HomeSense categoriaLa Ràpita homenatja els cinc rapitencs deportats als camps de concentració nazi

La Ràpita homenatja els cinc rapitencs deportats als camps de concentració nazi

LA RÀPITA // L’Ajuntament de la Ràpita i el Cercle de Pensament Crític de les Terres de l’Ebre (En Kontr@) han homenatjat als cinc rapitencs que van ser deportats als camps de concentració nazi. Es tracta de Miquel Carles Escrihuela, Francesc Cerca Castellà, Pere Gras Reverté, Carles Navarro Valldepérez i Manuel Garcia Martín (l’únic supervivent dels cinc). Els familiars de tres d’ells, els únics que ha estat possible localitzar, han recollit un ram de flors com a mostra de reconeixement i agraïment per haver mantingut viva la memòria dels seus familiars. 

L’homenatja ha servit per inaugurar les Terceres Converses de Pensament Crític de les Terres de l’Ebre que organitza el col·lectiu En Kontr@ amb títol ‘Memòria i Futur Històric?’. Durant el seu discurs de benvinguda, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha destacat l’exemple de “lluita antifeixista” dels homenatjats i l’agraiment de tot el poble de la Ràpita per haver “defensat la llibertat heroicament”. “La memòria serveix per no oblidar les persones i els seus noms. Però a partir de les lliçons de la memòria, avancem com a societat i com a democràcia”, ha dit Caparrós.

Els cinc rapitencs deportats van formar part dels prop de 10.000 espanyols republicans fets presoners pel règim nazi i amb la conformitat de l’Espanya de Franco. D’aquests, en van morir 5.185 i uns altres 334 segueixen desapareguts. De les Terres de l’Ebre n’eren 234 d’aquests deportats. D’entre els deportats republicans, la majoria eren combatents que s’havien refugiat a França en acabar la guerra civil, alguns dels quals es van sumar a la resistència contra el nazisme. 

Els cinc deportats rapitencs van passar per diferents camps de presoners fins acabar al camp de concentració de Mauthausen i al sub-camp de Gusen, on van morir assassinats Miquel Carles Escrihuela (1902-1941), Francesc Cera Castellà (1907-1942), Pere Gras Reverté (1907-1942) i Carles Navarro Valldeperéz (1903-1941). Només Manuel Garcia Marin (1914-1974) va ser alliberat pels aliats quan era al camp de Buchenwald l’11 d’abril de 1945. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 50

Últimes notícies