HomePolíticaLa nova llei de memòria estatal suprimix el títol de comte al...

La nova llei de memòria estatal suprimix el títol de comte al tortosí Joaquim Bau

La controvertida nova llei de Memòria Històrica espanyola, aprovada recentment pel Congrés dels Diputats, a més a més de declarar il·legal el franquisme i nul·les les resolucions i condemnes de caràcter polític per part dels tribunals del règim, i d’ampliar la definició de víctimes, inclou la supressió de 33 títols nobiliaris i grandeses d’Espanya concedits entre el 1948 i el 1978, com el de duc de Primo de Rivera, duc de Calvo Sotelo, duc de Mola i el comtat de Bau, un títol nobiliari espanyol creat pel Cap de l’Estat Francisco Franco, el 21 de maig de 1973, a favor del tortosí Joaquim Bau i Nolla.

Joaquim Bau (1897-1973) va ser un il·lustre polític carlista tortosí, alcalde de Tortosa (1925-1929) per la Comunió Tradicionalista i diputat en 1929 per la Unión Patriótica, durant el govern de Miguel Primo de Rivera, segons recull la Viquipèdia. Va ser diputat a les eleccions generals de 1933 i 1936 per Renovación Española, durant la Segona República, i ministre de Comerç (1936-1938) de la Junta Tècnica de l’Estat de les àrees sotmeses pels revoltats en el cop d’estat del 36. Durant el franquisme també va ser procurador a les Corts entre 1958 i 1971. En l’última etapa de la dictadura també va ser president del Consell d’Estat i vicepresident del Consell del Regne.

El títol nobiliari se li va atorgar per “la seua destacada personalitat” i pel fet que “al llarg de dilatats anys d’actuació pública” va mantenir “una línia de rectitud política i de fidelitat als Principis del Movimiento Nacional”.

El 2017, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va revocar a Bau la condició de fill predilecte de la ciutat i li va retirar la Medalla d’Or. També es va decidir canviar el nom de la plaça Joaquim Bau, que a partir del gener del 2018 va passar a ser la plaça 1 d’Octubre. Aquell mateix any es va canviar el nom de l’Institut Joaquim Bau per Institut Dertosa, d’acord amb la comunitat educativa del centre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 32

Últimes notícies