HomeUrbanismeLa intervenció artística més ambiciosa de Roc Blackblock recorre la història de...

La intervenció artística més ambiciosa de Roc Blackblock recorre la història de Tortosa

Una part del barri de Sant Jaume de Tortosa, un espai de solars i edificis apuntalats entre el castell de la Suda i el camí de Ronda, d’una banda, i la plaça de Sant Jaume i el Museu de Tortosa, de l’altra, s’ha convertit en un gran museu urbà de memòria històrica a l’aire lliure, amb la intervenció més ambiciosa dels 20 anys de carrera de l’il·lustrador Roc Blackbloc. L’art esdevé així en element transformador de l’espai públic en una zona que acumulava degradació durant moltes dècades. Este esperit de transformació és la premissa amb la qual l’Ajuntament de Tortosa continua apostant per murals de gran format, en este cas al barri de Sant Jaume, amb cinc representacions de 115 metres lineals al voltant de les cultures andalusina, cristiana i jueva, i de diferents períodes històrics de Tortosa.

Roc Blackblock, especialista en la confecció de pintures murals en diverses ciutats del país, ja havia signat diverses intervencions en els últims anys, com les fetes al carrer Replà, que evoquen la figura del mestre Felip Pedrell; la de la plaça de Sant Joan, amb una imatge de fa un segle d’un repartiment de panoli; una actuació a Ferreries sobre la fauna i flora del riu, i la més recent, feta l’any passat a l’exterior del refugi antiaeri número 4, sobre el patiment i la destrucció provocats pels bombardejos de la Guerra Civil.

L’actuació ara finalitzada al barri de Sant Jaume ha reformulat sis parets mitgeres, d’immobles de propietat pública, que fins ara quedaven a la vista amb un revestiment de material aïllant de color groc. “Volíem donar una altra imatge a este punt i substituir aquella imatge de color groc per un aspecte que s’adigués més a l’entorn patrimonial en el qual estan ubicats estos immobles”, va destacar l’alcaldessa, Meritxell Roigé, que va lloar la qualitat de l’artista i de la seua darrera demostració d’art urbà a la capital del Baix Ebre.

Amb esta actuació posem en relleu l’espai, i hi aportem valors i continguts a través de l’art. Això suposa una millora per a la comunitat i posant en relleu la memòria i el patrimoni”, va afegir l’artista Roc Blackblock, que es va referir a la intervenció com una “una proposta molt valenta i molt decidida, per part de l’Ajuntament: abans, des del passeig, tenies una imatge cuidada quan miraves al passeig de Ronda i al castell, però, quan giraves el cap 90 graus, el que s’observava era el groc del poliuretà”, va expressar.

L’actuació, segons va explicar, ha tingut molt en compte la gamma cromàtica de les pintures, en consonància amb l’entorn patrimonial: “Utilitzem els colors de la pedra, del verd de la vegetació que caracteritza la zona de les Terres de l’Ebre… A més, estic acostumat a treballar a partir de fotografies, però en esta ocasió el material correspon a imatges antigues, a làpides, a gravats, a tapissos… i això també era un repte”, assenyala l’autor.

Els murals repassen la petjada de les diferents civilitzacions que han passat per Tortosa al llarg dels més de 2.000 anys d’història: el primer se centra en l’antiguitat i mostra la imatge de l’estela funerària d’època romana (s. II), que es conserva al Museu de Tortosa. Al segon, el protagonisme és per a l’època andalusina, amb la imatge d’un rei musulmà que figura a la sala dels ambaixadors de l’Alhambra, i sobre el qual es va basar el vestuari del gegant Nabil. El tercer mur correspon a l’època cristiana, amb l’escut de Tortosa que apareix a l’edició prínceps del Llibre de les Costums (1539) i també altres elements de l’època, com la Cucafera, amb un traç d’estil medieval. El quart espai està dedicat al Renaixement, amb la reproducció d’un tapís de Tortosa que va ser propietat de la família Oliver de Boteller i que actualment es conserva al Museu Metropolità de Nova York. El quint mur està situat a tocar de la plaça Sant Jaume i mostra una taula parada amb productes de les tres cultures majoritàries que han poblat Tortosa, la jueva, la musulmana i la cristiana, per a recordar l’època històrica en la qual van conviure a la ciutat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 88 = 96

Últimes notícies