HomeSocietatEndesa reforma part de la xarxa de mitjana tensió a Benissanet

Endesa reforma part de la xarxa de mitjana tensió a Benissanet

Endesa ha finalitzat recentment la primera fase de la reforma de la xarxa de mitjana tensió al municipi de Benissanet, a la Ribera d’Ebre. La Companyia ha invertit 400.000 euros en aquests treballs que han consistit en l’anellament d’un centre de transformació i han comportat la retirada d’una part de cablejat aeri i d’un suport, concretament, del que es trobava al capdamunt del carrer Bonaire i quedava al bell mig d’una rotonda. Està previst que, passat l’estiu, es realitzi la segona fase d’aquesta reforma que suposarà la retirada del que queda de xarxa aèria de mitjana tensió dins del nucli urbà així com dels suports que la sustenten. Més enllà de la millora directe en el servei que suposen aquests treballs, la seva rellevància rau en el fet que són una passa endavant en l’electrificació del municipi, és a dir, el doten d’una xarxa de distribució digital i flexible, preparada pels usos energètics d’un futur no molt llunyà que passen per un ús extensiu de l’electricitat, imprescindible per assolir una societat i economia lliures d’emissions.

Així, en aquesta primera fase, s’ha creat el que tècnicament es coneix com una anella elèctrica que ha permès unir el centre de transformació ubicat al Camí Vell de Móra amb un altre del municipi. Això possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients), la qual cosa repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó també en el fet que no hi ha interrupció del servei en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa. Per fer-ho possible, ha calgut reformar la instal·lació on s’han substituït les cel·les convencionals per unes d’última tecnologia, molt més compactes i fàcils de maniobrar. Aquestes, incorporen un gas de característiques especialment aïllants, fet que les fa més segures i més robustes de cara a suportar ambients extrems. Alhora, gairebé no requereixen manteniment, a diferència de les anteriors, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients. A més, també s’han telecomandat; és a dir, s’han dotat d’equips d’actuació remota i un sistema de comunicacions que permet accionar a distància els seus dispositius de maniobra des del Centre de Control que la Companyia té a Barcelona. Aquesta característica permetrà evitar la necessitat de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, ja siguin pròpies o derivades de l’acció d’agents externs. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries i s’agilitza, en molt, la resolució i el temps d’interrupció del subministrament elèctric.

La reforma, a més, ha suposat la retirada de 144 metres de cablejat aeri de mitjana tensió així com de cinc suports, un dels quals, l’ubicat al final del carrer Bonaire i que quedava al mig d’un creuament de camins i estava protegit d’unes tanques el que l’havia convertit en una rotonda.

Aquesta reforma afecta de manera directa una millor qualitat del servei a 248 clients del municipi però més enllà d’aquest avantatge, és rellevant perquè augmenta l’electrificació del municipi. El paper de la xarxa elèctrica és clau per accelerar el procés de descarbonització de l’economia  i, alhora, garantir un subministrament fiable i segur de l’electricitat fent servir com a palanques la flexibilitat i la digitalització.

Les infraestructures de distribució són primordials en el camí cap a l’electrificació, ja que han de garantir un subministrament fiable i segur de l’electricitat mitjançant una major flexibilitat i digitalització. És per això que juguen un paper clau per assegurar la integració de les energies renovables, el desenvolupament de l’autoconsum i de les tecnologies que faciliten l’energia distribuïda, així com el desplegament massiu dels vehicles elèctrics. En resum, són les facilitadores de la transició energètica i exigeixen una contínua millora i la digitalització de les seves infraestructures. I és que la xarxa de distribució tal i com la coneixem, passiva, té els dies comptats a favor de les xarxes actives i participatives, on el client serà el centre del sistema elèctric i es millorarà la qualitat del servei que rep. És per això que Endesa situa la digitalització en l’eix central de tot aquest canvi, ja que les infraestructures elèctriques esdevindran les facilitadores reals del procés de transició energètica en el qual ja s’està immers. Només durant l’any passat, l’energia distribuïda per e-distribución a Catalunya va arribar als 43.833 GWh, la qual cosa representa un 33% de tota la de l’Estat i un 1,2% més que l’any anterior.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 73

Últimes notícies