HomeEconomiaLa sequera i les gelades fan caure la producció en la majoria...

La sequera i les gelades fan caure la producció en la majoria de cultius a l’Ebre

Este 2022 ha estat l’any més calorós que s’ha registrat mai a Catalunya. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) enguany hem tingut més de 120 jornades amb pics de temperatura superiors als 30 graus centígrads entre el mes de maig i finals d’octubre.

També ha estat l’any amb més nits tropicals -en què la temperatura no baixa dels 20 graus-, amb l’Ebre i Barcelona liderant el rànquing català. Ha estat l’octubre més càlid des que es tenen registres de Catalunya, amb temperatures que han superat entre en 3 i 5 graus la mitjana, i el maig d’enguany també va ser el més calorós registrat mai.

L’Observatori de l’Ebre va detectar una temperatura mitjana de 21,9 ºC, el valor més alt des de 1880, quan van començar els registres. Estes fortes calors, sumades a les gelades dels primers dies d’abril, els forts aiguats i la sequera dels últims sis mesos ha tingut conseqüències devastadores per a la majoria de cultius de les Terres de l’Ebre.

Les elevades temperatures fan preveure una mala collita de cítrics. Tot just ara comença la campanya, amb males previsions, i se suma a la mala campanya que ja van tenir els productors durant l’any passat, quan les pedregades van malmetre gran part dels fruits de taronja, mandarina o clementina. “Les temperatures elevades no han fet que els arbres puguen fructificar amb normalitat”, ha lamentat Federico Tarazona, gerent de l’Exportadora d’Agris d’Alcanar.

Estes fortes calors han perjudicat la collita d’olives, que també s’ha iniciat, i es preveu una caiguda acusada en la producció de l’oli. Com ja va recollir este setmanari en el número anterior, es preveu una caiguda de pràcticament la meitat de la producció arreu de les Terres de l’Ebre, en la pitjor campanya dels darrers quinze anys. La calor també ha fet disminuir les previsions per a la campanya de l’arròs, sobretot en les varietats més primerenques. “Es va haver de sembrar més tard, per les pluges de la primavera, a la qual cosa s’ha sumat la xafogor d’estos mesos i la humitat de l’estiu, amb una caiguda de producció que ha malmès la col·lecta de les varietats més primerenques”, assegura el president de la Cambra Arrossera del Montsià.

Un altre producte en què es preveuen pèrdues quantioses a causa de les elevades temperatures és la mel. L’empresa més gran a l’Ebre, Mel Múria, del Perelló, s’ha vist perjudicada per un augment en la mortalitat de les abelles a causa de les elevades temperatures de l’estiu i la primavera. Es calcula que la producció d’enguany pot arribar a ser un 70 % inferior a la d’una collita mitjana. “El que ha passat en la campanya d’enguany no ho havia vist en tota la meua trajectòria”, assegura Rafel Múria, propietari de Mel Múria.

Un dels cultius on sembla que, de moment, no hi haurà gaires afectacions a causa de la pujada de la temperatura són les carxofes. Tot i això, s’ha hagut d’endarrerir la collita per la poca maduració del fruit. “Hem hagut d’endarrerir la collita. A hores d’ara hauríem d’estar ja en una part important de la recol·lecció, i s’està collint encara molt poc, esperant el gros de la campanya”, assegura el gerent de la cooperativa Agrícola Catalana de l’Aldea, Jordi Dolcet. Tot i això, sembla que les carxofes han aguantat bé les altes temperatures i, de moment, s’espera una collita “estable”, encara que caldrà esperar a veure com hi actua la climatologia dels propers mesos, fins al mes d’abril, per a assegurar la collita.

Núria Caro

A banda de les fortes calors, un altre dels factors que va perjudicar alguns cultius va ser la forta gelada que hi va haver els primers dies del passat mes d’abril. Les temperatures de -5 ºC que es van arribar a registrar durant les nits en alguns indrets de la Ribera d’Ebre van fer caure en picat la producció de fruita dolça. El préssec va caure prop del 50 % i la cirera va patir una davallada encara més intensa. “La gelada va ser pràcticament inèdita per un mes d’abril”, lamenta Jaume Miquel Aleu, responsable de fruita dolça d’Unió de Pagesos.

L’hivern i la primavera van tenir intenses pluges, i des de llavors l’estat de sequera ha estat general arreu de les Terres de l’Ebre. Les precipitacions van afectar la pol·linització dels ametllers i van fer davallar la producció. A més, a la Ribera d’Ebre, les gelades també van delmar, i molt, la collita. “La caiguda ha estat sensible i no podem dir que haja estat una bona campanya, ni molt menys”, destaca Miquel Borràs, CEO de Frupinsa.

Pel que fa la garrofa, la caiguda no ha estat tan exagerada. Els llegums han resistit prou bé les calorades i, encara que en algunes finques sí que se n’ha reduït el nombre de quilos, les afectacions no han estat gaire exagerades. “Ha estat una collita mitjana”, definix el gerent de la cooperativa Soldebre, Pere Albacar.

En alguns cultius, però, ja tenen esperances de cara a l’any vinent. S’espera que amb la davallada general de la campanya d’enguany, de cara a l’any vinent els arbres estiguen més descansats i acaben sent més productius. “Estic esperançat que siga una campanya bona, i m’agrada ser optimista, esperem que la climatologia ens respecte”, assegura Jaume Miquel Aleu, productor de fruita dolça. “Si els arbres estan descansats, podem tenir una millor producció, tant en ametlla com en garrofa”, reitera Miquel Borràs, de Frupinsa.

Fa unes setmanes, també va acabar la verema. Tot i que les previsions eren la d’una campanya mitjana, finalment ha caigut en un 10 % la quantitat de raïm que s’ha collit. Tot i això, a la Denominació d’Origen Terra Alta donen per bona la collita, ja que la qualitat serà millor respecte dels darrers anys. “El raïm té una qualitat excel·lent i l’estat sanitari és millor que en els darrers anys. Per tant, es preveu que els vins d’enguany siguen extraordinaris”, assegura el president de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí.

Per últim, la collita de sal al Delta. Les previsions durant la primavera i l’hivern apuntaven cap “una campanya desastrosa”, reconeix Manel Salvadó, gerent d’Infosa. Les condicions de l’estiu, amb altes temperatures, han fet remuntar la collita i
s’ha acabat collint 83.000 tones de sal. “És inferior a la mitjana habitual, però veníem d’una campanya anterior molt dolenta, amb 74.000 tones”, assegura.

 

Preus pels núvols

A banda de les condicions climatològiques adverses, enguany la collita també ve condicionada per l’augment dels preus de cost, sobretot pel que fa a l’energia i els hidrocarburs. “Els preus són elevats i això fa que molts agricultors haguem de pensar bé quan s’ha de regar”, destaca Aleu. “Els preus de cost han augmentat molt, esperem també un increment en el preu del fruit, però això dependrà de l’evolució dels mercats”, clou Federico Tarazona, de l’Exportadora d’Agris d’Alcanar.

 

Les declaracions

 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 83 = 92

Últimes notícies