Godall ha rebut les primeres sis oliveres monumentals que la Generalitat ha rescatat de diversos vivers. La llei de protecció 6/2020 n’impedix la venda, i la Generalitat ha rescatat 48 exemplars que havien quedat encara per vendre en alguns emplaçaments. Fins al mes de febrer aniran retornant a diverses poblacions del Montsià i Godall, que ja té les sis primeres oliveres monumentals plantades al camí del cementiri.
Les grues treballaven a l’entrada del camí este dimarts al matí. “Quan va sortir l’oportunitat no vaig dubtar i vam voler tenir-les al municipi”, assegura l’alcalde de Godall, Alexis Albiol, que també presidix la cooperativa agrícola del municipi. Ha estat el primer poble a rebre els exemplars d’oliveres monumentals. En concret, n’ha rebut sis de les 48 que es replantaran a les Terres de l’Ebre. Setze aniran a Ulldecona -i quatre més, en una finca del GEPEC, també a Ulldecona-, vuit es plantaran a Santa Bàrbara, cinc a Alcanar, quatre a Amposta, dos més es plantaran al Mas de Barberans, dos a Freginals i una anirà a Masdenverge.
En el cas de Godall, l’Ajuntament ha optat perquè estiguen al camí d’accés al cementiri. “És un terreny municipal i també és un lloc amb afluència de persones”, ha defensat Albiol. A més, l’Ajuntament instal·larà un panell informatiu que explicarà l’origen d’estos arbres i, en un futur, es plantegen que puguen formar part d’un conjunt de turisme de natura, juntament amb algunes construccions de pedra seca que es conserven a la localitat. El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, ha assegurat que “s’ha optat per rescatar i replantar els arbres en un lloc on puguen estar dignificats i es conserven en perfectes condicions”, i s’ha evitat la seua situació “com a simples elements ornamentals en rotondes”, o indrets similars.
Estos exemplars estaven situats en vivers, preparats per a la comercialització, quan va entrar en vigor la Llei de protecció 6/2020 i que va prohibir-la. La Generalitat ha pogut adquirir els arbres per un import de 644.000 euros i rescatar-los per a tornar-los al seu hàbitat original.
Cens d’oliveres monumentals
Des de la Generalitat tenen previst fer públic durant este mes de desembre el cens d’oliveres monumentals, que ha de recollir tot un catàleg d’exemplars de tot el país i establir la seua figura de protecció. A banda, està previst que siga un primer pas per a desplegar la Llei 6/2020. El Govern preveu desenvolupar el reglament que la regula al llarg del 2024. Este reglament hauria d’establir també una línia d’ajuts per a les persones que mantenen estos arbres monumentals. “Són oliveres que tenen un cost de manteniment i que no fan tant d’oli, i per tant veiem correcte que les persones que les mantenen puguen acollir-se a una ajuda”, ha destacat Gómez. En la mateixa línia, Alexis Albiol ha insistit que “són necessaris ajuts” i ha refermat el compromís de l’Ajuntament i la cooperativa agrària “en la preservació dels exemplars” que queden.