i un 15% a tot el Delta i s’aproximarà a la mitjana de producció dels anys anteriors al 2019 i el 2020.

Calor i humitats altes

L’afectació en la producció es va començar a notar en la recol·lecció de les varietats més primerenques, sobretot l’arròs bomba, amb pèrdues de producció al voltant del 10 i el 20 per cent, tot i que en alguns casos ha arribat a ser del 40%. Per als pagesos és difícil d’explicar el perquè d’esta afectació, però tothom coincidix que la climatologia els ha jugat en contra, amb temperatures i humitats molt elevades al mes d’agost que en alguns casos han propiciat la proliferació del fong de la pyricularia. També, un episodi de vent reescalfat a l’agost o les altes temperatures del setembre han tingut el seu efecte en el desenvolupament de la planta: “Tot plegat ha acabat afectant a formació de l’espiga i del gra de la planta de l’arròs”, ha assegurat Alberto Pons, responsable nacional del sector de l’arròs de la Unió de Pagesos.

“La climatologia ens ha anat en contra: les fortes humitats, combinades amb el sol i la rosada matinal, han fet que es creme el coll de l’espiga i que la planta de l’arròs no haja acabat com tocaria”, explica Dani Forcadell, pagès d’Amposta. A més, Forcadell ha lamentat que esta situació de calor i humitats altes es done cada vegada més durant el setembre.

Esta minva de la producció ha estat en totes les varietats d’arròs rodó en general, si bé la varietat que més ho ha patit ha estat l’arròs bomba. A la cooperativa Arrossaires del delta de l’Ebre calculen que esta minva en la producció serà finalment d’un 5%, i asseguren que la qualitat s’ha mantingut i no se n’ha vist afectada.

 

Increment “mínim” de preu

Esta caiguda en la producció de l’arròs vindrà acompanyada enguany d’un increment dels preus de l’arròs, que se situarà als 310 euros per tona. “Serà un increment mínim”, reconeix Jordi Casanova, president de la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre. De fet, només se’n pagarà 10 euros més per tona, ja que l’any passat el preu es va establir en 300€.

El sector arrosser del Delta confiava que enguany, en un context general d’increment de preus del cereal, augmentés també el preu de l’arròs; finalment, però, este increment no s’ha produït en la proporció que s’esperava.

A més, el president d’Arrossaires ha explicat que més enllà de l’increment del preu del cereal hi ha altres factors que feien pensar que enguany es pagaria millor la collita de l’arròs. Per una banda, hi ha l’increment de la demanda, que va créixer de manera important durant la pandèmia; i per l’altra, cal afegir que n’ha descendit l’oferta, ja que una de les principals zones productores de l’Estat, com és la regió de Sevilla, ha acabat produint enguany un 50% menys d’arròs. A esta situació, s’hi afegix l’actual context internacional d’encariment dels contenidors de transport, cosa que fa que hagen caigut les importacions d’arròs.

“En el marc d’este context, confiàvem que pugés molt més el preu de l’arròs, però finalment s’ha quedat en una pujada de mínims”, reconeix Casanova. Amb tot, no descarta que el preu de l’arròs acabe pujant en els pròxims mesos, la qual cosa en beneficiarà els comercialitzadors, però no els pagesos, que ja han venut la seua collita.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

30 + = 36

Últimes notícies