HomeOpinióNo en el meu nom

No en el meu nom

Les Terres de l’Ebre tornaran a perdre

 

La notícia que el Servei Català de la Salut (CatSalut), mitjançant una empresa pròpia i al 100% pública, gestionarà l’Hospital de Sant Joan de Reus em va produir una gran satisfacció pel que representa i, a més, perquè és la solució que sempre he defensat. Quan al Departament de Salut les opcions que es plantejaven eren unes altres, jo sempre vaig defensar que aquesta era la més idònia per diferents motius i un de molt important era que així començàvem a transformar el CatSalut en el desitjat Servei Nacional de Salut de Catalunya, ampliant-ne les funcions i passant, de garant d’una correcta atenció en salut a tots els ciutadans de Catalunya, a gestionar, també, mitjançant una empresa pública pròpia, els serveis que la garanteixen. 

Per una altra banda, pareix que el CatSalut està valorant desestimar la creació de l’empresa Salut Terres de l’Ebre i que sigui l’empresa creada al Camp de Tarragona qui gestioni l’Hospital de Móra. Això no és gens bo per a les nostres terres i, com és evident, estic en absolut desacord amb aquesta mesura. Per prendre aquesta decisió em parlen d’eficiència, que la tecnoestructura del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda veu més viable aquesta opció d’una única empresa, etc. No hi ha dubte que la decisió de crear una empresa pública per gestionar l’Hospital de Sant Joan de Reus ha estat una decisió política que s’ha pres havent-hi altres opcions. Al seu moment la creació de la delegació de govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre també va ser una decisió política i segurament també la tecnoestructura de la Generalitat devia pensar que era una decisió ineficient.

Per ells les Terres de l’Ebre són “la província de Tarragona”, no entenen el nostre desig de ser, de gestionar-nos per nosaltres mateixos i de prendre les nostres pròpies decisions.

Les Terres de l’Ebre necessitem òrgans de governança i de gestió, hem de gestionar el nostre present i ser capaços de decidir el nostre futur; si no, sempre en sortirem perjudicats. Tenim un exemple: en el moment de la recent crisi econòmica, quan es van produir les retallades, va desaparèixer la Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les Terres de l’Ebre i es va adscriure a Tarragona. Conec de primera mà els efectes de la decisió pel funcionament de l’Hospital Verge de la Cinta i l’Atenció Primària a les Terres de l’Ebre. Tres anys més tard i després d’una intensa i magnífica feina del gerent, Sr. Carlos Tobar, i de l’equip directiu que l’acompanya, ens adonem del que van suposar aquells anys de paràlisi de presa de decisions i de dependència de Tarragona.

Al meu entendre, el problema sempre està en la visió que tenen des de Barcelona de les Terres de l’Ebre, mani qui mani. Ho diré sense embuts: tenen una visió centralista. Per ells les Terres de l’Ebre són “la província de Tarragona”, no entenen el nostre desig de ser, de gestionar-nos per nosaltres mateixos i de prendre les nostres pròpies decisions. Parafrasejant l’admirat Joan Fuster, quan deia que “la política la fas o te la fan”, jo també diré: la governança i la gestió la fas o te la fan. Per tot això, m’adreço a l’Hble. Sr. Pere Aragonès i Garcia, vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda i conseller de Salut per delegació, i li demano que prengui la decisió política de crear l’empresa pública del CatSalut Salut Terres de l’Ebre per gestionar de forma immediata l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i ser en un futur el nucli vertebrador de tots el serveis de Salut a les Terres de l’Ebre.

Confesso amb molta tristor que em sorprèn enormement el silenci de tots els polítics del territori davant una situació al meu entendre tan greu i transcendent. Per això ho torno a dir: no en el meu nom.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies