HomeSalutLa situació epidemiològica i els brots a hospitals i residències amenacen l’Ebre

La situació epidemiològica i els brots a hospitals i residències amenacen l’Ebre

La pressió assistencial continua tensant-se a les Terres de l’Ebre, amb la detecció de diversos brots entre centres hospitalaris i residències, de gent gran i de persones amb discapacitat, sumat al nombre de professionals que estan de baixa, siga per contagi o per aïllament preventiu; i la situació epidemiològica al territori empitjora, i supera la mitjana catalana.

Segons la directora territorial de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, “el sistema sanitari alerta sobre l’augment exponencial de casos, així com de la mitjana d’edat” i afegix que “s’està generant una important afectació als hospitals”. I és que actualment hi ha més d’una vuitantena de persones positives per coronavirus ingressades als hospitals del territori, en concret, a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús n’hi ha 30; a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, 20 ingressats a planta i 8 a la Unitat de Cures Intensives; a l’Hospital Comarcal d’Amposta, 18; i a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, 6. 

Esta situació de congestió als hospitals ha coincidit en un moment en què la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre té 36 professionals sanitaris que han donat positiu per coronavirus i desenes de sanitaris -dilluns passat n’hi havia 134- han estat o estan en aïllament domiciliari preventiu, la majoria a l’hospital de referència a Tortosa. “Intentarem donar una resposta i organitzar-nos en l’àmbit territorial per a poder mantenir totes les cirurgies que es puga, no només les oncològiques i urgents, sinó les d’aquelles persones que estan esperant en estos moments una intervenció”, es va comprometre Lleixà.

De moment, però, l’activitat quirúrgica s’ha vist afectada a l’Hospital Comarcal d’Amposta, on arran d’un brot detectat la setmana passada es van tancar dos plantes de l’hospital i té limitada l’activitat quirúrgica a cirurgies majors ambulatòries, i al Verge de la Cinta, que té una planta aïllada i dilluns tenia 27 professionals sanitaris contagiats i 114 aïllats en quarantena, per la qual cosa des d’esta setmana només s’atenen les intervencions urgents, les oncològiques i de cirurgia major; així com s’han restringit les visites als malalts ingressats.  Tot i això, Lleixà determina que la voluntat és “recuperar l’activitat quirúrgica tan aviat com siga possible”. 

El risc de rebrot ha anat incrementant-se al llarg de la setmana al territori ebrenc i les últimes dades actualitzades el situen per sobre dels mil punts (1.007), mentre a Catalunya està en els  838. Quant a la velocitat de transmissió de la malaltia, l’Ebre (1,58) supera lleugerament la mitjana catalana que se situa en 1,34. Des del passat 19 d’octubre fins ara, s’han diagnosticat 776 positius per coronavirus i ja són 3.549 els casos confirmats acumulats des de l’inici de la pandèmia. A més, s’han reportat quatre morts a les Terres de l’Ebre, que enfila a 72 les defuncions acumulades.

Vuit brots a l’ebre

En els últims quinze dies, s’han detectat fins a vuit brots en centres de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre. En este sentit, a l’Hospital Verge de la Cinta hi ha dos brots actius delimitats i identificats -generats a l’hospital- que afecten un total de 22 persones, tretze usuaris i nou professionals, tot i que en el conjunt del centre hospitalari hi ha molts més casos; a l’Hospital Comarcal d’Amposta, el brot afecta 8 persones, sis usuaris i dos professionals; a la Llar Residència l’Àngel d’APASA a Amposta s’han detectat un brot amb 10 positius, vuit usuaris i dos treballadors; al Centre d’Atenció Especialitzada l’Àngel, també d’APASA a Amposta, s’han diagnosticat 6 usuaris amb coronavirus; el brot de la residència de gent gran VIMA de la Ràpita ja afecta 66 persones, 51 usuaris i 15 treballadors, i s’ha reportat un mort; a l’Hospital la Santa Creu de Jesús el brot afecta 21 persones: 16 usuaris de llarga estada i a cinc d’hemodiàlisi; i esta setmana també s’ha detectat un brot a la residència l’Onada de Gandesa, on s’han confirmat cinc usuaris contagiats amb el coronavirus i un treballador, per la qual cosa han cribrat prop de 90 persones entre usuaris i professionals, i encara no es coneixen els resultats.

S’habiliten més espais

Davant la intensitat de la pressió assistencial, des de la setmana passada s’ha aplicat la primera fase del Pla de contingència a les Terres de l’Ebre, per la qual cosa es treballa com una unitat per a fer front a les necessitats assistencials. Així doncs, des de la setmana passada tots els hospitals acullen malalts per coronavirus. A més, des de la Regió Sanitària també apunten que s’estan preparant diversos dispositius per a activar-se quan siga necessari, entre els quals, s’ha habilitat la quarta planta de l’antiga residència d’Amposta, que tindrà una capacitat per a 17 persones. També s’ha habilitat l’antic Centre d’Atenció Primària d’Amposta, que va obrir el cap de setmana passat i on s’han realitzat proves PCR. De moment, no es preveu reubicar de nou la unitat maternoinfantil del Verge de la Cinta a la Clínica Terres de l’Ebre, com a la primavera, però sí intervencions quirúrgiques o ingressos en el cas que siga necessari. 

Lleixà també ha assenyalat que la setmana vinent està previst que finalitzen els treballs a la nova unitat de Semicrítics de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, que incrementarà la capacitat de llits d’UCI. En estos moments, l’UCI té 11 llits més 5 d’addicionals habilitats de forma provisional a una de les sales de part. Esta nova unitat disposarà de 6 llits per a malalts crítics i 9 habitacions dobles que podran acollir 9 llits més d’UCI si és necessari. 

La Regió també compta amb l’Alberg de Sant Jaume d’Enveja, que acollirà temporers de la campanya de cítrics i de l’oliva, així com ciutadania que necessite estar aïllada. En este sentit, el director territorial de Treball, Afers Socials i Famílies, Màrius Pont, detalla que este espai, que disposa de 55 places, no acollirà pacients positius per coronavirus, sinó persones que hagen de fer l’aïllament preventiu i no disposen dels recursos necessaris. 

D’altra banda, també s’ha preparat la segona planta de la residència de Gent Gran de Batea, amb 30 places, per acollir usuaris i esponjar altres residències; a més, es disposa del centre per a persones amb discapacitat intel·lectual Lo Goleró de Deltebre, que ja es va activar el passat cap de setmana per a acollir usuaris de les residències d’APASA on s’han detectat brots.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies