HomeSocietatLa reparació dels desperfectes produïts pels aiguats de l’1-S comporten una inversió...

La reparació dels desperfectes produïts pels aiguats de l’1-S comporten una inversió d’almenys 3 milions d’euros

L’1 de setembre de 2021 el terme municipal d’Alcanar es va veure afectat per un episodi excepcional de pluges molt intenses i devastadores que van impactar infraestructures, equipaments, habitatges, xarxa viària, patrimoni i finques particulars. A més, les aigües torrencials van provocar avingudes d’aigua amb molt de cabal i velocitat que van arrossegar materials i van agreujar-ne els efectes.

Uns mesos després de la catàstrofe, l’Ajuntament d’Alcanar pot tenir un cost aproximat de les despeses de reparació que haurà d’assumir el consistori per a infraestructures i equipaments públics, siga amb fons propis o amb el suport de subvencions i d’actuacions d’administracions supramunicipals. Tot plegat munta a tres milions d’euros, com a mínim.

Tot seguit es detalla una valoració dels danys, sobre els quals el consistori i altres organismes ja han fet algunes actuacions d’emergència. Els treballs d’emergència dels primers dies, vinculats a la contractació de maquinària per a l’extracció d’aigua, el trasllat de runa o la neteja de vies, impliquen una despesa de 210.000 euros, que va assumir l’Ajuntament d’Alcanar.

El sanejament d’infraestructures com el carrer Trafalgar, el passeig del Marjal o l’estació de bombament de les Cases ha suposat un despesa de 12.278 euros. La reparació de la depu- radora municipal ha estat assumit pel COPATE. La reparació de l’esvoranc a la part final del barranc de les Cases té un cost de 223.620 euros, que va assumir el Departament d’Acció Cli- màtica, mentre que l’Ajuntament va reparar el del passeig de les Palmeres, amb un cost d’11.414 euros.

En l’àmbit de la via pública, la reposició de l’enllumenat a camins i carrers dels nuclis urbans d’Alcanar, les Cases i Alcanar Platja implica una inversió aproximada de 21.600 euros. La reforma de calçades i voreres a diversos carrers com el Camí Ample, Ramón y Cajal, ronda dels Campets, Trafalgar, Lepanto, Joan Miró, el passeig de les Palmeres o el barranc de la Granja ha suposat una inversió de 253.034 euros.

La reposició de mobiliari urbà, com jardineres, senyals de trànsit, pilones, bandes rugoses, tanques de fusta, baranes o pèrgoles, suposa una despesa de 28.790 euros als tres nuclis urbans.

En l’apartat d’equipaments, les obres d’adequació de l’Escola J. B. Serra, inclòs el parc infantil Serra impliquen una despesa de 71.507 euros. L’extracció d’aigua i la neteja de l’Escola Marjal tenen un cost de 5.113 euros, que va assumir el Departament d’Educació. Les obres de d’adequació de la biblioteca impliquen 23.284,11 euros, assumits entre l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i l’assegurança. Les reparacions als equipaments esportius de la Fanecada, que inclou la substitució del camp de gespa artificial, suposen 458.304 euros. El projecte de tancament i pavimentació de la campa del magatzem de la Brigada Municipal té un cost de 104.500 euros, que assumirà el Consorci, mentre que la neteja del camp de tir i la construcció d’un nou mur de contenció té un cost de 32.611 euros.

Pel que fa a la conservació del patrimoni, les obres de recuperació del pont de les Calafes i la caseta de Tibast a la Moleta del Remei impliquen un pressupost de 57.814 euros.

D’altra banda, hi ha molts de camins al terme municipal que necessiten una actuació urgent. La despesa total dels diferents projectes suma 1.126.406 euros. En alguns camins l’Ajuntament i altres administracions ja hi han treballat amb solucions temporals o definitives, d’altres actuacions estan pendents.

Finalment, el cost aproximat de la classificació, la neteja, el transport i el tractament dels residus que es van abocar temporalment a la plaça de bous d’Alcanar, els terrenys annexos a la pista esportiva de les Cases i una parcel·la davant del càmping Alfacs, d’Alcanar Platja, ascendirà a uns 140.000 euros.

Com a actuacions preventives i de mitigació, l’Ajuntament construirà una xarxa de pluvials a la zona escolar i a la part baixa del nucli d’Alcanar amb el suport de 667.893 euros de la Diputació de Tarragona. El cost total del projecte, que es desenvoluparà en diversos anys, està valorat en 1,4 milions d’euros.

Actuacions d’altres administracions

Paral·lelament, la Generalitat ha actuat des d’una dotzena de departaments a Alcanar i altres municipis afectats pels aiguats. El Departament d’Empresa i Treball va atorgar 495.500 euros en ajuts extraordinaris al comerç al detall, la restauració i els serveis al municipi d’Alcanar pels desperfectes i les pèrdues posteriors a la catàstrofe.

En l’àmbit comarcal, l’ajuda de la Generalitat s’ha materialitzat en l’arranjament de camins i la neteja dels llits dels barrancs, als quals Acció Climàtica va destinar al voltant de 500.000 euros. També s’han destinat 130.000 euros per a la neteja de les depuradores de diferents municipis, 300.000 per al transport de graves i la restitució dels llits dels barrancs, 150.000 per a arranjar els camins ramaders o lligallos i els accessos a finques afectats pels aiguats d’Alcanar i Ulldecona, així com 339.000 per a l’arranjament de carreteres.

El Servei de Carreteres del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana també ha fet actuacions a la connexió entre la TV-3316 i la carretera nacional, a l’accés cap a Alcanar desde l’N-340 i a la rotonda de les Cases, i ha netejat les altres rotondes. D’altra banda, Costes actua a la zona de Sòl de Riu per a refer infraestructures arran de la solsida d’una part de les timbes i les senderes, així com altres actuacions a la costa d’Alcanar Platja amb un pressupost de 49.755.41 euros.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies